Szaszłyki dla dzieci 🌈🌈🌈 warzywno-owocowa przekąska na przyjęcie, urodzinki, na grilla

LUNCH MUNCHowa Mama lubuje się w najprostszych i najszybszych daniach dla dzieci. Warzywno-owocowe szaszłyki to stała pozycja na tej liście. To świetny posiłek na wszelkiego rodzaju przyjęcia, szczególnie na lato, ale nie tylko – jesienią kolorowe szaszłyki z łatwością upieczesz w piekarniku.
Szaszłyki dla dzieci w wydaniu z soczystą marynatą to świetne rozwiązanie na każde przyjęcie szkolniaków – od urodzinek po grillową letnią imprezkę na podwórku. Szczególnie często te szaszłyki szykuję latem, ale z łatwością zrobisz je również jesienią czy zimą w domowym piekarniku. Przepis jest banalnie prosty, a aromatyczna marynata z sokiem z ananasa robi robotę. Dzieci zjadają te szaszłyki ze smakiem, także z chęcią pakuję je do torby na lunch, wrzucam sztućce i jestem gotowa na każdą imprezkę.
Szaszłyki dla dzieci – składniki na marynatę:
- — 150g soku z ananasa (może być z puszki)
- — 80ml sosu sojowego
- — 80ml miodu
- — 60ml octu jabłkowego
- — 2 zgniecione ząbki czosnku
- — 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Szaszłyki dla dzieci – składniki na szaszłykowe kebaby:
- — zielona papryka
- — czerwona papryka
- — żółta papryka
- — pomidorki koktajlowe
- — plastry ananasa (ananas może być z puszki, choć dużo lepszy jest świeży)
- — czerwona cebula
- — cukinia
- — marchewka (opcjonalnie)
- — wcześniej ugotowane buraki (opcjonalnie)
Szaszłyki dla dzieci – przygotowanie:
- Zaczynam od patyczków do szaszłyków. To jedyna rzecz, którą robię dużo wcześniej niż resztę. Mianowicie, zanurzam patyczki do szaszłyków w gorącej wodzie i moczę je około godziny.
- W misce mieszam wszystkie składniki marynaty.
- Następnie przechodzę do warzyw. Kroję paprykę, cebulę, cukinię i ananasa w kostki „na jeden kęs”. Marchewkę kroję na cienkie kawałki. Buraki kroję również na drobną kostkę (w naszym LUNCH MUNCHowym domu upieczone buraki znajdują się bardzo często, i jeśli je akurat mam, to również kroję na drobną kostkę).
- Naprzemiennie nadziewam kostki warzyw na zmoczone wcześniej patyczki, dopóki się nie zapełnią.
- Niekiedy dodaję też krewetki (moja LUNCH MUNCHowa Córka bardzo je lubi) i mięso, ale nie wszystkie dzieci za nimi przepadają.
- Szaszłyki smaruję marynatą, wykorzystuję do tego silikonowy pędzelek.
- Grilluję przez 15 minut (jesienią i zimą włączam opcję grill w piekarniku).
- Kiedy wszystko się grilluje, przygotowuję sos. Po prostu mieszam jogurt i miód. Dodaję świeżo posiekaną miętę (jeśli mam).
- Gotowe, przekładam na talerz. Najczęście podaję z ryżem lub kaszą kuskus z warzywami.
Szaszłyki dla dzieci – smakowita porada:
Jeśli planujesz szaszłyki zabrać na imprezkę, to pamiętaj o tym, żeby spakować je w pojemnik na obiad, a pojemnik dodatkowo schłodzić wcześniej zmrożonym żelem chłodzącym. Wtedy zachowasz świeżość swoich przygotowanych szaszłyków na dłużej, a Twoimi szaszłykami zachwycą się dzieci znajomych!
11/04/2019