DOCEŃ PRZEPIS: 0

Filet z łososia przepis na zdrowy lunch box ✪ dla dużych i małych

Filet z łososia przepis od LUNCH MUNCHowego Taty

LUNCH MUNCHowy Tata podaje przepis na wyśmienity filet z łososia. Sprawdzi się jako lekki obiad. Nie ważne, czy rybę zamierzasz zjeść od razu po przyrządzeniu, czy spakować do  lunch boxa – w obu wariantach smakuje wprost wyśmienicie!!! Sprawdż i zobacz >>>

Filet z łososia to przepis na zdrowy lunch, który zasmakuje zarówno Tobie jak i Twojemu dziecku. Tak przygotowana ryba sprawdzi się jako lekki obiad. Nie ważne, czy zamierzasz ją zjeść od razu po przyrządzeniu, czy spakować do  lunch boxa – w obu wariantach tak przygotowany łosoś smakuje bosko!

Na ryby i owoce morza zwiększa nam się ochota latem. Rybę najczęściej gotuję na parze (taka jest najzdrowsza), ale nierzadko piekę ją w folii lub na grillu. Smażona, pozwala mi zachować wspomnienie pobytu nad morzem, nad które zazwyczaj wyjeżdżamy na samym początku wakacji. Ryba z przepisu który podaję wspaniale smakuje po podgrzaniu. Dlatego zachęcam – śmiało korzystaj z mojego przepisu na fileta z łososia i wkładaj do pudełek na lunch swoich dzieci.

Filet z łososia – składniki:

  • ∙ filet z łososia ze skórą
  • ∙ sól morska
  • ∙ biały pieprz
  • ∙ olej rzepakowy do smażenia

Sos do filetu z łososia – składniki:

  • ∙ pół szklanki śmietanki 30%
  • ∙ łyżka majonezu
  • ∙ łyżeczka musztardy
  • ∙ szczypta czarnego pieprzu (do smaku)

Filet z łososia przepis i przygotowanie:

  1. Do przygotowania tej pysznej ryby posłuży Ci świeży filet z łososia, koniecznie ze skórą. Wybieraj taki oczyszczony z ości, bo będzie bezpieczny, a dziecko go zje bez narzekania.  Jeśli masz jeden duży płat, to podziel go na części o szer. ok 8-10 cm, a następnie zrób kilka nacięć wzdłuż ryby (od strony skóry) na głębokość ok 0,5 cm.
  2. Przypraw rybę solą morską i białym pieprzem. Staraj się dotrzeć wgłąb mięsa poprzez zrobione wcześniej nacięcia. Nacieraj rybę niewielką ilością oliwy. Jeśli czas Ci na to pozwala, to odstaw rybkę na ok 1h do lodówki.
  3. Rybę smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju (chłodny wsiąknie w mięso) i od strony skóry. Nie ma konkretnego czasu smażenia, należy smażyć do momentu kiedy nasz łosoś mniej więcej to połowy swej grubości stanie się jasny a następnie przekładamy na drugą stronę na ok 1 min.
  4. Po zdjęciu z patelni, możesz dać rybie odpocząć 1-2 min. Łosoś jest gotowy do pochłonięcia.

filet z łososia przepis od LUNCH MUNCH Taty

Sosik i inne dodatki do fileta

Przygotowanie takiego łososia jest bardzo proste, ale filet smakuje wyśmienicie. Ja podałem go z frytkami z batatów, zieloną sałatą i pomidorkami koktailowymi. Do ryby możesz też przygotować chłodny sosik. Wystarczy, że zmieszasz śmietankę 30%, majonez i odrobinę musztardy. Żona lubi z pieprzem, to jej dosypałem. Córka woli bez – dla niej pieprzu nie dosypuję. W obu wariantach – ryba z sosikiem – PYCHA!!!

Filet z łososia przepis na zdrowy lunch box

Filet z łososia przepis na zdrowie… czy niekoniecznie?

Mimo „nagonki” na ryby, chętnie podaję je córce. Zwracam natomiast uwagę na jakość mięsa. Dobrej jakości rybie mięso dostarcza witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układów:

  • ✔ nerwowego
  • ✔ krwionośnego
  • ✔ hormonalnego
  • ✔ immunologicznego.

Łosoś to tłusta ryba, a tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego tak  pysznie smakuje. Tłuste ryby dostarczają witamin A i D oraz białka, które jest potrzebne jako budulec tkanek, głównie mięśni.  Tłuste  ryby są również źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 potrzebnych do rozwoju mózgu i wzmacniania odporności. Oprócz tłustych ryb (łososia, halibuta, makrelę) dobrze, żeby  Twoje dziecko jadło również ryby chude. Tu masz do wyboru:

  • ✔ dorsza
  • ✔ mintaja
  • ✔ morszczuka
  • ✔ sandacza

Oprócz dobrej jakości ryb, do codziennego jadłospisu zdarza mi się też dołączać owoce morza.  O owocach morza napiszę w przyszłości. Córka uwielbia, a ja też się nie mogę doczekać chrupiących kalmarków!

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *