Muffinki z jabłkami dla dzieci. Bezcukrowa propozycja na drugie śniadanie do szkoły

Muffinki z jablkami dla dzieci bez cukru

To kolejna propozycja na drugie śniadanie dla dzieci. Bezcukrowe muffinki, pełne jabłek i orzechów.

Muffinki z jabłkami dla dzieci to kolejna propozycja na drugie śniadanie bez cukru. Te babeczki to oryginalne połączenie  jabłek i orzechów włoskich (oba składniki pozytywnie wpływają na układ nerwowy). Połączenie być może nieoczywiste, ale smaczne. To kolejna propozycja, którą ze spokojem ducha spakujesz do dziecięcej śniadaniówki do szkoły.

lunchbox dla dziewczynki najlepszy

 

Muffinki z jabłkami dla dzieci – składniki suche:

  • 1 pełna szklanka mąki (najlepiej pełnoziarnistej, może być też orkiszowa)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu (mielonego)
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 garści blanszowanych migdałów (mogą być całe bądź w płatkach)

 

Muffinki z jabłkami dla dzieci – składniki mokre:

  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół szklanki mleka (krowiego lub migdałowego)
  • ćwiartka szklanki oleju rzepakowego

 

Muffinki z jablkami dla dzieci na sniadanie do szkoly

 

Muffinki z jabłkami dla dzieci – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nagrzania piekarnika. Nastawiam go na 170 stopni C.
  2. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, do dużej miski wrzucam składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wszystko mieszam.
  3. Orzechy włoskie i migdały rozdrabniam (możesz to zrobić za pomocą noża, tasaka, lub naczynia miksującego o dużej mocy – każdy sposób rozdrobnienia będzie w porządku). Po rozdrobnieniu orzechów i migdałów dodaję je do suchych składników. Nieco orzechów zostawiam na koniec, do posypania nimi babeczek.
  4. W drugiej (również dużej misce) łączę ze sobą składniki mokre. Zaczynam od starcia jabłek na dużych oczkach. Do nich dodaję banana, jajka, dolewam mleko i wszystko mieszam. Na koniec dolewam olej i jeszcze raz wszystko mieszam i łączę.
  5. Mokre składniki dodaję do suchych w dużej misce. Wszystko dokładnie mieszam.
  6. Układam papilotki.
  7. Do każdej papilotki wkładam porcję tak przygotowanego ciasta. Wierzch każdej posypuję jeszcze niewielką ilością rozdrobnionych orzechów włoskich.
  8. Wypełnione papilotki wkładam do nagrzanego piekarnika.
  9. Zostawiam do upieczenia na około 15 – 20 minut lub do suchego patyczka.

 

Muffinki z jablkami dla dzieci bez cukru na sniadanie

 

Muffinki z jabłkami dla dzieci – smakowita porada: 

W tym przepisie słodyczy muffinkom nadaje banan. Natomiast, jeśli nie masz akurat bananów, lub Twoje dziecko za nimi nie przepada, to zamiast banana, dodaj dwie garści namoczonych wcześniej rodzynek. One nadadzą słodyczy babeczkom i w zamian cukru sprawdzą się idealnie!

 

01/22/2022