Kompot wigilijny 🎄🎄🎄 aromatyczny napój z dodatkiem zdrowych przypraw

Kompot wigiliny pachnący suszonymi owocami, kurkumą i imbirem. Wpadaj po niesamowicie aromatyczny i prosty przepis!
Kompot wigilijny to koniecznie kompot z suszu. Kompot wigilijny w moim wykonaniu nie do końca jest typowo tradycyjny, ze względu na przyprawy takie jak imbir i kurkuma, które dodaję. W naszym LUNCH MUNCHowym domostwie, podobnie jak szybkie pierniczki, kompot w tym podrasowanym wydaniu się przyjął. I jestem pewna, że moja LUNCH MUNCHowa Córka zapamięta ten napój, pachnący suszonymi owocami i imbirem i kurkumą, jako tradycję każdych świąt.
Kompot wigilijny – składniki:
- 2 szklanki suszonych jabłek
- 1 szklanka suszonych moreli
- 1 szklanka suszonych śliwek
- 2 szklanki soku pomarańczowego wysokiej jakości
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki cynamonu
Kompot wigilijny – przygotowanie:
- Do dużego garnka wsypuję suszone jabłka, morele, śliwki i żurawinę. Wszystko zalewam sokiem pomarańczowym i dodaję przyprawy. Mieszając, doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu.
- Po doprowadzeniu do wrzenia, ogień zmniejszam do minimalnego i dolewam około trzy litry wody. Wszystko przykrywam i duszę jakieś 15 minut, tak by owoce zmiękły.
- Po tym jak owoce zmiękną, wyjmuję je łyżką cedzakową. Pozostawiam tylko trochę owoców, symbolicznie. Gotuję jeszcze 3 – 5 minut, aż wszystko się zredukuje i zgęstnieje.
- Podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście, wolę taki kompot na ciepło, wtedy piję w swoim ulubionym kubku do kawy.
A jeśli podoba Ci się aromat świąt, to wpadaj też po przepis na pierniczki świąteczne bez cukru!
12/25/2020