Muffinki dla dzieci: babeczki z burakiem idealne na drugie śniadanie do szkoły

Muffinki dla dzieci na bazie buraków? To „must have” do szkolnej śniadaniówki dziecka. Buraczane muffinki dostarczą szkolniakom witamin i zdrowych węglowodanów, dlatego pakując je do śniadaniówki, zapewniasz dziecku pełnowartościowe drugie śniadanie. Przepis podaje i poleca LUNCH MUNCHowa Mama.
Muffinki z buraka dla dzieci, w tym pożywnym wydaniu, lubimy z dwóch powodów. Co to za powody?
Po pierwsze: takie buraczkowe babeczki zawierają kombinację zdrowych węglowodanów (z pełnoziarnistej mąki) i białka (z sera i maślanki).
Po drugie: umieszczone w babeczki buraki nadają muffinkom wytrawnego charakteru i smaku, a są jednocześnie wspaniałym źródłem witamin A i B.
A zatem, buraczane muffinki dla dzieci to znakomity pomysł na kolejny pełnowartościowy posiłek, który uzupełni lunchbox do szkoły.
Muffinki z buraka dla dzieci – składniki:
- szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 jajka
- pół szklanki maślanki (sprawdzi się też jogurt naturalny, mleko lub śmietana)
- pół szklanki twardego startego sera
- 8 łyżek oleju
- dwa ugotowane wcześniej (lub upieczone w piekarniku) buraki
- 1 średniej wielkości jabłko
- pół łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sezamu (białego lub czarnego)
- trochę sera (do posypania babeczek przed włożeniem do piekarnika)
- trochę sezamu (do posypania babeczek przed włożeniem do piekarnika)
- płatki migdałowe (do posypania babeczek przed włożeniem do piekarnika)
Muffinki z buraka dla dzieci – przygotowanie:
- Upewnij się, że ugotowałaś wcześniej lub opiekłaś w piekarniku średniej wielkości buraki. Ja zazwyczaj wkładam je do piekarnika, i piekę w temperaturze 200 stopni do ich miękkości.
- Jeśli buraki masz gotowe (tzn. ugotowane lub upieczone) to nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Przygotowanie tych muffinek dla dzieci jest bardzo proste i zrobisz je szybko, dlatego warto zacząć właśnie od nagrzania piekarnika.
- W misce wymieszam mokre składniki: jajka, maślankę i olej.
- Do tych składników dosypuję: mąkę, ser i przyprawy.
- Na tarce o grubych oczkach trę buraki i jabłko. Dodaję do reszty składników. Następnie, wszystko dokładnie mieszam.
- Zapraszam do kuchni swoją LUNCH MUNCHową Córkę (tu jest wątek uczenia dzieci gotowania). Ta przekłada przygotowane ciasto do foremek i dekoruje je: serem, płatkami migdałowymi i czarnym sezamem.
- Wkładam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
- Po upieczeniu przekładam do różowego pojemnika na jedzenie.
Muffinki z buraka dla dzieci – smakowite porady:
- Z powyższych składników przygotujesz ciasto na 12 babeczek.
- Lista składników może się wydawać na pierwszy rzut oka dosyć długa, ale połowę stanowią przyprawy. Z tymi warto eksperymentować, dodając je stopniowo do potraw dziecka.
- Bo babeczek z buraka, jak do większości szykowanych przez siebie potraw, dodaję pół łyżeczki kurkumy (głównie ze względu na jej antynowotworowe właściwości). Dzięki temu, przyzwyczajam też swoją LUNCH MUNCHową Córkę do kurkumowego aromatu.
- Jeśli bardzo nie lubisz używać proszku do pieczenia, to możesz spróbować bez niego. Babeczki wyjdą i będą dobre w smaku, ale nie wyrosną.
- Muffinki doskonale smakują na zimno! Taką muffinkę dziecko chętnie zje między zajęciami czy przed treningiem.
02/02/2020