Muffiny piernikowe 🎅 wilgotne i aromatyczne babeczki świąteczne

muffiny piernikowe swiateczne przepis

Wpadaj po przepis po kolejny świąteczny przebój – wilgotne i korzenne babeczki – w sam raz na Boże Narodzenie!

Muffiny piernikowe w tym wydaniu są mocno korzenne i wilgotne. Niesamowity plus tych babeczek to to, że nie są zbyt słodkie w smaku. Minus? Zawierają cukier, i niestety, nie znalazłam do niego zastępstwa. Dlatego robię je rzadko, właściwie to tylko na Boże Narodzenie. Za to niesamowicie szybko znikają w dziecięcych rączkach. Jeśli ich zapas spakujesz w lunchbox pojemnik i zabierzesz w gości, to z pewnością zrobisz dzieciom przyjemną i nie za słodką niespodziankę.

muffiny piernikowe jak zrobic

muffiny piernikowe swiateczne jak zrobic

Muffiny piernikowe – składniki:

  • 2 szklanki mleka (ja używam sojowego, sprawdzi się też zwykłe mleko)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (sprawdzi się też mąka orkiszowa)
  • 1 szklanka kakao
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (możesz go pominąć, muffinki wyjdą też, jeśli go nie użyjesz)

Muffiny piernikowe – opcjonalne / dodatkowe składniki:

  • 200 g powideł śliwkowych (tylko jeśli zdecydujesz się nimi wypełnić babeczki)
  • orzechy i/lub migdały i/lub wiórki kokosowe (do posypania nimi babeczek)
  • gorzka czekolada wysokiej jakości (po roztopeniu jej, będziesz nią mogła polać babeczki)

muffiny piernikowe przepis

Muffiny piernikowe – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nagrzania piekarnika do 180 stopni.
  2. Do naczynia mieszającego wlewam mleko, i dodaję po kolei: ocet balsamiczny, cukier i olej.
  3. W drugim naczyniu mieszam ze sobą następujące suche składniki, czyli: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia.
  4. Wymieszane ze sobą suche składniki przesypuję do naczynia mieszającego ze składnikami mokrymi. Wszystko również dokładnie mieszam.
  5. Powstałą w ten sposób masę przekładam do przygotowanych papilotek. Jeśli muffiny piernikowe szykuję z LUNCH MUNCHową córką, to pozwalam jej wybrać ulubione papilotki (bo przecież kolory i wzory mają znaczenie!)
  6. Wypełnione masą papilotki wkładam do nagrzanego piekarnika.
  7. Wyjmuję z piekarnika po około 15 – 20 minutach. To nic, jeśli w środku będą jeszcze cieknące, takie też są świetne w smaku.

muffiny piernikowe wilgotne przepis

Muffiny piernikowe – smakowite porady:

  1. Z podanych proporcji wychodzą jakieś 24 muffinki. Ich ilość będzie zależała od tego, jak dużo nadzienia wlejesz do każdej papilotki.
  2. Z przepisu możesz spokojnie pominąć proszek do pieczenia, muffinki wychodzą też bez proszku.
  3. Pozwól dziecku udekorować babeczki według własnego uznania. Wtedy z dumą spakujecie je w pudełko śniadaniowe dla dzieci i zabierzecie w gości. U nas od lat sprawdzają się powidła śliwkowe i roztopiona czekolada wysokiej jakości, ale wiórki kokosowe i orzechy dopełnią Wasze kulinarne dzieło!