Mini pizzerinki ❉ bakłażanowe ❉ smakowita warzywna przekąska!

mini pizzerinki od LUNCH MUNCHowego Taty

Do tych pizzerinek wykorzystaj bakłażana jako odpowiednika tradycyjnego ciasta. Jestem pewien, że Twoje dziecko pokocha te mini pyszne dzieła!

Mini pizzerinki z bakłażanem w roli głównej to świetny pomysł na wprowadzenie tego niełatwego warzywa do listy ulubionych.

Niektórzy mówią na nie „pizzerinki”, inni „pizzetki”, słyszałem też słowo „pizzerki”. W każdym wariancie, o ile wykorzystasz bakłażana jako odpowiednika tradycyjnego ciasta, to jestem pewien, że te mini dzieła na bazie bakłażana pokocha Twoje dziecko, tak jak pokochała je już od pierwszego kęsa moja córka. Kiedy po spróbowaniu ich po raz pierwszy wykrzyczała:

Tato, to jest lepsze niż zwykła pizza!

to już wiedziałem, że o tych mini pizzerinkach będę musiał kiedyś napisać na blogu. A zatem… do dzieła!

mini pizzerinki z bakłażana

Mini pizzerinki – składniki:

  • 1 bakłażan
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mozarelli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ser żółty (np. cheddar)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • suszone oregano
  • liście bazylii
  • łyżka masła do smażenia
  • oliwa

Mini pizzerinki bakłażanowe

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 220ᵒC.
  2. Bakłażan kroję na plastry, około 1cm każdy. Nacieram świeżym czonskiem i posypuję suszonym oregano oraz kolorowym pieprzem i solą. Skrapiam oliwą. Tak naszykowane plastry bakłażana wkładam do piekarnika.
  3. W tym czasie przygotowuję sos. Ma być taki jak do spagetti i łatwo go zrobisz. Ja po prostu siekam cebulę i czosnek, a następnie podsmażan na masełku i łyżce oliwy. Kiedy cebula i czosnek trochę się zarumienią, dodaję pomidory. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę, aż sos zgęstnieje.
  4. Otwieram piekarnik, i na gorące plastry bakłażana nakładam sos. Dodaję startą mozarellę, a na to jeszcze kilka plasterków pomidorków koktajlowych. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli, a następnie posypuję startym serem cheddar.
  5. Wszystko zapiekam jeszcze około 10 minut. Wyjmuję z piekarnika i dodaję jeszcze po listku świeżej bazylii na moje minni pizzerynki (nie wszystkie dzieci lubią takie zielone liściaste dobroci, ale warto je dokładać, niech się przyzwyczajają).  Mini pizzerinki gotowe, pycha!

mini pizzerinki dla dzieci

08/27/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci