Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku do lunch boxa – przepis

Nie masz pomysłu na ciekawą potrawę bez mięsa dla Twojego dziecka? Wpadaj po przepis na kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku od LUNCH MUNCHowego Taty!
Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku do lunch boxa to przepis, w którym wykorzystasz i przemycisz swojej rodzince sporą dawkę szpinaku. Podawałem już kilka przepisów na kotlety w wersji wegetariańskiej, m.in. kotlety z marchewki. Kotlety z kaszy jaglanej, z dodatkiem szpinaku, są zdecydowanie bardziej wytrawną opcją i zdrowym urozmaiceniem obiadowego lunch boxa.
Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku – składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół torebki świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości marchew
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki startego sera żółtego (lub parmezanu)
- przyprawy: suszony majeranek, oregano, tymianek (ilość przypraw wedle uznania)
Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku – przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu odstawiam, aby ostygła.
- Wodę do gotowania kaszy solę, bo do przyprawiania masy soli już nie używam.
- Do naczynia dodaję startą na małych oczkach marchew, jajko, przyprawy, starty czosnek i również stary ser.
- Na patelni lekko podduszam umyty szpinak. Kiedy jest gotowy, dodaję do niego ugotowaną kaszę, tak by obie rzeczy się wymieszały.
- Gotowy szpinak z kaszą przekładam do miski z wcześniej połączonymi składnikami. Wszystko jeszcze raz mieszam.
- Naczynie, w którym zapiekam kotleciki lekko obsypuję bułką tartą. To zapobiegnie zbytniemu przywieraniu kotletów do naczynia.
- Formuję rękoma niewielkie kotlety, i układam koło siebie w żaroodpornym naczyniu. Masa jest dość luźna.
- Kotlety wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- W piekarniku kotleciki spędzają około 25 min. Po tym czasie traktuję je dodatkowo grillem – w piekarniku włączam funkcję grill na dodatkowe 5 min.
Po przygotowaniu, kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku z zewnątrz są lekko chrupiące, natomiast w środku są miękkie i soczyste. Idealne do lunch boxa!
Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku do lunch boxa – z czym podaję?
Ja swoje kotlety z kaszy jaglanej pakuję z dowolną surówką lub sałatką. Tym razem spakowałem je z zieloną sałatą z dodatkiem marchewki. Sałata najlepiej smakuje polana niewielką ilością oleju, posypana solą i pieprzem, ALE sałaty nie polewam ani nie doprawiam w czasie pakowania lunch boxa. Dlaczego? Bo wszystko straci swój smak, a sałata zmieszana z sosem straci swoją fajną chrupkość pod wpływem sosu. Dlatego, sos przelewam do specjalnego małego pojemniczka na sosy, sól i pieprz również pakuję w te pojemniczki.
Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku do lunch boxa – smakowita porada:
Smak szpinaku w tych kotletach jest wyczuwalny. Dla odmiany i w ramach eksperymentów z warzywkami i smakami różnych rodzajów, szpinak możesz zastąpić świeżym koprem. Taki wariant skróci też czas przygotowania kotletów, bo nie będziesz musiał lub musiała wcześniej podduszać szpinaku na patelni.
09/27/2020