DOCEŃ PRZEPIS: 148

Szaszłyki dla dzieci. Warzywno-owocowa przekąska: do lunch boxa na przyjęcie, urodzinki, na grilla.

szaszłyki dla dzieci

LUNCH MUNCHowa Mama lubuje się w najprostszych i najszybszych daniach dla dzieci. Warzywno-owocowe szaszłyki to stała pozycja na tej liście. To świetny posiłek na wszelkiego rodzaju przyjęcia, szczególnie na lato, ale nie tylko – jesienią kolorowe szaszłyki z łatwością upieczesz w piekarniku.

Szaszłyki dla dzieci w wydaniu z soczystą marynatą to świetne rozwiązanie na każde przyjęcie szkolniaków – od urodzinek po grillową letnią imprezkę na podwórku.

szaszłyki dla dzieci warzywo owocowa przekąska

Autorka artykułu:

LUNCH MUNCHowa Mama Ania

szaszlyki dla dzieci

Szaszłyki w takim wydaniu najczęściej szykuję latem, ale z łatwością zrobisz je również jesienią czy zimą w domowym piekarniku. Przepis jest banalnie prosty, a aromatyczna marynata z sokiem z ananasa robi robotę. Dzieci zjadają te szaszłyki ze smakiem, także z chęcią pakuję je do torby na lunch, wrzucam sztućce i jestem gotowa na każdą imprezkę!

 

Szaszłyki dla dzieci – składniki na marynatę:

  • — 150g soku z ananasa (może być z puszki)
  • — 80ml sosu sojowego
  • — 80ml miodu
  • — 2 zgniecione ząbki czosnku
  • — 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • — 60ml octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • — sól i pieprz (do smaku)

szaszlyki dla dzieci

 

Szaszłyki dla dzieci – składniki na szaszłykowe kebaby:

  • — zielona papryka
  • — czerwona papryka
  • — żółta papryka
  • — pomidorki koktajlowe
  • — plastry ananasa (ananas może być z puszki, choć dużo lepszy jest świeży)
  • — czerwona cebula
  • — cukinia
  • — marchewka (opcjonalnie)
  • — wcześniej ugotowane buraki (opcjonalnie)

szaszlyki dla dzieci jak zrobic

 

Szaszłyki dla dzieci – przygotowanie:

  1. Zaczynam od patyczków do szaszłyków. To jedyna rzecz, którą robię dużo wcześniej niż resztę. Mianowicie, zanurzam  patyczki do szaszłyków w wodzie i moczę je około godziny.
  2. W misce mieszam wszystkie składniki marynaty.
  3. Następnie przechodzę do warzyw. Kroję paprykę, cebulę, cukinię i ananasa w kostki „na jeden kęs”. Marchewkę kroję na cienkie kawałki. Buraki kroję również na drobną kostkę (w naszym LUNCH MUNCHowym domu upieczone buraki znajdują się bardzo często, i jeśli je akurat mam, to również kroję na drobną kostkę).
  4. Naprzemiennie nadziewam kostki warzyw na zmoczone wcześniej patyczki, dopóki się nie zapełnią.
  5. Niekiedy dodaję też krewetki (moja LUNCH MUNCHowa Córka bardzo je lubi) i mięso, ale nie wszystkie dzieci za nimi przepadają.
  6. Szaszłyki smaruję marynatą, wykorzystuję do tego silikonowy pędzelek.
  7. Grilluję przez 15 minut (jesienią i zimą włączam opcję grill w piekarniku).
  8. Kiedy wszystko się grilluje, przygotowuję sos. Po prostu mieszam jogurt i miód. Dodaję świeżo posiekaną miętę (jeśli mam).
  9. Gotowe, przekładam na talerz. Najczęściej podaję z ryżem lub kaszą kuskus z warzywami.

szaszlyki dla dzieci przepis

 

Szaszłyki dla dzieci – smakowite porady:

Jeśli planujesz szaszłyki zabrać na imprezkę, to pamiętaj o tym, żeby spakować je w pojemnik na obiad, a pojemnik dodatkowo schłodzić wcześniej zmrożonym wkładem termicznym. Wtedy zachowasz świeżość swoich przygotowanych szaszłyków na dłużej, a Twoimi szaszłykami zachwycą się również dzieci znajomych!

Do szkolnego lunch boxa sprawdzą się nieco inne szaszłyki – w wersji mini (owocowe lub warzywne) i na zimno (dla tych, którzy nie mają opcji podgrzania posiłku). Przygotujesz je przy pomocy specjalnych widelczyków do przekąsek dla dzieci. Wyglądają słodko i zachęcają maluchów do przygotowanych przez rodzica dobroci!

Stalowe pikery wykałaczki wielorazowe zwierzęta lasu TOO CUTE FOR FOREST

11/04/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 148

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *