DOCEŃ PRZEPIS: 0

Kruche ciasteczka dla dzieci bez cukru HELLO PANDA!

Kruche ciasteczka dla dzieci bez cukru dobry przepis

Podwieczorek bez cukru! Tu znajdziesz przepis na pyszne kruche ciasteczka, które lubimy nie tylko dlatego, że smakują dzieciom, ale również dlatego że nie zawierają cukru.

Kruche ciasteczka dla dzieci to w naszym wykonaniu mega sło…dzia…szne i strasznie pocieszne dwu-kolorowe smakołyki… oczywiście bez cukru. Do ich wykonania przydadzą Ci się nasze foremki do ciastek dla dzieci HELLO PANDA!

Foremki do ciastek dla dzieci HELLO PANDA

Za co polubisz kruche ciasteczka z tego naszego przepisu?

  • Po pierwsze:

w przeciwieństwie do innych przepisów na kruche ciastka, te nie zawierają ANI GRAMA cukru.

  • Po drugie:

przemycisz w nich dziecku nieco migdałów. Wystarczy, że zmielisz je w naczyniu o wysokiej mocy na drobny proszek (właściwie mąkę) i dodasz do suchych składników.

  • Po trzecie:

wykrajanie ciastek i układanie na nich kształtów czy zwierzątek (tak jak pand w tym przypadku), to świetna zabawa dla dzieci. Cieszę się zawsze, kiedy swoją LUNCH MUNCHową Córkę i jej znajomych gromadzę razem w kuchni. Przy okazji, mam nadzieję, że przemycam podprogowo przekaz, że da radę bez cukru 🙂

 

Kruche ciasteczka dla dzieci – składniki:

W zależności od tego jak cienko rozwałkujesz ciasto oraz których foremek użyjesz, z podanych składników otrzymasz od 25 do 30 ciasteczek. 

  • 250 g mąki pszennej
  • 120g masła wysokiej jakości / z dobrym składem
  • 30g mąki migdałowej (zmielone w naczyniu o wysokiej mocy blanszowane migdały)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao

 

Kruche ciasteczka dla dzieci maslane przepis

 

Kruche ciasteczka dla dzieci – przygotowanie:

Drobna uwaga na początek: Do tego przepisu wykorzystuję maszynę mieszającą / miksującą o wysokiej mocy. Kiedyś z niej nie korzystałam, ale wówczas mieszanie ze sobą składników rękami zajmowało mi więcej czasu.

  1. Zaczynam od zmielenia blanszowanych migdałów. Wrzucam je do naczynia miksującego i mielę na wysokiej mocy.
  2. Do naczynia miksującego wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, cynamon oraz proszek do pieczenia.
  3. Następnie do tych składników dodaję po kolei: masło i jajko. Całość mieszam w naczyniu (możesz też wymieszać rękoma, jeśli nie posługujesz się maszyną). Następnie dodaję jeszcze syrop klonowy, ekstrakt z migdałów i jeszcze raz wszystko mieszam, do gładkiej masy.
  4. Wyjmuję nieco mniej niż połowę masy, tworzę niedużą kulę i przekładam na papier do pieczenia i wkładam do lodówki.
  5. W naczyniu zostawiam nieco więcej niż połowę masy, i do niej dodaję ostatni składnik z listy – kakao. Jeszcze mieszam. Wyjmuję, kiedy wszystko ładnie się wymiesza, a ciasto ma jednolity kolor. Z tej porcji ciasta też tworzę kulę, zawijam w papier i wkładam do lodówki.
  6. Po pół godziny lub później (wcześniej to raczej nie) ciemną kulkę ciasta wyjmuję z lodówki. Zaczynam właśnie od tego ciasta, bo dzięki ciemnej „podstawie” pandy wyglądają naprawdę słodko i zachęcająco.
  7. W czasie kiedy będę szykować składniki, piekarnik będzie się nagrzewał. Dlatego teraz rozgrzewam go do temperatury 180 stopni.
  8. Na stolnicy podsypuję nieco mąki. Rozwałkowuję brązową część ciasta i wykrawam na nich zarys wesołych Pand.
  9. Z brązowej mas wycinam (lub wycinamy – w zależności od tego czy do kuchni przybyła moja LUNCH MUNCHowa córka) kształty Pand. Ty możesz też wykorzystać do tego inne foremki.
  10. Następnie na środku ciastek wytnij mniejszą foremką kolejny otwór.
  11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  12. Po wykrojeniu „podstawy” Pand bierzemy się za ich mniejsze części – brzuszki, głowy itd. Te najlepiej wyglądają na jasnym cieście, dlatego z lodówki wyjmuję jasne ciasto, wykrawamy i układamy na brązowym.
  13. Takie dwukolorowe ciasteczka układamy na blaszkach.
  14. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 10 – 15 minut, do zarumienienia.

 

Kruche ciasteczka dla dzieci – smakowita porada:

.

Pandy słodko wyglądają, ale do ich użycia nie wykorzystujemy cukru. Dzięki temu, nie przyzwyczajam rodziny do słodkiego smaku.

.

Zauważyłam, że największa frajda dla dzieci to rozwałkowywanie ciasta i wycinanie kształtów, a potem układanie ich na blaszce. Od strony praktycznej – jeśli korzystamy z foremek HELLO PANDA! to proszę dzieci, żeby odkładały foremki do swoich miejsc, żeby nic mi się nie rozkompletowało.

.

Żeby uzyskać buźkę Pandy, przy dociskaniu do ciasta formy, użyj jednocześnie czarnej główki z białą foremką.

kruche ciasteczka dla dzieci bez cukru przepis

02/17/2022

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.