Czerwone jedzenie jem przez 24h! Smaczna moda na kolor sezonu!
Moda na czerwone jedzenie w czerwcu to podróż wgłąb świata sezonowych warzyw i owoców. Wejdź i zobacz przepisy, dzięki którym zachęcisz dziecko do potraw o sezonowym kolorze – w zgodzie z naturą!
Czerwone jedzenie kojarzy mi się z dwiema sprawami: po pierwsze – z czerwcem, a po drugie – z sercem! Po pierwsze, z czerwcem, dlatego, że czerwiec to miesiąc najbardziej bogaty właśnie w czerwone owoce i warzywa. To zatem jeden z najsmaczniejszych miesięcy w roku. Po drugie, z sercem – bo czerwone owoce i warzywa są bogate w likopen, a ten działa antynowotworowo i obniża poziom cholesterolu. Dlatego, kiedy dowiedziałem się o modzie na czerwone jedzenie wśród dzieci, to ucieszyłem się na tą modę właśnie w czerwcu!
Czerwone jedzenie – najzdrowsze owoce i warzywa w czerwcu
Oczywiście, trzeba jeść wszystkie warzywa i to jak najwięcej – niezależnie od ich koloru. Niedawno pisałem o zielonym jedzeniu. Z drugiej strony – czerwiec szybko mija, dlatego właśnie w tym miesiącu warto korzystać z wszystkich jego dobrodziejstw. Do grupy czerwonych owoców i warzyw zaliczam:
- ∙ czereśnie
- ∙ pomidory
- ∙ jabłka
- ∙ paprykę
- ∙ truskawki
- ∙ żurawinę
- ∙ maliny
- ∙ wiśnie
- ∙ rzodkiewkę
- ∙ buraki
Latem staram się, żeby czerwona torba na lunch mojej córki była bogata właśnie w te owoce!
https://lunchmunch.pl/produkt/zestaw-na-lunch-ali-wendy/
Czerwone jedzenie – skompletuj potrawy na cały dzień!
A zatem, inspiracją do czerwonego jedzenia będą sezonowe warzywa i owoce, bo warto sięgać po sezonowy kolor w zgodzie z naturą! Być może zdecydujesz się zaproponować swojemu dziecku kilka czerwonych potraw przy okazji zabawy w czerwone. Moja propozycja to czerwony zestaw lunch box ze zdrowym jedzeniem, który będzie się składać z następujących potraw:
- ∙ drugie śniadanie: koktajl z buraka i malin
- ∙ obiad na ciepło: zupa krem z papryki i pomidorów + makaron z soczewicy z pomidorami
- ∙ zdrowe przekąski: czereśnie + orzeszki w karmelu
Zobacz też, jak z jedzeniem tylko czerwonego jedzenia poradziły sobie Agatka i Monika!
Czerwone jedzenie – przepis nr 1: koktajl z buraka i malin
Koktajl z buraka i malin – składniki:
- ∙ pół surowego buraka
- ∙ garść malin
- ∙ pół jabłka
- ∙ pomarańcza
- ∙ łyżka soku z cytryny
- ∙ szklanka wody
Koktajl z buraka i malin – przygotowanie:
- Składniki obieram i myję.
- Warzywa i owoce miksuję na gładką papkę, po zmiksowaniu dodaję wodę.
- Przelewam do okrągłego niebieskiego pojemnika. Pojemnik zakręcam i wkładam do czerwonej torby na lunch. Smacznego!
Czerwone jedzenie – przepis nr 2: Zupa krem z papryki oraz pomidorów
Zupa krem z papryki oraz pomidorów – składniki:
- ∙ 3 czerwone papryki
- ∙ 1 mała cebula
- ∙ 3 ząbki czosnku
- ∙ 8 średnich świeżych pomidorów
- ∙ szklanka bulionu
- ∙ kilka listków bazylii lub pietruszki na porcję
- ∙ sól i pieprz do smaku
Zupa krem z papryki oraz pomidorów – przygotowanie:
- Paprykę myję, wycinam z niej gniazda oraz nasiona. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym i skrapiam olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 C i piekę około 40 minut – aż papryka się zarumieni.
- W tym czasie cebulę obieram i kroję w kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię i szklę na złoty kolor na odrobinie oleju. Podobnie robię z czosnkiem.
- Paprykę wyjmuję z piekarnika i ostudzam, tak żeby móc z niej zdjąć skórkę. Usuwam skórkę i wrzucam na patelnię do cebuli i czosnku. Dodaję pomidory i całość zalewam bulionem.
- Gotuję na małym ogniu jakieś 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec przelewam zupę. Wykorzystuję do tego okrągły pojemnik na jedzenie. Dorzucam kilka listków pietruszki, i zakręcam pojemnik. Gotowe!
Czerwone jedzenie – przepis nr 3: Makaron z mąki z soczewicy z pomidorami
Makaron z mąki z soczewicy z pomidorami – składniki:
- ∙ makaron z mąki z czerwonej soczewicy
- ∙ pół cebuli
- ∙ pół cukinii
- ∙ 300g passaty z pomidorów
- ∙ 2 ząbki czosnku
- ∙ sól i pieprz do smaku
Makaron z mąki z soczewicy z pomidorami – przygotowanie:
- Makaron z soczewicy gotuję al dente.
- Warzywa kroję w drobną kostkę i duszę na oleju.
- Dodaję wyciśnięty czosnek oraz pomidorową passatę.
- Wszystko przyprawiam do smaku i gotuję tak długo, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos się zagęści.
- Następnie, do sosu dodaję ugotowany makaron.
- Na koniec, wszystko przekładam do największego pojemnika na jedzenie. Przykrywam, a na pokrywkę nakładam żel chłodząco – grzejący, dołączony do pojemnika. Dzięki temu, danie będzie ciepłe na dłużej.
Czerwone jedzenie – przepis nr 4: czereśnie
Tak właściwie to nie przepis… ale tak zapakowane czereśnie to na pewno patent na zapewnienie zdrowego czerwonego jedzenia dla dziecka! Czereśnie najlepiej smakują mojej córce w najprostszej postaci. Dlatego po prostu je myję i wkładam do pojemnika. Zamykam na klipsy, układam w torbie na lunch i gotowe!
Czerwone jedzenie – przepis nr 5: orzeszki w karmelu
Orzeszki w karmelu sprawdzają się jako przekąska, dlatego to moja propozycja na podjadanie między zajęciami. Być może w przyszłości skuszę się na takie orzeszki własnej roboty, ale dziś jeszcze idę na łatwiznę i pakuję kupione. Po prostu porcję odsypuję, i wypełniam nimi zielone pojemniki na jedzenie… i już!
Czerwone jedzenie – sposób na zdrową zabawę w czerwone!
Jak do tej pory, takie zabawy z kolorami sprawdzają się w naszym LUNCH MUNCHowym domu. Ponieważ gotując dla córki, gotuję przy okazji dla reszty rodziny, to na sezonowe warzywa i owoce załapujemy się wszyscy. Być może i Tobie zabawa w czerwone pomoże w przekonaniu dziecka do sezonowych czerwcowych dobrodziejstw?
06/09/2019