Chrupiąca ciecierzyca dla dzieci. Zdrowa przekąska w lunchbox do szkoły na słono i na słodko

Tą chrupiącą przekąskę z ciecierzycy spakujesz dziecku w lunchbox do szkoły lub zjecie wspólnie w domu. Brzmi nowatorsko? Zobacz jak łatwo ją przygotujesz w obu wersjach – zarówno na słono, jak i na słodko!
Chrupiąca ciecierzyca dla dzieci w wersji ekspresowej zajmuje mi 30 minut. To niby nie mało… ale dużo mniej w porównaniu do opcji z użyciem suchej ciecierzycy. Bo, dla porównania, gdybyś chciała wykorzystać suchą ciecierzycę, to musiałabyś ją moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 8 godzin…
Gotową chrupiącą ciecierzycę zjadamy wieczorem, a jeśli mi jej jeszcze zostaje, to pakuję w lunchbox dla dzieci i mam gotową przekąskę dla córki, którą zje sobie w szkole, pomiędzy zajęciami.
Chrupiąca ciecierzyca dla dzieci – składniki do wersji na słono:
- puszka/słoik ciecierzycy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczka soli z czosnkiem i chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Sprawdź też przepis na kotlety z buraków i kaszy jaglanej.
Chrupiąca ciecierzyca dla dzieci – składniki do wersji na słodko:
- puszka/słoik ciecierzycy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sezamu białego łuskanego
Chrupiąca ciecierzyca dla dzieci – wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik góra – dół, temperatura 200 stopni.
- Ciecierzycę płuczę, odsączam na sitku. Wrzucam na chwilę na ręcznik papierowy i osuszam.
- Przesypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 minut.
- Wyjmuję z piekarnika. Nie wyłączam go jeszcze.
- Gorącą ciecierzycę wsypuję do wysokiej miski z przygotowanymi przyprawami i olejem (w wersji na słono) oraz z miodem i sezamem (w wersji na słodko).
- Wszystko mieszam.
- Wymieszane, wszystko ponownie wrzucam na blachę wyłożoną papierem i piekę kolejne 15 minut.
Chrupiąca ciecierzyca dla dzieci – smakowita porada:
- Możesz śmiało pokombinować ze składnikami, ziołami/przyprawami, w zależności od tego jakie składniki lubi Twoje dziecko.
W wersji na słono, wypróbuj słodką paprykę, szczyptę oregano, a nawet chilli. - W wersji na słodko, zamiast miodu użyj dowolnego syropu klonowego lub syropu z agawy itp.
10/16/2021