Naleśniki amerykańskie dla dzieci☀️ tradycyjny przepis na leniwy poranek

Jaki jest przepis na leniwy weekendowy poranek? Na pewno z amerykańskimi naleśnikami w roli głównej. Wpadaj po przepis tradycyjny z wege twistem.
Naleśniki amerykańskie to potrawa, którą poznałam jako nastolatka. Na wymianie międzynarodowej do USA trafiłam do rodziny, w której naleśniki robiło się jedynym „słusznym” sposobem, tzn. mieszając proszek z kolorowego opakowania z mlekiem z ogromnej trzy-litrowej butelki. To, co stanowiło o smaku tych naleśników, to nietypowe dla mnie na tamten czas dodatki. Zaskakujące połączenie słodyczy syropu klonowego z nieco słonym smakiem bekonu. Dziś naleśniki amerykańskie robię od podstaw, zmieniając nieco składniki. Świetnie pasują do nastroju porannego weekendowego lenistwa.
Naleśniki amerykańskie dla dzieci – składniki:
Z podanych składników powinno Wam wyjść około 15 placuszków, o wielkości do 8 cm każdy.
- 225g mąki (w oryginalnym przepisie uniwersalnej, ja używam pełnoziarnistej lub orkiszowej)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu (jeśli chcesz zrobić według tradycyjnego przepisu, to przygotuj 1 łyżkę cukru, ale jak wiesz, w naszym LUNCH MUNCHowym Domostwie nie stosujemy cukru)
- szczypta soli
- 2 jajka (zdarza mi się zastępować je dwoma bananami, ale w wersji oryginalnej są to jajka właśnie)
- 300ml mleka (ja używam mleka migdałowego)
- 2 łyżki roztopionego masła (roślinnego)
- 5 łyżeczek oleju do smażenia
- 10 plasterków bekonu (opcjonalnie)
- syrop klonowy
A jeśli Twoje dzieci lubią placuszki różnego typu, to wpadaj też po przepis na placki z serka waniliowego i marakui.
Naleśniki amerykańskie dla dzieci – przygotowanie:
- Do dużej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszam.
- W drugiej misce mieszam jajka z mlekiem i roztopionym wcześniej masłem. Po wymieszaniu ich, składniki płynne mieszam z suchymi. Jeśli używam urządzenia miksującego, to po prostu wszystko dodaję do blendera i miksuję.
- Podgrzewam patelnię z kilkoma kroplami oleju. Na gorącą patelnię wylewam niewielkie porcje ciasta (do 8 cm każdy). Kiedy widzę pęcherzyki powietrza, to naleśniki przekładam na drugą stronę i jeszcze kilka minut trzymam na patelni.
- Naleśniki umieszczam na talerzach. Najlepiej smakują z syropem klonowym i sezonowymi owocami. Jeśli pakuję je w pojemnik na lunch, to syrop klonowy wlewam w oddzielny lunchbox pojemnik.
Naleśniki amerykańskie dla dzieci – smakowita porada:
Jeśli chcesz poczuć typowy tradycyjny amerykański smak tego dania, to koniecznie też podsmaż plastry bekonu na patelni. Po wyjęciu z patelni, przełóż plasterki bekonu na talerz z papierowym ręcznikiem, a potem udekoruj nimi naleśniki. Naleśniki amerykańskie najlepiej smakują jedzone rękoma :). Wtedy z pomocą przychodzą chusteczki nawilżane do twarzy i rąk.
CHUSTECZKI NAWILŻANE DLA DZIECI DO TWARZY I RĄK HELLO RAINBOW!
01/10/2021