Kotlety brokułowe z pieczarkami 🌸 bezmięsne i pulchne do lunch boxa dziecka

Kotlety brokułowe z pieczarkami szybkie

Kotlety brokułowe z pieczarkami to jedno z tych dań, które zrobisz w 30 minut. Dlatego to kolejna propozycja na nasze szybkie obiady dla dzieci bez mięsa. Wpadaj po przepis!

Kotlety brokułowe z pieczarkami  najczęściej robiliśmy i jedliśmy jeszcze za czasów, kiedy nasza LUNCH MUNCHowa córka doświadczała MEGA alergii pokarmowych, zarówno na jajka, jak i na nabiał. Dlatego w wersji oryginalnej, te kotlety to potrawa typowo wegańska. Przygotowane okrągłe kotleciki wkładaliśmy córce w lunchbox dla dzieci, bo na szkolną stołówkę czy zewnętrzny catering nie mogliśmy liczyć. Z czasem (znaczy się… po kilku latach :)), alergie córki ustały, torba termiczna naszego projektu stała się LUNCH MUNCHowym flagowym produktem, a do kotletów swojej latorośli zaczęłam też dodawać jajka i ser żółty, przez co stały się jeszcze bardziej smaczne. Jeśli też chcesz je wykonać w wydaniu wege, po prostu zrezygnuj z jajek i sera. Czytaj konkrety poniżej!

Kotlety brokułowe z pieczarkami – składniki:

  • 1 brokuł
  • 200g pieczarek
  • 30g sera żółtego
  • 2 jajka
  • pół średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 duża sucha kajzerka
  • bułka tarta (do panierowania)
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (ja używam rzepakowego)

Sprawdź też moje przepisy na kotlety bez mięsa!

kotlety brokulowe z pieczarkami przepis

Kotlety brokułowe z pieczarkami – przygotowanie:

  1. Brokuły myję i rozdrabniam na bardzo małe różyczki. Wrzucam we wrzątku do trzech minut, po czym wyjmuję i zalewam zimną wodą.
  2. Suchą bułkę moczę w wodzie. Pozostawiam w wodzie, w tym czasie zajmuję się resztą składników.
  3. Czosnek i cebulę kroję na małą kostkę. Szklę na gorącej patelni na małym ogniu.
  4. Pieczarki myję, oczyszczam, i jeśli to konieczne, to obieram. Kroję na cieniutkie plasterki.
  5. Dorzucam do czosnku i cebuli, doprawiam solą i pieprzem i smażę kilka minut.
  6. Ser żółty kroję na małe kawałki, 5 mm każdy. Możesz go także zetrzeć, jeśli masz na to czas.
  7. Do dużej miski wrzucam brokuły, do tego dodaję przygotowane pieczarki z cebulą i czosnkiem (jeśli przy smażeniu pieczarek powstał sosik, to nie dolewam go, inaczej masa będzie zbyt rzadka). Do naczynia dodaję też namoczoną bułkę, ale przed dodaniem jej do naczynia, odciskam z niej wodę. Dodaję siemię lniane, kurkumę, ser żółty i jajka. Wszystko dokładnie mieszam i rozdrabniam za pomocą widelca lub tłuczka.
  8. Z tak przygotowanej masy lepię niewielkie kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej.
  9. Smażę na rozgrzanym na patelni oleju z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
  10. Wyjmuję, podaję jeszcze ciepłe.
  11. Jeśli pakuję w lunchbox do szkoły, to do pojemnika wkładam po ostudzeniu.

kotlety brokulowe z pieczarkami szybki przepis

Kotlety brokułowe z pieczarkami – smakowita porada:

Nie wyrzucaj łodygi brokułu do kosza! Ją również możesz zastosować jako składnik kotletów, tylko tyle że jej przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu. Jeśli chcesz ją wykorzystać, to łodygę obierz ze zgrubiałej skórki małym nożykiem. Następnie zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach i dorzuć do reszty składników. Warto z łodygi brokuły korzystać, bo jest bardziej delikatna w smaku niż różyczki brokuły. Sprawdź też nasze sposoby na niemarnowanie jedzenia!

torba na lunch dla dzieci