Placki z cukinii do lunchboxa ☆☆☆ na wynos ☆☆☆ nie tylko dla dzieci

placki z cukinii

Placki z cukinii są banalnie proste i smakują wyśmienicie, nie tylko dzieciom. W artykule LUNCH MUNCH Tata podaje kilka wskazówek, dzięki którym placki wyglądają i smakują wyjątkowo.

Placki z cukinii – idealne do lunchboxa dużego i małego łasucha

Placki z cukinii zasmakują zarówno Wam jak i Waszym dzieciom. Ja szykuję je z dwóch średniej wielkości cukinii, co stanowi porcję dla dwóch mocno głodnych lub trzech średnio głodnych łasuchów.

 

sniadaniowka do szkoly

 

Placki z cukinii sprawdzają się do szkolnego lunch boxa. W trakcie roku szkolnego, do pudełka na obiad pakuję córce zwykle do sześciu placuszków. Do mniejszego, okrągłego pojemnika, pakuję jej sos. Wraz z sosikiem, placki z cukinii stanowią pożywne danie obiadowe na długie dni w szkole.

A jeśli w Twoim domu cukinia to jedno z ulubionych sezonowych warzyw, to sprawdź też mój przepis na leczo z cukinią, które smakuje dorosłym i dzieciom.

 

placki z cukinii dla dzieci i nie tylko

 

Placki z cukinii – składniki:

  • ∙  2 średniej wielkości cukinie
  • ∙  2 łyżki mąki
  • ∙  1 jajko
  • ∙  2 łyżki mleka
  • ∙  szczypta pieprzu
  • ∙  szczypta soli
  • ∙  ząbek czosnku
  • ∙  łyżka oleju do smażenia
  • ∙  śmietana 18%

 

Placki z cukinii do lunchboxa

 

Placki z cukinii – przygotowanie:

  1. Cukinie obieram ze skórki, ale tylko do połowy. I to jest pierwsza istotna zasada, którą stosuję. Placki wówczas lepiej smakują i świetnie wyglądają. Następnie, cukinie ścieram na dużych oczkach tarki i lekko posolone odstawiam do durszlaka, aby odciekł sok. Duża jego ilość jest raczej niepożądana.
  2. W czasie kiedy starta cukinia pozbywa się nadmiaru soku, przygotowuję ciasto. Jest to standardowe ciasto naleśnikowe, z tym że musi być nieco bardziej gęste. Ja daje 2 łyżki mąki 1 jajko i odrobinę mleka. Dodaję pieprz, sól oraz ścieram ząbek czosnku co stanowi drugą istotną wskazówkę do przygotowania tych smakowitych placuszków, której się trzymam.
  3. Po przygotowaniu ciasta mieszam z nim cukinię, wcześniej dokładnie odciskając w dłoniach pozostały w niej sok. Nakładam łyżką stołową na patelnię, z odrobiną dobrze rozgrzanego oleju. Smażę króciutko, bo bardzo łatwo je przypalić. Na koniec, gotowe najczęściej podaję ze śmietaną 18% z odrobiną pieprzu. I właśnie podanie z sosikiem to trzecia wskazówka do wspaniałości cukiniowych placuszków. Przepycha!!!! Polecam.

placki z cukinii do lunchboxu

08/02/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci