Zupa pomidorowa dla dzieci

Pomidorowa to kolejna zupa, która obok buraczkowej gości w naszym LUNCH MUNCHowym domu najczęściej. Równie często gości też w lunch boxie naszej córki. Zobacz, jak przygotować ją w lekkostrawnej wersji dla dzieci.
Zupa pomidorowa dla dzieci to sposób na lekkostrawny i niskokaloryczny posiłek. To również jedna z ulubionych zup naszej córki. Jest bardzo smaczna i do tego syta. Ma też jedną ważną zaletę – mogę ją robić przez cały rok. Dlatego, dziś prezentuję wersję zimową (z pomidorami z puszki), ale w sezonie świetne będą świeże pomidory sparzone i obrane ze skórki. Czy Twoje dziecko też lubi buraki? Jeśli tak, to być może posmakuje Wam również zupa buraczkowa dla dzieci, wpadaj po przepis. Ja obie zupy pakuję w pojemnik na obiad i wkładam do wybranej torby na lunch:
CZERWONA TORBA NA LUNCH DLA DZIECI ALI THE APPLE
Zupa pomidorowa dla dzieci – prosty sposób na witaminowe szaleństwo
Być może nie doceniamy bogactwa zupy pomidorowej, bo jest ona dosyć powszechna na polskich stołach. Warto ją regularnie spożywać, dlatego że jest bogata w pomidory, a te z kolei:
- • są bogate w potas. Potas wpływa na utrzymanie ciśnienia w normie i wspiera kontrolowanie ilości wody w organizmie.
- • zawierają likopen. To z kolei antyoksydant, który pozytywnie wpłynie na jakość skóry dziecka, i zneutralizuje wolne rodniki.
- • są źródłem witamin C, E, K. Te wpływają na odporność dziecka, jakość skóry i pomagają utrzymać zdrowe kości.
- • zawierają też beta-karoten. Beta-karoten zapobiega chorobom oczu i zapobiega procesom starzenia skóry.
Zupa pomidorowa dla dzieci – składniki:
• 2 puszki pomidorów bez skórki (w sezonie wykorzystaj 6 średniej wielkości dojrzałych pomidorów)
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 duża biała cebula
• średnia marchew
• liść laurowy
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• makaron (dowolny, ale najlepiej pełnoziarnisty)
• pieprz i sól
• śmietana 18%
A jeśli lubisz sezonowe warzywa i owoce, to klikaj w link i zachowaj przydatną dla siebie listę!
Zupa pomidorowa dla dzieci – przygotowanie:
- Zaczynam standardowo, jak przy większości moich zup, tzn. białą cebulkę podsmażam na odrobinie masła i oleju.
- 1-2 min później dodaję drobno posiekany czosnek (duży ząbek) a następnie pokrojoną w drobną kosteczkę marchew. Wszystko doprawiam solą i pieprzem oraz podsmażam ok 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie, dodaję pomidory z dwóch puszek i duszę kolejne 15 min. Mieszam od czasu do czasu. Jeśli zupę szykuję latem, w sezonie, to korzystam ze świerzych pomidorów. Wtedy wkładam je do miski z gorącą wodą i trzymam około pięciu minut, tak by sparzyć skórkę, i łatwo się jej pozbyć.
- Zdejmuję z kuchenki garnek i po krótkim ostygnięciu miksuję wszystko blenderem.
- Po zblendowaniu, garnek wraca na palnik i zalewam wszystko drobiowym bulionem lub zrobionym wcześniej rosołem. Dodaję też kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Wszystko gotuję około 10ciu minut i dodaję odrobinę koncentratu (opcjonalnie).
- Na koniec, zupę przyprawiam do smaku i zabielam śmietaną 18%.
- Jeśli zupę pakuję w pojemnik na lunch, to nie zabielam.
Zupa pomidorowa dla dzieci – smakowita porada:
Często przygotowuję tę zupę w towarzystwie ulubionego makaronu córki, najlepiej al dente. Jeśli jedzenie pakuję do szkoły, to porcję przygotowanego makaronu podaję do osobnego pudełka na jedzenie. Do drugiego wlewam zupę. Wszystko pakuję w torbę na jedzenie i wiem, że córka zje pożywny ale lekkostrawny posiłek przed wieczornym treningiem.
Tak więc… do dzieła!!!
12/12/2019