Zupa pomidorowa dla dzieci

Zupa pomidorowa dla dzieci

Pomidorowa to kolejna zupa, która obok buraczkowej gości w naszym LUNCH MUNCHowym domu najczęściej. Równie często gości też w lunch boxie naszej córki. Zobacz, jak przygotować ją w lekkostrawnej wersji dla dzieci.

Zupa pomidorowa dla dzieci to sposób na lekkostrawny i niskokaloryczny posiłek. To również jedna z ulubionych zup naszej córki. Jest bardzo smaczna i do tego syta. Ma też jedną ważną zaletę –  mogę ją robić przez cały rok. Dlatego, dziś prezentuję wersję zimową (z pomidorami z puszki), ale w sezonie świetne będą świeże pomidory sparzone i obrane ze skórki. A jeśli szukasz też przepisu na zupę buraczkową, wpadaj też po przepis na naszego bloga. Obie zupy pakuję do pojemnika na zupę i wkładam do wybranej torby na lunch: 

CZERWONA TORBA NA LUNCH DLA DZIECI ALI THE APPLE

Zupa pomidorowa dla dzieci – prosty sposób na witaminowe szaleństwo 

Być może nie doceniamy bogactwa zupy pomidorowej, bo jest ona dosyć powszechna na polskich stołach. Warto ją regularnie spożywać, dlatego że jest bogata w pomidory, a te z kolei: 

  • — są bogate w potas. Potas wpływa na utrzymanie ciśnienia w normie i wspiera kontrolowanie ilości wody w organizmie.   
  • — zawierają likopen. To z kolei antyoksydant, który pozytywnie wpłynie na jakość skóry dziecka, i zneutralizuje wolne rodniki. 
  • — są źródłem witamin C, E, K. Te wpływają na odporność dziecka, jakość skóry i pomagają utrzymać zdrowe kości. 
  • — zawierają też beta-karoten. Beta-karoten zapobiega chorobom oczu i zapobiega procesom starzenia skóry. 

zupa pomidorowa dla dzieci przepis

Zupa pomidorowa dla dzieci – składniki: 

2 puszki pomidorów bez skórki
1 duży ząbek czosnku
1 duża biała cebula
średnia marchew
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
makaron (dowolny)
pieprz i sól
śmietana 18%

zupa pomidorowa przepis

Przygotowanie: 

  1. Zaczynam standardowo, jak przy większości moich zup, tzn. białą cebulkę podsmażam na odrobinie masła i oleju.
  2. 1-2 min później dodaję drobno posiekany czosnek (duży ząbek) a następnie pokrojoną w drobną kosteczkę marchew. Wszystko doprawiam solą i pieprzem oraz podsmażam ok 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Następnie, dodaję pomidory z dwóch puszek i duszę kolejne 15 min. Mieszam od czasu do czasu.
  4. Zdejmuję z kuchenki garnek i po krótkim ostygnięciu miksuję wszystko blenderem.
  5. Po zblendowaniu, garnek wraca na palnik i zalewam wszystko drobiowym bulionem lub zrobionym wcześniej rosołem. Dodaję też kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Wszystko gotuję około 10ciu minut i dodaję odrobinę koncentratu (opcjonalnie).
  6. Na koniec, zupę przyprawiam do smaku i zabielam śmietaną 18%.

Przygotuj też porcję ulubionego makaronu dziecka, najlepiej al dente. Porcję przygotowanego makaronu podaję na dno pojemnika na jedzenie i zalewam zupą. Wtedy wiem, że córka zje pożywny ale lekkostrawny posiłek przed wieczornym treningiem. Tak więc… do dzieła!!!

12/12/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci