Muffiny piernikowe ­čÄů wilgotne i aromatyczne babeczki ┼Ťwi─ůteczne

muffiny piernikowe swiateczne przepis

Wpadaj po przepis po kolejny ┼Ťwi─ůteczny przeb├│j – wilgotne i korzenne babeczki – w sam raz na Bo┼╝e Narodzenie!

Muffiny piernikowe w tym wydaniu s─ů mocno korzenne i wilgotne. Niesamowity plus tych babeczek to to, ┼╝e nie s─ů zbyt s┼éodkie w smaku. Minus? Zawieraj─ů cukier, i niestety, nie znalaz┼éam do niego zast─Öpstwa. Dlatego robi─Ö je rzadko, w┼éa┼Ťciwie to tylko na Bo┼╝e Narodzenie. Za to niesamowicie szybko znikaj─ů w dzieci─Öcych r─ůczkach. Je┼Ťli ich zapas spakujesz w lunchbox pojemnik i zabierzesz w go┼Ťci, to z pewno┼Ťci─ů zrobisz dzieciom przyjemn─ů i nie za s┼éodk─ů niespodziank─Ö.

muffiny piernikowe jak zrobic

muffiny piernikowe swiateczne jak zrobic

Muffiny piernikowe – sk┼éadniki:

  • 2 szklanki mleka (ja u┼╝ywam sojowego, sprawdzi si─Ö te┼╝ zwyk┼ée mleko)
  • 3 ┼éy┼╝ki octu balsamicznego
  • 2 szklanki m─ůki pszennej tortowej (sprawdzi si─Ö te┼╝ m─ůka orkiszowa)
  • 1 szklanka kakao
  • 3 ┼éy┼╝ki przyprawy piernikowej
  • p├│┼é szklanki oleju rzepakowego
  • 1 ┼éy┼╝eczka sody oczyszczonej
  • 1 ┼éy┼╝eczka proszku do pieczenia (mo┼╝esz go pomin─ů─ç, muffinki wyjd─ů te┼╝, je┼Ťli go nie u┼╝yjesz)

Muffiny piernikowe – opcjonalne / dodatkowe sk┼éadniki:

  • 200 g powide┼é ┼Ťliwkowych (tylko je┼Ťli zdecydujesz si─Ö nimi wype┼éni─ç babeczki)
  • orzechy i/lub migda┼éy i/lub wi├│rki kokosowe (do posypania nimi babeczek)
  • gorzka czekolada wysokiej jako┼Ťci (po roztopeniu jej, b─Ödziesz ni─ů mog┼éa pola─ç babeczki)

muffiny piernikowe przepis

Muffiny piernikowe – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nagrzania piekarnika do 180 stopni.
  2. Do naczynia mieszaj─ůcego wlewam mleko, i dodaj─Ö po kolei: ocet balsamiczny, cukier i olej.
  3. W drugim naczyniu mieszam ze sob─ů nast─Öpuj─ůce suche sk┼éadniki, czyli: m─ůk─Ö, kakao, przypraw─Ö piernikow─ů, sod─Ö, proszek do pieczenia.
  4. Wymieszane ze sob─ů suche sk┼éadniki przesypuj─Ö do naczynia mieszaj─ůcego ze sk┼éadnikami mokrymi. Wszystko r├│wnie┼╝ dok┼éadnie mieszam.
  5. Powsta┼é─ů w ten spos├│b mas─Ö przek┼éadam do przygotowanych papilotek. Je┼Ťli muffiny piernikowe szykuj─Ö z LUNCH MUNCHow─ů c├│rk─ů, to pozwalam jej wybra─ç ulubione papilotki (bo przecie┼╝ kolory i wzory maj─ů znaczenie!)
  6. Wype┼énione mas─ů papilotki wk┼éadam do nagrzanego piekarnika.
  7. Wyjmuj─Ö z piekarnika po oko┼éo 15 – 20 minutach. To nic, je┼Ťli w ┼Ťrodku b─Öd─ů jeszcze ciekn─ůce, takie te┼╝ s─ů ┼Ťwietne w smaku.

muffiny piernikowe wilgotne przepis

Muffiny piernikowe – smakowite porady:

  1. Z podanych proporcji wychodz─ů jakie┼Ť 24 muffinki. Ich ilo┼Ť─ç b─Ödzie zale┼╝a┼éa od tego, jak du┼╝o nadzienia wlejesz do ka┼╝dej papilotki.
  2. Z przepisu mo┼╝esz spokojnie pomin─ů─ç proszek do pieczenia, muffinki wychodz─ů te┼╝ bez proszku.
  3. Pozw├│l dziecku udekorowa─ç babeczki wed┼éug w┼éasnego uznania. Wtedy z dum─ů spakujecie je w pude┼éko ┼Ťniadaniowe dla dzieci i zabierzecie w go┼Ťci. U nas od lat sprawdzaj─ů si─Ö powid┼éa ┼Ťliwkowe i roztopiona czekolada wysokiej jako┼Ťci, ale wi├│rki kokosowe i orzechy dope┼éni─ů Wasze kulinarne dzie┼éo!