Czerwone jedzenie jem przez 24h! Smaczna moda na kolor sezonu!

Jem czerwone jedzenie przez 24h!

Moda na czerwone jedzenie w czerwcu to podróż wgłąb świata sezonowych warzyw i owoców. Wejdź i zobacz przepisy, dzięki którym zachęcisz dziecko do potraw o sezonowym kolorze – w zgodzie z naturą!

Czerwone jedzenie kojarzy mi się z dwiema sprawami: po piewsze – z czerwcem, a po drugie – z sercem! Po pierwsze, z czerwcem, dlatego, że czerwiec to miesiąc najbardziej bogaty właśnie w czerwone owoce i warzywa. To zatem jeden z najsmaczniejszych miesięcy w roku. Po drugie, z sercem – bo czerwone owoce i warzywa  są bogate w likopen, a ten działa antynowotworowo i obniża poziom cholesterolu. Dlatego, kiedy dowiedziałem się o modzie na czerwone jedzenie wśród dzieci, to ucieszyłem się na tą modę właśnie w czerwcu!

czerwone jedzenie

Czerwone jedzenie – najzdrowsze owoce i warzywa w czerwcu

Oczywiście, trzeba jeść wszystkie warzywa i to jak najwięcej niezależnie od ich koloru. Niedawno pisałem o zielonym jedzeniu i zdrowych zielonych potrawach. Z drugiej strony – czerwiec szybko mija, dlatego właśnie warto korzystać z wszystkich jego dobrodziejstw. Do grupy czerwonych owoców i warzyw zaliczam:

  • ∙ czereśnie
  • ∙ pomidory
  • ∙ jabłka
  • ∙ paprykę
  • ∙ truskawki
  • ∙ żurawinę
  • ∙ maliny
  • ∙ wiśnie
  • ∙ rzodkiewkę
  • ∙ buraki

Czerwone jedzenie – skompletuj potrawy na cały dzień!

A zatem, inspiracją do czerwonego jedzenia będą sezonowe warzywa i owoce, bo warto sięgać po sezonowy kolor w zgodzie z naturą! Być może zdecydujesz się zaproponować swojemu dziecku kilka czerwonych potraw przy okazji zabawy w czerwone. Moja propozycja to czerwony lunch box ze zdrowym jedzeniem, który będzie się  składać z następujących potraw:

  • ∙ drugie śniadanie: koktajl z buraka i malin
  • ∙ obiad na ciepło: zupa krem z papryki i pomidorów + makaron z czerwonej soczewicy
  • ∙ zdrowe przekąski: czereśnie + orzeszki w karmelu

Koktajl  z buraka i malin – przepis

Składniki:

  • ∙ pół surowego buraka
  • ∙ garść malin
  • ∙ pół jabłka
  • ∙ pomarańcza
  • ∙ łyżka soku z cytryny
  • ∙ szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Składniki obieram i myję.
  2. Warzywa i owoce miksuję na gładką papkę, po zmiksowaniu dodaję wodę.
  3. Przelewam do okrągłego niebieskiego pojemnika. Zakręcam i wkładam pojemnik do torby na lunch. Smacznego!

Czerwone jedzenie - koktajl z buraka

Zupa krem z papryki i pomidorów – przepis

Składniki:

  • ∙ 3 czerwone papryki
  • ∙ 1 mała cebula
  • ∙ 3 ząbki czosnku
  • ∙ 8 średnich świeżych pomidorów
  • ∙ szklanka bulionu
  • ∙ kilka listków bazylii lub pietruszki na porcję
  • ∙ sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Paprykę myję, wycinam z niej gniazda oraz nasiona. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym i skrapiam olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 C i piekę około 40 minut – aż papryka się zarumieni.
  2. W tym czasie cebulę obieramy i kroję w kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię i szklę na złoty kolor na odrobinie oleju. Podobnie robię z czosnkiem.
  3. Paprykę wyjmuję z piekarnika i ostudzam, tak żeby móc z niej zdjąć skórkę.  Usuwamy skórkę i wrzucam na patelnię do cebuli i czosnku. Dodaję pomidory i całość zalewam bulionem.
  4. Gotuję na małym ogniu jakieś 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem do  smaku.
  5. Na koniec przelewam do zakręcanego pojemnika na jedzenie, dorzucam kilka listków pietruszki, i zakręcam pojemnik. Gotowe!

Czerwone jedzenie - zupa pomidorowa

Makaron z soczewicy z pomidorami – przepis

Składniki:

  • ∙ makaron z mąki z czerwonej soczewicy
  • ∙ pół cebuli
  • ∙ pół cukini
  • ∙ puszka pomidorów
  • ∙ 2 ząbki czosnku
  • ∙ sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Makaron z soczewicy gotuję al dente.
  2. Warzywa kroję w drobną kostkę i duszę na oleju.
  3. Dodaję wyciśnięty czosnek oraz pomidory z puszki.
  4. Wszystko przyprawiam do smaku i gotuję tak długo, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos się zagęści.
  5. Następnie, do sosu dodaję ugotowany makaron.
  6. Na koniec, wszystko przekładam do największego pojemnika na jedzenie. Przykrywam, a na pokrywkę nakładam żel chłodząco – grzejący, dołączony do pojemnika. Dzięki temu, danie będzie ciepłe na dłużej.

Czereśnie

Czereśnie najlepiej smakują mojej córce w najprostszej postaci. Dlatego po prostu je myję i wkładam do różowego pojemnika. Zamykam na klipsy, układam w torbie na lunch i gotowe!

Czerwone jedzenie - czereśnie

Orzeszki w karmelu

Sprawdzają się jako przekąska, dlatego to moja propozycja na podjadanie między zajęciami. Być może w przyszłości skuszę się na takie własnej roboty, ale dziś jeszcze idę na łatwiznę i pakuję kupione. Po prostu porcję odsypuję do okrągłego pojemnika… i już!

Czerwone jedzenie - orzeszki w karmelu

Jak do tej pory, takie zabawy z kolorami sprawdzają się w moim domostwie. Ponieważ gotując dla córki, gotuję przy okazji dla reszty rodziny, to na sezonowe warzywa i owoce załapujemy się wszyscy. Być może i Tobie zabawa w czerwone pomoże w przekonaniu latorośli do sezonowych czerwcowych  dobrodziejstw?

06/09/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci