Zupa z pora dla dzieci. Przepis na zupę do termosu od LUNCH MUNCHowego Taty.
Zupa z pora – pyszna i pożywna. W naszym domu to źródło pożądania i rodzinny sprzeczek bo znowu ktoś komuś podjadł jego porcję. Prosta w przygotowaniu, a do tego może być naprawdę aromatyczna i kolorowa.
Zupa z pora jest ostatnio naszą ulubioną. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Lubi ją też nasza LUNCH MUNCHowa córka… czasem wręcz się o nią upomina! Choć nazywa się zupą z pora, to jest w niej o wiele więcej składników niż sam por, przynajmniej w moim wydaniu. Taka zupa z pora dla dzieci ma też jedną znakomitą zaletę, tzn. dzień później smakuje zdecydowanie lepiej. To zasługa dużej ilości warzyw i przypraw. Brzmi dobrze? Czytaj dalej.
Autor wpisu:
LUNCH MUNCHowy Tata Hubert
Uwielbia powolne niedzielne gotowanie, oraz patrzenie jak przygotowane przez niego dobroci znikają z talerza i ze śniadaniówki.
Zupa z pora dla dzieci – składniki:
1 średni por
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 średnia marchew
4 średnie ziemniaki
świeży szczypiorek
świeża natka pietruszki
suszony (lub świeży) koperek
sól i pieprz (do smaku)
150ml śmietany 18%
2l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
Wpadaj też po LUNCH MUNCHowe pomysły na zdrowe przekąski dla dzieci.
Zupa z pora dla dzieci – przygotowanie:
Jeśli otarłaś / otarłeś się już o moje przepisy na zupy, to i tym razem nie będziesz zaskoczona / zaskoczony. Podstawa do ich przygotowania jest klasyczna, a szczegóły przedstawiam poniżej.
- W garnku o grubym dnie rozpuszczam odrobinę masła z łyżką oleju.
- Następnie wrzucam drobno posiekaną cebulę. Lekko podsmażam, a po chwili dodaję drobno skrojony czosnek.
- Na małym ogniu podsmażam cebulę z czosnkiem ok 2-3 min i dodaję pokrojoną w krążki marchew.
- Wszystko doprawiam świeżo mielonym pieprzem oraz solą i duszę jeszcze kilka minut.
- Następnie dodaję pokrojone w małą kostkę ziemniaki, a na koniec pokrojony w kółeczka por. Dodaję jasną oraz ciemno-zieloną część pora. Odrzucam jedynie skrajne części pora oraz te zewnętrzne (które bywają zbyt suche).
- Wszystko duszę jeszcze 2-4 minuty, intensywnie mieszając, a następnie zalewam bulionem.
- Gotuję na małym ogniu, aż do miękkości marchwi i ziemniaków.
- Pod koniec gotowania dodaję obfitą ilość suszonego lub świeżego koperku, a już po wyłączeniu ognia natkę pietruszki i szczypiorek.
- Całość zabielam śmietaną 18% i zostawiam do przestygnięcia.
A jeśli Twoje dziecko lubi buraki (lub chciałabyś, żeby polubiło), to sprawdź też przepis na muffinki dla dzieci.
Zupa z pora dla dzieci – smakowita porada:
Tak przygotowana zupa z pora od razu smakuje dobrze. Ale prawdziwie dojrzały, doskonały smak, osiąga na drugi dzień. Dlatego często pakuję ją na wynos – do szkoły i do termosu wraz z innymi smakołykami, które to z kolei pakuję w lunchbox pojemnik.
I właśnie wtedy w naszym domu najczęściej zaczyna się polowanie na porową i padają pytania ” kto zjadł moją porcję zupy???!!!”
SMACZNEGO!!
04/06/2021