Bakłażan ❧ 3 fakty ❧ To warto wiedzieć przed podaniem dziecku

Bakłażan 3 rzeczy, które warto wiedzieć przed podaniem go dziecku

Sezon na bakłażana trwa! Niedoceniany bakłażan może w sezonie gościć na talerzu Twojego dziecka! Przed podawaniem dziecku potraw z bakłażana warto jednak poznać trzy ważne fakty.

Bakłażan, zwany też oberżyną, wydawał mi się przez wiele lat na tyle niełatwym warzywem, że rzadko po niego sięgałem. Dopiero około dwa lata temu bakłażana zacząłem stosować w potrawach w sezonie – od maja do końca września. W pewnym momencie to warzywo zaczęło w naszej kuchni gościć na tyle często, że granatowy bakłażan stał się dla mojej żony i reszty kreatywnej ekipy LUNCH MUNCH  inspiracją do stworzenia bohatera Archie The Aubergine. No więc, ostatecznie polubiłem bakłażana, a w kontekście podawania go dziecku mocno przekonały mnie trzy ważne rzeczy, o których przeczytasz poniżej!

1. Bakłażan zawiera dwa razy więcej błonnika niż… jabłko!

Bakłażan jest ciężkostrawny, dlatego zacznij podawać go swojemu dziecku dopiero kiedy skończy rok. Inaczej,  brzuch malucha może sobie z nim po  prostu nie poradzić. Natomiast, jeśli Twje dziecko jest już w wieku przedszkolnym i szkolnym, to po bakłażana sięgaj śmiało. Jak zapewne już wiesz, bardzo cenię sobie jabłka. Dobrze smakują, ale też zawierają mnóstwo błonnika… ale oberżyna aż dwukrotnie przebija jabłka w tej zdrowej konkurencji! Błonnik, zawarty w bakłażanie, wymiecie z organizmu dziecka wszystko to co może szkodliwie zalegać. Dzięki błonnikowi, metale ciężkie i toksyny nie będą odkładać się w jelitach malucha. No, ale… bakłażana przyrządzić… to trzeba wiedzieć jak! A zatem, czytaj dalej!

Bakłażan przepisy

2. Bakłażan ma goryczkowy smak – usuń go w kilka kroków

Sposób na zaradzenie na goryczkowy smak bakłażana jest banalnie prosty. Jeśli raz już go raz zastosujesz, to zapamiętasz. Trzy proste kroki:

  1. Kroisz i cząstki układasz na papierowym ręczniku
  2. Posyujesz solą i odstawiasz na około 30 minut
  3. Po tym czasie bakłażan puści soki –  papierowym ręcznikiem ocierasz nadmiar wody.

Bakłażan ma goryczkowy smak - usuń go w kilka kroków

Strzałem w dziesiątkę do śniadaniówki mojej LUNCH MUNCHowej Córki stały się bakłażanowe pizzerynki – ponoć lepsze od pizzy! Łatwo je zrobisz i spakujesz. Przekąska do szkoły smakowita.

Bakłażan pizzerynki dla dzieci

3. Składniki mineralne istotne dla dzieci!

Bakłażan zawiera sporą dawkę składników mineralnych, które szczególnie względem zdrowia dzieci wydają się mieć największe znaczenie. Co to za składniki?

Po pierwsze:  wapń i fosfor

Opowiadają za budowę układu kostnego i stawów. Odpowiada za zdrowe  zęby, skórę (również dziąsła) i włosy.

Po drugie: sód i potas

To z kolei składniki, które utrzymują w organizmach równowagę kwasowo – zasadową. Ta równowaga lub jej brak może mieć wpływ na tempo przemiany materii u dziecka (tłuszcyk nam raczej nie potrzebny), ale tez na poziom energii, bóle głowy.

Bakłażan właściwości

Po trzecie: żelazo

Żelazo wiąże dwutlenek węgla i transportuje go do płuc, dlatego bierze czynny udział w reakcjach odtruwających. U dzieci jest odpowiedzialne za dojrzewanie mózgu.

Po czwarte: potas

Potas bierze udział w procesach, w których nasze komórki syntetyzują białka, które z kolei są budulcem mięśni. Tym samym, potas wpływa na budowę mięśni  dziecka.

Bakłażan potrawy

Gotowi do bakłażanowego działania?

09/03/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci