Jak się robi naleśniki? Przepis na tradycyjne i pyszne naleśniki dla dzieci, do lunch boxa i nie tylko!

Tak proste a jednak tak trudne… naleśniki! Jak się robi naleśniki? Wskakuj po przepis!
Jak się robi naleśniki… w tradycyjnym wydaniu, z mąką i mlekiem? Przepis na naleśniki nie za grube i nie za cienkie, nie za suche i nie za miękkie… takie, które smakują wszystkim (w tym dzieciom) i wyglądają w sam raz? Ja w ich ocenie najczęściej kieruję się opinią dzieci, bo to one się nimi zajadają z mniejszym lub większym smakiem. My, dorośli… jemy je niejako przy okazji. I właśnie dlatego, opracowałem sposób na to, aby były idealne. Tak przynajmniej zwykło się o nich mówić w naszym LUNCH MUNCHowym domu.
Sprawdź i zapamiętaj jak się robi naleśniki.
Naleśniki tradycyjne – składniki:
- 5 czubatych łyżek mąki uniwersalnej
- 1 jajko
- 3 szklanki mleka 2%
- 2 szklanki mocno gazowanej wody
- 3 szczypty soli
Składniki do dekoracji (opcjonalne w opcji na słodko):
- sezonowe owoce
- serek homogenizowany
- syrop klonowy
- cynamon, kakao, bądź inne ulubione przyprawy Twojego dziecka
- śmietana (jeśli Twoje dziecko nie ma uczulenia)
Sprawdź też sezonowe warzywa i owoce i kupuj je wtedy, kiedy są najtańsze i pełne witamin!
Składniki do dekoracji (opcjonalne w opcji wytrawnej):
Po propozycje na naleśniki wytrawne wskakuj do artykułu dedykowanego temu, jak pakować naleśniki do szkoły.
Jak się robi naleśniki – przygotowanie:
- Ciasto przygotowuję szybko. Najpierw dodaję mąkę, następnie wbijam jajko i wlewam połowę mleka. Niezależnie od tego, czy robię więcej, czy mniej naleśników, zawsze wbijam tylko jedno jajko. Mieszam, aż zrobi się gęsta papka. Jeśli wlejesz tylko część mleka, łatwiej pozbędziesz się jakże niepożądanych grudek. Jeśli użyjesz blendera lub inne urządzenia do mieszania, to kolejność dodawania składników będzie nieistotna.
- Następnie dolewam resztę mleka i dalej intensywnie mieszam, aż ciasto przyjmie lekko rzadszą konsystencję.
- Później wlewam szklankę wody gazowanej i powtarzam czynność. Wody dolewam do momentu, aż uzyskam odpowiednią gęstość. Dodaję 3 szczypty soli. Co ważne, moje ciasto w efekcie jest bardzo rzadkie, ale właśnie dzięki temu, naleśniki są pulchne.
- Na patelnię dodaję łyżkę oleju, który staram się dokładnie rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Rozgrzewam patelnię.
- Na patelnię wlewam moje bardzo płynne ciasto w dość dużej ilości. Pochylając patelnię w każdym kierunku, rozprowadzam ciasto na jej boki. Ponieważ ciasto jest rzadkie, ważne jest aby nie wlać go za mało, gdyż wówczas zacznie się ono gotować i naleśniki nie wyjdą jak należy.
- Przewracam naleśnik na druga stronę. Na drugiej stronie smażę nieco krócej niż na tej pierwszej.
- Gotowe przekładam na talerz i pozwalam córce udekorować swojego pysznego naleśnika.
- Jeśli naleśnik pakuję w lunch box do szkoły, to robię to na kilka różnych sposobów – moje TOP6 znajdziesz w artykule poświęconym temu, jak spakować naleśnik do szkoły.
Pokaż dziecku, jak łatwo jest zrobić wegańskie tosty francuskie! Wskakuj po przepis!
Jak się robi naleśniki – smakowita porada:
Samo przygotowanie naleśników to ważna sprawa, ale spakowanie jest niemniej ważne. Roladki, ślimaczki, szaszłyki… i inne. Zatem, jeśli jesteś ciekawy / ciekawa, jak spakować naleśniki do szkoły, to koniecznie wpadaj do artykuły poświęconemu właśnie tej tematyce.
01/13/2021