Kotleciki z kalafiora 👌 sięgaj po kalafior w sezonie!

Kotleciki z kalafiora to przepis na dawkę witamin C, K i B6. Pora na kalafiora, zatem wpadaj po tą prostą alternatywę dla tradycyjnego mielonego!
Kotleciki z kalafiora polecam, bo posmakują pociechom i tym młodszym, i tym starszym… a Ty zrobisz je bez wysiłku. Po kalafior warto sięgać właśnie w sierpniu. To warzywo z łatwością dostaniesz w sezonie letnim, a dzięki tym prostym kotlecikom, swojej rodzince zapewnisz sporą dawkę witamin C i K i B6!
A jeśli w Tym roku planujesz pakować dziecku do szkoły zdrowe posiłki na cały dzień, to sprawdź też: obiad dla dzieci do szkoły – 10 pomysłów.
Kotleciki z kalafiora – składniki:
- • pół średniej wielkości kalafiora
- • 2 jaja
- • spora garść natki świeżej pietruszki i/lub szczypiorku
- • dwa duże ząbki czosnku
- • pół szklanki bułki tartej
- • 1/3 szklanki sosu chilli (ja używam tajskiego i słodkiego sosu chilli), ale możesz użyć innego lekko słodkiego sosu który polubili Wasi domownicy
- • pieprz i sól do smaku
Kotleciki z kalafiora – przygotowanie:
- Na początek rozcinam kalafior na drobne części i wrzucam do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotuję ok. 15-20 min. Po ugotowaniu, kalafior trzeba będzie rozgnieść na masę, więc gotuję go lekko dłużej, tak aby był miękki.
- Po ugotowaniu kalafiora, odsączam go z wody i przekładam do większego naczynia, tak aby w nim lekko ostygł.
- Następnie, do naczynia z kalafiorem dodaję przyprawy, starty czosnek, pietruszkę, bułkę tartą, jaja i słodki sos chilli. Co do sosu – ja korzystam z orientalnego sosu – ale możecie użyć innego który lubią Wasze dzieci lub Wy sami (najlepiej będzie pasował słodko-kwaśny lub słodko-pikantny)
- Wszystko rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, a następnie dokładnie mieszam ze sobą.
- Lepię niewielkiej wielkości kotleciki (około 4cm każdy), obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym na patelni oleju.
- Kotleciki są słodziutkie i bardzo soczyste. Świetnie smakują z kopytkami lub frytkami domowej roboty! Wszystko pakuję w lunch box dla dzieci i, z własnym jedzonkiem, jesteśmy gotowi na (letnią) wycieczkę czy plażę. Zobacz też, dlaczego tak bardzo zachwyca nas plaża Ciszyca!
Kotleciki z kalafiora – smakowita porada:
Masa, która powstaje po zmieszaniu wszystkich składników, jest dosyć miękka. Dlatego kotleciki z kalafiora delikatnie układaj na patelni. Po obsmażeniu z jednej strony, kotlety staną się zwarte i łatwe do przewrócenia. Długość smażenia jest mniej więcej taka jak przy standardowych mielonych, ale… nie ma konieczności przykrywania i lekkiego duszenia aby doszły w środku.
08/05/2020