Brzoskwinie faszerowane kaszą jaglaną. Ciepły podwieczorek dla dziecka gotowy w 15 minut!
Szukasz pomysłu na ciepły podwieczorek dla dziecka na ciepło? Wypróbuj prosty przepis z wykorzystaniem brzoskwiń!
Brzoskwinie faszerowane kaszą jaglaną to szybki podwieczorek na ciepło. Gotową potrawę spakuj w lunchbox do szkoły… i już! Ciepła i zdrowa owocowa przekąska dla dziecka zapakowana!
Brzoskwinie faszerowane kaszą jaglaną – składniki:
- 4 brzoskwinie
- pół szklanki kaszy jaglanej
- garść żurawiny i/lub rodzynek
Wykorzystaj też mój szybki przepis na kuskus dla dzieci.
Brzoskwinie faszerowane kaszą jaglaną – przygotowanie:
- Zaczynam od nastawienia piekarnika do temperatury 220 stopni, a w czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, ja zajmuję się wszystkimi składnikami.
- Zaczynam od przygotowania kaszy jaglanej. Wrzucam ją do gorącej wody i gotuję jakieś 10 minut, do miękkości.
- Kiedy kasza się gotuje, ja zajmuję się brzoskwiniami. Myję je i wyjmuję pestki.
- Małą łyżeczką z każdej brzoskwini drążę nieco miąższu, tak żeby powstało więcej miejsca na nadzienie.
- Połówki brzoskwiń układam na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. W piekarniku trzymam jakieś pięć do ośmiu minut.
- Brzoskwinie przekładam w pojemnik na jedzenie.
Brzoskwinie faszerowane kaszą jaglaną – smakowita porada:
Jeśli nie masz w kuchni kaszy jaglanej, to wykorzystaj kaszę mannę lub kuskus. Manna jest słodka i zazwyczaj dzieci ją lubią, także świetnie sprawdzi się jako nadzienie w tym owocowym podwieczorku. Kuskus jest natomiast strasznie uniwersalny, i on również sprawdzi się w tym daniu.
12/08/2021