Jak zrobić tosty smakowite i zdrowe zarazem? Wpadaj po listę TOP5 składników, dzięki którym zwykłe tosty zamienisz w bogaty w składniki odżywcze posiłek

jak zrobic tosty

Wpadaj po listę TOP5 składników, i zobacz jak na zdrowo zaczarować tą ulubioną przekąskę dzieci!

Jak zrobić tosty, zarówno smakowite jak i zdrowe, a na dodatek takie, które polubią dzieci? Tosty to prawdopodobnie jedna z najbardziej ulubionych przekąsek dzieci! Często podawane jako śniadanie dla dziecka, przy czym wydaje się posiadać prawdziwą moc metamorfozy. Przygotowane ot tak, bez przemyślenia, niebezpiecznie łatwo mogą przybrać formę śmieciowego tworu, ciężkostrawnej mieszanki chleba i sera żółtego, okraszonego sporą ilością byle jakiego tłuszczu. Ale… wystarczy kilka trików, a junk food zamienia się w pełnowartościowy posiłek, pełen witamin i składników odżywczych, tak potrzebnych dla naszych dzieci. Dlatego, dziś poznaj listę TOP5 składników, i już nigdy nie będziesz się zastanawiać jak zrobić tosty!

wakacje dla dzieci

Jak zrobić tosty, zarówno smakowite jak i zdrowe?

jak zrobic tosty z jajkiem

 

Po pierwsze: Pieczywo

Białe bułki zamień na chleb pełnoziarnisty. Możesz zastosować pieczywo wypieczone z mąki graham, razowe. To zdrowe pieczywo ma niski indeks glikemiczny. Chleb na zakwasie i bez konserwantów sprawdzi się jako podstawa do zdrowego tosta. Wykorzystaj chleb pełnoziarnisty z dodatkami, czy z otrębami czy siemieniem lnianym. Najlepiej smakuje taki z pestkami, czy pestkami dyni czy słonecznika. Przypieczone pestki dodają fajnego efektu chrupkości, który dzieci lubią.

 

jak zrobic tosty TOP5 skladnikow

 

Po drugie: Pomidory zmieszane z ziołami prowansalskimi, w szczególności z liśćmi bazylii

Pomidory to kolejne czerwone jedzenie, których zdrowotnych właściwości mamy bez liku! Działają antynowotworowo, a dzięki dużej zawartości witaminy C, również wzmacniają odporność. Pomidory wspaniale komponują się z ziołami prowansalskimi, które pobudzają trawienie. Bazylia, systematycznie dodawana do potraw, wspiera proces oczyszczania nerek. Zmniejsza też skurcze żołądka. Zalecana jest w przypadku niestrawności i wzdęć, więc warto przyzwyczaić dziecko do smaku bazylii.

Jak zrobić tosty w tym wydaniu?

  1. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki i skrop oliwą wysokiej jakości. Wymieszaj. Listki bazylii pokrój w cienkie paski. Tak pokrojone liście bazylii przełóż do miseczki z pomidorami.
  2. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj suszone zioła prowansalskie, sól i pieprz. Znowu wymieszaj.
  3. Po wyjęciu gorących kromek z piekarnika, każdą kromkę potraktuj taką mieszanką.

 

jak zrobic tosty z awokado

 

Po trzecie: Awokado

Awokado jest bogate w białko oraz zdrowe, nienasycone tłuszcze. Dodatkowo, awokado to źródło witamin, takich jak: A, B1, B2, B3 oraz E. Dlatego, warto je włączać do menu dziecka regularnie.

Jak zrobić tosty z awokado?

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy pasta z awokado i jajka, przepis znajdziesz w linku.

jak zrobic tosty z czosnkiem

 

Po czwarte: Drobno posiekane czosnek oraz cebula

Czosnek, drobno posiekany i w małych ilościach, możesz zacząć podawać dziecku już od 12 miesiąca życia. Zarówno czosnek, jak i cebula, znakomicie smakują na tostach. Po podgrzaniu w piekarniku na pieczywie, taka zdrowa mieszkanka podkreśli smak tostów. Oba te składanki zawierają również mnóstwo witaminy C i B, mają też właściwości bakteriobójcze.

Jak zrobić tosty z czosnkiem i cebulą?

  1. Czosnek pokrój na maleńkie kawałki, lub wyciśnij przez praskę. Cebulę pokrój na bardzo drobną kosteczkę, kawałeczki cebuli najlepiej posmakują dziecku, jak będą miały do 3 mm.
  2. Kromki chleba razowego posmaruj sporą ilością masła wysokiej jakości, o wysokiej zawartości tłuszczu (83%).
  3. Na każdej z kromek ułóż niewielką ilość cebuli i czosnku. Posyp też niewielką ilością soli i ziół prowansalskich. Dodaj szczyptę kurkumy.
  4. Tosty w tym wydaniu najlepiej smakują z serem żółtym i wędliną lub kiełbaską. Dlatego, tak przygotowane tosty okraś jeszcze drobno startym serem żółtym,  a na każdy tost dołóż jeszcze pokrojone w paski kawałeczki kiełbasy lub wędlinki.

 

jak zrobic tosty z jajkiem

Po piąte: Jajko sadzone i kiełki

Jajko to nie tylko źródło białka! To również źródło wielu witamin (A, B, D), antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Dlatego, jeśli tylko Twoje dziecko nie ma alergii na jajka, to śmiało włączaj je do diety dziecka i dodawaj do tostów. Z kolei fenomen zdrowotny kiełków polega na tym, że podczas kiełkowania, w roślinach uaktywniają się enzymy przetwarzające odżywcze substancje, łatwo z kolei przyswajane przez ludzi. Dlatego właśnie, kiełki dostarczają gigantycznych dawek witamin. W zależności od konkretnego rodzaju kiełków (soi, rzodkiewki, lucerny) ich właściwości zdrowotne będą różne.

Jak zrobić tosty z jajkiem sadzonym i kiełkami?

  1. Piekarnik nastawiam do temperatury 200 stopni C, a w tym czasie biorę się za szykowanie tostów.
  2. Na początek przygotowuję wysokiej jakości chleb, po dwie kromki do każdego tosta. Jedną kromkę smaruję masłem. W drugiej kromce wycinam koło (możesz do tego użyć wąskiej szklanki lub kieliszka).
  3. Wkładam je do żaroodpornej formy, na folię piekarniczą.
  4. Na pełnej kromce układam kromkę chleba z dziurką. W powstałe w ten sposób miejsce ostrożnie wbijam jajko. Dodaję szczyptę soli i pieprzu, a wszystko wstawiam do nagrzanego wcześniej piekarnika.
  5. Tosty trzymam w piekarniku aż do chwili, kiedy jajko się zetnie. Wyjmuję z piekarnika i posypuję ulubionymi kiełkami LUNCH MUNCHowej Córki (u nas to kiełki soi).

06/22/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci