Naleśniki amerykańskie ☀️ tradycyjny przepis na leniwy poranek (z nutą wegańskiej wariacji)

nalesniki amerykanskie przepis

Jaki jest przepis na leniwy weekendowy poranek? Na pewno z amerykańskimi naleśnikami w roli głównej. Wpadaj po przepis tradycyjny z wege twistem.

Naleśniki amerykańskie to potrawa, którą poznałam jako nastolatka. Na wymianie międzynarodowej do USA trafiłam do rodziny, w której naleśniki robiło się jedynym “słusznym” sposobem, tzn. mieszając proszek z kolorowego opakowania z mlekiem z ogromnej trzy-litrowej butelki. To, co stanowiło o smaku tych naleśników, to nietypowe dla mnie na tamten czas dodatki. Zaskakujące połączenie słodyczy syropu klonowego z nieco słonym smakiem bekonu.  Dziś naleśniki amerykańskie robię od podstaw, zmieniając nieco składniki. Świetnie pasują do nastroju porannego weekendowego lenistwa.

nalesniki amerykanskie przepis tradycyjny

Naleśniki amerykańskie – składniki:

Z podanych składników powinno Wam wyjść około 15 placuszków, o wielkości do 8 cm każdy.

  • 225g mąki (w oryginalnym przepisie uniwersalnej, ja używam pełnoziarnistej lub orkiszowej)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu (jeśli chcesz zrobić według tradycyjnego przepisu, to przygotuj 1 łyżkę cukru, ale jak wiesz, w naszym LUNCH MUNCHowym Domostwie nie stosujemy cukru)
  • szczypta soli
  • 2 jajka (zdarza mi się zastępować je dwoma bananami, ale w werji oryginalnej są to jajka właśnie)
  • 300ml mleka (ja używam mleka migdałowego)
  • 2 łyżki roztopionego masła (roślinnego)
  • 5 łyżeczek oleju do smażenia
  • 10 plasterków bekonu (opcjonalnie)
  • syrop klonowy

A jeśli Twoje dzieci lubią placuszki różnego typu, to wpadaj też po przepis na placki z serka waniliowego i marakui.

Naleśniki amerykańskie – przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszam.
  2. W drugiej misce mieszam jajka z mlekiem i roztopionym wcześniej masłem. Po wymieszaniu ich, składniki płynne mieszam z suchymi. Jeśli używam urządzenia miksującego, to po prostu wszystko dodaję do blendera i miksuję.
  3. Podgrzewam patelnię z kilkoma kroplami oleju. Na gorącą patelnię wylewam niewielkie porcje ciasta (do 8 cm każdy). Kiedy widzę pęcherzyki powietrza, to naleśniki przekładam na drugą stronę i jeszcze kilka minut trzymam na patelni.
  4. Naleśniki umieszczam na talerzach. Najlepiej smakują z syropem klonowym i sezonowymi owocami. Jeśli pakuję je w pojemnik na lunch, to syrop klonowy wlewam w oddzielny lunchbox pojemnik.

Naleśniki amerykańskie – smakowita porada:

Jeśli chcesz poczuć typowy tradycyjny amerykański smak tego dania, to koniecznie też podsmaż plastry bekonu na patelni. Po wyjęciu z patelni, przełóż plasterki bekonu na talerz z papierowym ręcznikiem, a potem udekoruj nimi naleśniki. Naleśniki amerykańskie najlepiej smakują jedzone rękoma :). Wtedy z pomocą przychodzą chusteczki nawilżane do twarzy i rąk.

torba na lunch dla dzieci