Placki z bananów i kremu orzechowego. Dla dzieci to zastrzyk zdrowej energii na drugie śniadanie.

Placki z bananow i kremu orzechowego dla dzieci

Poznaj ten prosty przepis na zdrowy zastrzyk energii na drugie śniadanie lub podwieczorek dziecka.

Placki z bananów i kremu orzechowego to kolejna pozycja z kategorii zdrowe drugie śniadanie… Bez cukru. Wykorzystasz do nich krem orzechowy. Placki z serii zdrowe i kolorowe, jak lubimy!

Lunchbox dla dziewczynki

Dlaczego lubię je robić?
Po pierwsze: to bardzo wydajny przepis – z podanych składników zrobisz prawie 30 małych placuszków.
Po drugie: łatwo „odchodzą” od patelni. Tak lubię, Ty pewnie też wolisz placki, które po prostu nie przywierają 🙂
Po trzecie: jeśli mam mało czasu, na patelnię wlewam więcej gotowej masy, i łatwo wychodzą większe placki, z których potem dzieci mogą wykrawać swoje ulubione kształty.

 

Placki z bananów i kremu orzechowego – składniki:

Poniżej podaję składniki na około 30 placuszków. Rozchodzą się szybko, dlatego najczęściej robię je właśnie w takich proporcjach. Natomiast ten przepis łatwo podzielisz na pół. Zatem, jeśli potrzebujesz mniej placków, to po prostu podziel podane składniki na dwa. 

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 kopiaste łyżki kremu orzechowego
  • 2 kopiaste łyżeczki cynamonu (lub przyprawy piernikowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka (w tym przepisie dobrze sprawdzi się mleko orzechowe)
  • 2 łyżki oleju (ja korzystam z rzepakowego)
  • szczypta soli

Placki z bananow i kremu orzechowego na drugie sniadanie

Placki z bananów i kremu orzechowego – przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski wsypuję najpierw mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Do tej samej miski dodaję pokrojone na mniejsze kawałki banany, dodaję krem orzechowy, jajka, mleko i olej. Banana w misce rozgniatam, a wszystko dokładnie mieszam. Możesz wszystkie składniki wymieszać widelcem, ale możesz też wrzucić na kilka sekund do urządzenia miksującego.
  3. Smażę na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju (placki mają już w sobie trochę tłuszczu, dzięki czemu odchodzą z łatwością od dna patelni).
  4. Na jeden mały placek daję płaską łyżkę masy. Na większego placka daję łyżkę kopiastą.
  5. Uważam, żeby placki się nie przypaliły (placki smażą się szybko, dlatego łatwo je przypalić).
  6. Podaję z syropem klonowym.
  7. Jeśli pakuję w lunchbox dla dziewczynki, to syrop klonowy wlewam w pojemniczek na sosy.

Placki z bananow i kremu orzechowego przepis

01/05/2022