Przyprawa piernikowa domowej roboty
Przyprawa piernikowa to nieodłączny element świąt. A żeby poczuć jej aromat, wcale nie musisz sięgać po przyprawę ze sklepu. Zrób własną z tego prostego przepisu!
Przyprawa piernikowa to coś, czego zimą, w naszym LUNCH MUNCHowym Domostwie, używamy bardzo często. Boże Narodzenie to zapach korzennej przyprawy piernikowej i cytrusów. Ostatnio w naszym domu gościły muffiny piernikowe, kompot wigilijny oraz szybkie pierniczki, a aromat każdej z tych potraw to mieszanka składników, o których przeczytasz właśnie w tym przepisie.
Przyprawa piernikowa – po co robić samemu?
Kiedyś przyprawę piernikową kupowaliśmy w sklepie… ale tylko do czasu. Bo czy zdarzyło Ci się przeczytać ich skład? Mi tak… I co ja tam przeczytałam? Przyprawa piernikowa od pierwszego producenta na pierwszym miejscu składników zawierała w sobie cukier, a od drugiego – mąkę pszenną!!!! No, ale od czego mamy moździerz czy urządzenia miksujące… i chęci!
Przyprawa piernikowa – składniki:
- 8 łyżek mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki goździków
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (ziarna)
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
Wpadaj też po przepis na pierniczki świąteczne bez cukru.
Przyprawa piernikowa – przygotowanie:
- Zaczynam od tego, żeby zmielić w malakserze goździki, ziarna ziela angielskiego i pieprz (urządzenie nastawiam na wysokie obroty i zajmuje to kilka sekund). Możesz je też utłuc i dokładnie sproszkować w moździerzu (choć z pewnością zajmie to więcej czasu niż przy użyciu naczynia miksującego).
- Sproszkowane, mieszam z resztą składników i dodatkowo przesiewam przez sitko (żeby pozbyć się ewentualnych większych kawałków).
- Przesypuję w lunchbox pojemnik i szczelnie zamkniętą, przechowuję w ciemnym miejscu.
Przyprawa piernikowa – smakowita porada:
Do wykonania przyprawy piernikowej według tego przepisu używam dobrej jakości sprzętu. Zainwestowaliśmy w niego lata temu, a on służy nam wytrwale te długie lata. Naczynie mieli ziarna na mąkę, i robi to w kilka sekund. W naszej kuchni to ważne urządzenie, i konieczny element codziennego warsztatu LUNCH MUNCHaka!
12/29/2020