DOCEŃ PRZEPIS: 202

Placki z cukinii dla dzieci i reszty rodzinki do lunch boxa. Przepis na placki dla dużego i małego łasucha.

placki z cukinii

Placki z cukinii są banalnie proste i smakują wyśmienicie, nie tylko dzieciom. W artykule LUNCH MUNCH Tata podaje kilka wskazówek, dzięki którym placki wyglądają i smakują wyjątkowo.

Placki z cukinii zasmakują zarówno Wam jak i Waszym dzieciom. Ja szykuję je z dwóch średniej wielkości cukinii, co stanowi porcję dla dwóch mocno głodnych lub trzech średnio głodnych łasuchów.

 

Placki z cukinii dla dzieci do lunch boxa

Autor wpisu: 

LUNCH MUNCHowy Tata Hubert

Uwielbia szykować potrawy i patrzeć, jak jego rodzinka się nimi zajada. Więcej sprawdzonych przez niego przepisów znajdziesz w naszym lunch box blogu.

 

sniadaniowka do szkoly

 

Placki z cukinii sprawdzają się do szkolnego lunch boxa. W trakcie roku szkolnego, do pudełka na obiad pakuję córce zwykle do sześciu placuszków. Do mniejszego, okrągłego pojemnika, pakuję jej sos. Wraz z sosikiem, placki z cukinii stanowią pożywne danie obiadowe na długie dni w szkole.

A jeśli w Twoim domu cukinia to jedno z ulubionych sezonowych warzyw, to sprawdź też mój przepis na leczo z cukinią, które smakuje dorosłym i dzieciom.

 

placki z cukinii dla dzieci i nie tylko

 

Placki z cukinii – składniki:

∙  2 średniej wielkości cukinie

∙  2 łyżki mąki

∙  1 jajko

∙  2 łyżki mleka

∙  szczypta pieprzu

∙  szczypta soli

∙  ząbek czosnku

∙  łyżka oleju do smażenia

∙  śmietana 18%

 

Placki z cukinii do lunchboxa

 

Placki z cukinii – przygotowanie:

  1. Cukinie obieram ze skórki, ale tylko do połowy. I to jest pierwsza istotna zasada, którą stosuję. Placki wówczas lepiej smakują i świetnie wyglądają. Następnie, cukinie ścieram na dużych oczkach tarki i lekko posolone odstawiam do durszlaka, aby odciekł sok. Duża jego ilość jest raczej niepożądana.
  2. W czasie kiedy starta cukinia pozbywa się nadmiaru soku, przygotowuję ciasto. Jest to standardowe ciasto naleśnikowe, z tym że musi być nieco bardziej gęste. Ja daje 2 łyżki mąki 1 jajko i odrobinę mleka. Dodaję pieprz, sól oraz ścieram ząbek czosnku co stanowi drugą istotną wskazówkę do przygotowania tych smakowitych placuszków, której się trzymam.
  3. Po przygotowaniu ciasta mieszam z nim cukinię, wcześniej dokładnie odciskając w dłoniach pozostały w niej sok. Nakładam łyżką stołową na patelnię, z odrobiną dobrze rozgrzanego oleju. Smażę króciutko, bo bardzo łatwo je przypalić. Na koniec, gotowe najczęściej podaję ze śmietaną 18% z odrobiną pieprzu. I właśnie podanie z sosikiem to trzecia wskazówka do wspaniałości cukiniowych placuszków. Przepycha!!!! Polecam.

 

Placki z cukinii do lunch boxa – garść smakowitych porad na zapakowanie do śniadaniówki:

 

Pamiętaj, że porcję sosu do wszelkiego rodzaju placków w śniadaniówce, najlepiej zapakować do osobnego pojemniczka na sosy. Czyli placków nie polewamy od razu, tylko sos pakujemy oddzielnie.

 

Do środka bento boxu sprawdzi się któryś z silikonowych pojemniczków, taki jak tutaj:

Mały pojemniczek na sos do lunch boxa CUTE BUNNY

 

placki z cukinii do lunchboxu

08/02/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 202

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *