Placki z bananów i kremu orzechowego. Dla dzieci to zastrzyk zdrowej energii na drugie śniadanie.

Poznaj ten prosty przepis na zdrowy zastrzyk energii na drugie śniadanie lub podwieczorek dziecka.
Placki z bananów i kremu orzechowego to kolejna pozycja z kategorii zdrowe drugie śniadanie… Bez cukru. Wykorzystasz do nich krem orzechowy. Placki z serii zdrowe i kolorowe, jak lubimy!
Dlaczego lubię je robić?
Po pierwsze: to bardzo wydajny przepis – z podanych składników zrobisz prawie 30 małych placuszków.
Po drugie: łatwo „odchodzą” od patelni. Tak lubię, Ty pewnie też wolisz placki, które po prostu nie przywierają 🙂
Po trzecie: jeśli mam mało czasu, na patelnię wlewam więcej gotowej masy, i łatwo wychodzą większe placki, z których potem dzieci mogą wykrawać swoje ulubione kształty.
Placki z bananów i kremu orzechowego – składniki:
Poniżej podaję składniki na około 30 placuszków. Rozchodzą się szybko, dlatego najczęściej robię je właśnie w takich proporcjach. Natomiast ten przepis łatwo podzielisz na pół. Zatem, jeśli potrzebujesz mniej placków, to po prostu podziel podane składniki na dwa.
- 2 dojrzałe banany
- 2 kopiaste łyżki kremu orzechowego
- 2 kopiaste łyżeczki cynamonu (lub przyprawy piernikowej)
- 1 szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- pół szklanki mleka (w tym przepisie dobrze sprawdzi się mleko orzechowe)
- 2 łyżki oleju (ja korzystam z rzepakowego)
- szczypta soli
Placki z bananów i kremu orzechowego – przygotowanie:
- Do wysokiej miski wsypuję najpierw mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Do tej samej miski dodaję pokrojone na mniejsze kawałki banany, dodaję krem orzechowy, jajka, mleko i olej. Banana w misce rozgniatam, a wszystko dokładnie mieszam. Możesz wszystkie składniki wymieszać widelcem, ale możesz też wrzucić na kilka sekund do urządzenia miksującego.
- Smażę na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju (placki mają już w sobie trochę tłuszczu, dzięki czemu odchodzą z łatwością od dna patelni).
- Na jeden mały placek daję płaską łyżkę masy. Na większego placka daję łyżkę kopiastą.
- Uważam, żeby placki się nie przypaliły (placki smażą się szybko, dlatego łatwo je przypalić).
- Podaję z syropem klonowym.
- Jeśli pakuję w lunchbox dla dziewczynki, to syrop klonowy wlewam w pojemniczek na sosy.
01/05/2022