Domowe frytki dla dzieci: 3 szybkie porady na frytki doskonałe
Przepis na domowe frytki? Brzmi banalnie – powiesz – nic trudnego…! Niestety, ale wcale tak nie jest. Aby nasze frytki były naprawdę dobre, a przede wszystkim zdrowe, należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przeczytaj!
Domowe frytki dla dzieci staram się robić z polskich młodych ziemniaków, i używam do tego zawsze świeżego oleju rzepakowego. Tajemnica ich chrupkości i niskiej zawartości tłuszczu (mimo iż robione są na głębokim oleju!) tkwi w kilku prostych trikach. Chcesz wiedzieć jakich? Czytaj dalej!
Domowe frytki dla dzieci – trzy błędy początkujących i… trzy szybkie porady!
Domowe frytki – pierwszy błąd niewtajemniczonych:
Wiele osób (tak jak ja) przechowuje ziemniaki w lodówce. To może być zasadniczy powód, dla którego nasze frytki mogą wyjść miękkie i tłuste zarazem. Jeżeli włożymy takie zimnie ziemniaki nawet do mocno rozgrzanego oleju, to w początkowej fazie smażenia olej szybko utraci odpowiednią temperaturę, a nasze frytki zaciągną dużą ilość tłuszczu. Wówczas, oprócz dużej zawartości tłuszczu, frytki staną się miękkie i już nie posmakują tak dobrze jak mogą. Jeśli nawet przetrzymamy je dłużej, to staną się twarde, ale w całości (nie tylko na zewnątrz).
Pierwsza porada na domowe frytki dla dzieci brzmi zatem:
Ziemniaki wyjmij z lodówki i przed pokrojeniem na frytki włóż do ciepłej wody na kilkanaście minut!
Wypróbuj też kotleciki rybne dla dzieci domowej roboty.
Domowe frytki – drugi błąd frytkowego zwierzaka:
Ziemniaki zawierają w sobie dużą ilość wody. To oznacza, że jeśli wrzucisz je do gorącego oleju bez osuszenia z wody, osiągniesz podobny efekt jak w przypadku zimnych ziemniaków lub nie dostatecznie rozgrzanego oleju.
A zatem, druga smakowita porada na domowe frytki dla dzieci to…
Po umyciu i pokrojeniu ziemniaków na frytki, osusz je bardzo dokładnie! Ja rozkładam je na dużej powierzchni ręcznika papierowego, i bardzo dokładnie osuszam. A czy znasz już przepis na chipsy z obierek ziemniaków? To jeden z tych przepisów na kuchnię, w której nic się nie marnuje!
Trzeci błąd początkującego kucharza:
Nawet jeśli ciepłe i osuszone ziemniaki wrzucisz do garnka na raz, olej straci swoją temperaturę. Jeśli dodatkowo po wrzuceniu na raz je wymieszasz, czeka Cię frytkowa klęska.
A zatem, trzecia smakowita porada na domowe frytki dla dzieci to:
Frytki wkładaj do oleju stopniowo. Dzięki temu, olej zanotuje stosunkowo niewielką utratę temperatury i frytki od samego początku smażenia nie skleją się ze sobą. Po prostu, pod wpływem gorącego oleju będą pływały po całym garnku. I pamiętaj! Wymieszaj je dopiero po kilku minutach! Pssst! Filet z łososia pasuje do frytek idealnie! Nawet jeśli jesz poza domem, wszystko spakujesz wygodnie w pojemniki na jedzenie.
07/02/2020