Kanapka z masłem orzechowym do śniadaniówki. Przepis na szybkie drugie śniadanie.

Tu znajdziesz przepis LUNCH MUNCHowej Cioci Karoliny na szybką a pożywną kanapkę do śniadaniówki.
Kanapka z masłem orzechowym to jeden z tych przepisów, które przygotujesz w mniej niż 9 minut. Właśnie dlatego, kanapka w tym wydaniu to sprytny sposób na pożywną, ale szybką śniadaniówkę dla dzieci do szkoły.
Autorka przepisu:
Karolina Bruchal-Bąk
Edukatorka żywieniowa i LUNCH MUNCHowa Ciocia.
Mama 10-letniej Marceliny.
Kanapka z masłem orzechowym do śniadaniówki – składniki:
- pełnoziarniste pieczywo tostowe
- masło orzechowe
- banan
- ziarna sezamu (opcjonalnie)
- pestki granatu (opcjonalnie)
- kilka jagód czy borówek (opcjonalnie)
Kanapka z masłem orzechowym – przygotowanie:
- Kromki pieczywa smaruję ulubionym masłem orzechowym.
- Banana obieram, kroję w (raczej cienkie) plasterki. Układam na posmarowanym chlebie.
- Opcjonalnie: każdą kromkę posypuję ziarnami sezamu. Możesz też dodać pestki granatu lub jagody.
- Przykrywam drugą kromką pieczywa.
Kanapka z masłem orzechowym – garść smakowitych porad:
Zanim wykorzystasz kromki chleba (pieczywa pełnoziarnistego), wytnij z nich przy pomocy foremki do bento lub nawet zwykłej foremki, ciekawy kształt. To również spowoduje, że dziecko chętniej sięgnie po pożywną kanapkę.
Dwie warstwy chleba zepniesz wygodnie za pomocą pikera albo ozdobnej wykałaczki. Długość wykałaczki dobierz do grubości kanapki.
11/12/2022