Bakłażan: 4 fakty. To warto wiedzieć przed podaniem go do śniadaniówki.
Sezon na bakłażana trwa! Niedoceniany bakłażan może w sezonie gościć na talerzu Twojego dziecka! Przed podawaniem dziecku potraw z bakłażana warto jednak poznać trzy ważne fakty.
Bakłażan, zwany też oberżyną, wydawał mi się przez wiele lat na tyle niełatwym warzywem, że rzadko po niego sięgałem. Dopiero jakiś czas temu, bakłażana zacząłem stosować w potrawach w sezonie – od maja do końca września. W pewnym momencie to warzywo zaczęło w naszej kuchni gościć na tyle często, że granatowy bakłażan stał się dla mojej żony i reszty kreatywnej ekipy LUNCH MUNCH inspiracją do stworzenia bohatera Archie The Aubergine, a w ślad za nim powstała też torba termiczna Archie.
Jeśli chciałbyś (chciałabyś) przeczytać więcej o artystycznym Archie, to wejdź w zakładkę gry i zabawy dla dzieci. No więc, ostatecznie bakłażan zagościł w naszej LUNCH MUNCHowej kuchni na stałe. W kontekście podawania go dziecku, warto wiedzieć te trzy ważne rzeczy, o których przeczytasz poniżej!
4 fakty o bakłażanie, które warto poznać przed podaniem go do śniadaniówki
Fakt #1:
Bakłażan zawiera dwa razy więcej błonnika niż… jabłko!
Bakłażan jest ciężkostrawny, dlatego zacznij podawać go swojemu dziecku dopiero kiedy skończy rok. Inaczej, brzuch malucha może sobie z nim po prostu nie poradzić. Natomiast, jeśli Twoje dziecko jest już w wieku przedszkolnym i szkolnym, to po bakłażana sięgaj śmiało. Jak zapewne już wiesz, bardzo cenię sobie jabłka. Dobrze smakują, ale też zawierają mnóstwo błonnika… ale oberżyna aż dwukrotnie przebija jabłka w tej zdrowej konkurencji! Błonnik, zawarty w bakłażanie, wymiecie z organizmu dziecka wszystko to co może szkodliwie zalegać. Dzięki błonnikowi, metale ciężkie i toksyny nie będą odkładać się w jelitach malucha. No, ale… bakłażana przyrządzić… to trzeba wiedzieć jak! A zatem, czytaj dalej!
Fakt #2:
Bakłażan ma goryczkowy smak – usuniesz go przed przyrządzeniem bakłażanowej przekąski.
Sposób na zaradzenie na goryczkowy smak bakłażana jest banalnie prosty. Jeśli raz już go raz zastosujesz, to zapamiętasz. Trzy proste kroki:
- Kroisz i cząstki układasz na papierowym ręczniku.
- Posypujesz solą i odstawiasz na około 30 minut.
- Po tym czasie bakłażan puści soki – papierowym ręcznikiem ocierasz nadmiar wody.
Fakt #3:
Składniki mineralne istotne dla dzieci!
Bakłażan zawiera sporą dawkę składników mineralnych, które szczególnie względem zdrowia dzieci wydają się mieć największe znaczenie. Co to za składniki?
Po pierwsze: wapń i fosfor
Opowiadają za budowę układu kostnego i stawów. Odpowiada za zdrowe zęby, skórę (również dziąsła) i włosy.
Po drugie: sód i potas
To z kolei składniki, które utrzymują w organizmach równowagę kwasowo – zasadową. Ta równowaga lub jej brak może mieć wpływ na tempo przemiany materii u dziecka (tłuszcyk nam raczej nie potrzebny), ale tez na poziom energii, bóle głowy.
Po trzecie: żelazo
Żelazo wiąże dwutlenek węgla i transportuje go do płuc, dlatego bierze czynny udział w reakcjach odtruwających. U dzieci jest odpowiedzialne za dojrzewanie mózgu.
Po czwarte: potas
Potas bierze udział w procesach, w których nasze komórki syntetyzują białka, które z kolei są budulcem mięśni. Tym samym, potas wpływa na budowę mięśni dziecka.
Fakt #4:
Z bakłażana przygotujesz pyszną przekąskę na ciepło do śniadaniówki.
Strzałem w dziesiątkę do śniadaniówki mojej LUNCH MUNCHowej Córki stały się bakłażanowe pizzerynki – ponoć lepsze od pizzy! Łatwo je zrobisz i spakujesz do śniadaniówki. Przekąska do szkoły smakowita.
Teraz już jesteś gotowy (gotowa) do bakłażanowego działania! A jeśli szukasz innych warzywnych inspiracji na obiad dla dzieci, to wpadaj też po przepis na placuszki z dyni.
09/03/2019