Muffinki z jabłkami dla dzieci. Bezcukrowa propozycja na drugie śniadanie do szkoły
To kolejna propozycja na drugie śniadanie dla dzieci. Bezcukrowe muffinki, pełne jabłek i orzechów.
Muffinki z jabłkami dla dzieci to kolejna propozycja na drugie śniadanie bez cukru. Te babeczki to oryginalne połączenie jabłek i orzechów włoskich (oba składniki pozytywnie wpływają na układ nerwowy). Połączenie być może nieoczywiste, ale smaczne. To kolejna propozycja, którą ze spokojem ducha spakujesz do dziecięcej śniadaniówki do szkoły.
Autorka przepisu:
LUNCH MUNCHowa Ciocia Diana
Codziennie pakuje śniadaniówkę swojej córki na czas pomiędzy przedszkolem a dodatkowymi zajęciami.
Muffinki z jabłkami dla dzieci – składniki suche:
1 pełna szklanka mąki (najlepiej pełnoziarnistej, może być też orkiszowa)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu (mielonego)
2 garści orzechów włoskich
1 garść migdałów w płatkach
Muffinki z jabłkami dla dzieci – składniki mokre:
1 jabłko
2 jajka
1 banan
1 łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki mleka (krowiego lub migdałowego)
ćwiartka szklanki oleju rzepakowego
Muffinki z jabłkami dla dzieci – akcesoria:
foremki do babeczek silikonowe lub papierowe
kolorowe wykałaczki króliczki USAGI MUNCH
Muffinki z jabłkami dla dzieci – przygotowanie:
- Zaczynam od nagrzania piekarnika. Nastawiam go na 180 stopni C.
- W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, do dużej miski wrzucam składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wszystko mieszam.
- Orzechy włoskie rozdrabniam (możesz to zrobić za pomocą noża, tasaka, lub naczynia miksującego o dużej mocy – każdy sposób rozdrobnienia będzie w porządku). Po rozdrobnieniu orzechów dodaję je do suchych składników. Nieco orzechów zostawiam na koniec, do posypania nimi babeczek.
- W drugiej (również dużej misce) łączę ze sobą składniki mokre. Zaczynam od starcia jabłek na dużych oczkach. Do nich dodaję rozgniecionego banana, jajka, dolewam mleko i wszystko mieszam. Na koniec dolewam olej i jeszcze raz wszystko mieszam i łączę.
- Mokre składniki dodaję do suchych w dużej misce. Wszystko dokładnie mieszam.
- Układam papilotki.
- Do każdej papilotki wkładam porcję tak przygotowanego ciasta. Wierzch każdej posypuję jeszcze niewielką ilością rozdrobnionych orzechów włoskich oraz migdałami w płatkach.
- Wypełnione foremki wkładam do nagrzanego piekarnika.
- Zostawiam do upieczenia na około 20 – 35 minut.
- Wyjmuję z piekarnika i studzę.
- Po wystudzeniu, jeśli wkładam w lunch box dla dziewczynki, to dodatkowo do babeczek dodaję pikery – wykałaczki do bento. W tym przypadku użyłam wykałaczek ozdobnych króliczków USAGI MUNCH.
https://lunchmunch.pl/produkt/wykalaczki-ozdobne-krolik-usagi-munch/
Muffinki z jabłkami dla dzieci – smakowita porada:
W tym przepisie słodyczy muffinkom nadaje banan. Natomiast, jeśli nie masz akurat bananów, lub Twoje dziecko za nimi nie przepada, to zamiast banana, dodaj dwie garści namoczonych wcześniej rodzynek lub garść namoczonych daktyli. One nadadzą słodyczy babeczkom i w zamian cukru sprawdzą się idealnie!
Muffinki z jabłkami – zdjęcia krok po kroku z przygotowania:
Poniżej pokazuję Ci zdjęcia z przygotowania babeczek. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz lub docenisz przepis!
01/22/2022
Przepiekne a ile ml ma Twoja szklanka
Hej, cieszę się, że dobrze wygląda. Tutaj szklanka to 250ml.
Pyszny przepis, dziękuję! Użyłam mąki orkiszowej i owsianej pół na pół. Mam tylko 10 foremek i troche ciasta mi zostało, a jako, że synek był już bardzo głodny i babeczek nie mógł się doczekać to z reszty ciasta na już zrobiłam placuszki, uprzejmie donoszę, że też wyszły! 😀
W imieniu autorki przepisu – cioci Dianki – bardzo dziękuję.