Domowe frytki 馃檶 3 szybkie porady na frytki doskona艂e

domowe frytki 3 porady

Przepis na domowe frytki? Brzmi banalnie – powiesz – nic trudnego…! Niestety, ale wcale tak nie jest. Aby nasze frytki by艂y naprawd臋 dobre, a przede wszystkim zdrowe, nale偶y pami臋ta膰 o kilku prostych zasadach. Przeczytaj!

Domowe frytki staram si臋 robi膰 z polskich m艂odych ziemniak贸w, i u偶ywam do tego zawsze 艣wie偶ego oleju rzepakowego. Tajemnica ich chrupko艣ci i niskiej zawarto艣ci t艂uszczu (mimo i偶 robione s膮 na g艂臋bokim oleju!) tkwi w kilku prostych trikach. Czytaj dalej!

wakacje dla dzieci

Domowe frytki – 3 b艂臋dy pocz膮tkuj膮cych i szybkie porady

Domowe frytki – pierwszy b艂膮d niewtajemniczonych:

Wiele os贸b (tak jak ja) przechowuje ziemniaki w lod贸wce. To mo偶e by膰 zasadniczy pow贸d, dla kt贸rego nasze frytki mog膮 wyj艣膰 mi臋kkie i t艂uste zarazem. Je偶eli w艂o偶ymy takie zimnie ziemniaki nawet do mocno rozgrzanego oleju, to w pocz膮tkowej fazie sma偶enia olej szybko utraci odpowiedni膮 temperatur臋, a nasze frytki zaci膮gn膮 du偶膮 ilo艣膰 t艂uszczu. W贸wczas, opr贸cz du偶ej zawarto艣ci t艂uszczu, frytki stan膮 si臋 mi臋kkie i ju偶 nie posmakuj膮 tak dobrze jak mog膮. Je艣li nawet przetrzymamy je d艂u偶ej, to stan膮 si臋 twarde, ale w ca艂o艣ci (nie tylko na zewn膮trz).

Pierwsza porada na domowe frytki brzmi zatem:

Ziemniaki wyjmij z lod贸wki i przed pokrojeniem na frytki w艂贸偶 do ciep艂ej wody na kilkana艣cie minut! Wypr贸buj te偶 kotleciki rybne dla dzieci domowej roboty.

domowe frytki ziemniaki jak zrobic

Domowe frytki – drugi b艂膮d frytkowego 艣wie偶aka:

Ziemniaki zawieraj膮 w sobie du偶膮 ilo艣膰 wody. To oznacza, 偶e je艣li wrzucisz je do gor膮cego oleju bez osuszenia z wody, osi膮gniesz podobny efekt jak w przypadku zimnych ziemniak贸w lub nie dostatecznie rozgrzanego oleju.聽

A zatem, druga smakowita porada na domowe frytki:

po umyciu i pokrojeniu ziemniak贸w na frytki, osusz je bardzo dok艂adnie. Ja rozk艂adam je na du偶ej powierzchni r臋cznika papierowego, i bardzo dok艂adnie osuszam.

domowe frytki przepis

Trzeci b艂膮d pocz膮tkuj膮cego kucharza:

Nawet je艣li ciep艂e i osuszone ziemniaki wrzucisz do garnka na raz, olej straci swoj膮 temperatur臋. Je艣li dodatkowo po wrzuceniu na raz je wymieszasz, czeka Ci臋 frytkowa kl臋ska.聽

A zatem, trzecia smakowita porada:聽

Frytki wk艂adaj do oleju stopniowo. Dzi臋ki temu, olej zanotuje stosunkowo niewielk膮 utrat臋 temperatury i frytki od samego pocz膮tku sma偶enia nie sklej膮 si臋 ze sob膮. Po prostu, pod wp艂ywem gor膮cego oleju b臋d膮 p艂ywa艂y po ca艂ym garnku. I pami臋taj! Wymieszaj je dopiero po kilku minutach! Pssst! Filet z 艂ososia pasuje do frytek idealnie! Nawet je艣li jesz poza domem, wszystko spakujesz wygodnie w pojemniki na jedzenie.

domowe frytki jak zrobic

07/02/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci