Smażony ryż z warzywami dla dziecka: przepis na skrobiowy dodatek do lunch boxa malucha
Smażony ryż z warzywami z całą pewnością zastąpi ziemniaki na niejednym talerzu dziecka. Wpadaj po aromatyczny przepis na ten ryżowy dodatek do potraw.
Smażony ryż z warzywami to niesamowicie prosty przepis na słodziutki i aromatyczny skrobiowy dodatek do potrawy dziecka. Ryż w tym wydaniu doprawiam odrobiną zdrowej kurkumy, dzięki czemu moja LUNCH MUNCHowa córka polubiła ten składnik i zna jego smak już od najmłodszych lat. To danie ma jeszcze jedną ważną zaletę – jest na mojej liście tych produktów, które sprawdzają się do przenoszenia, dlatego śmiało pakuję je w pojemnik na jedzenie, który moja LUNCH MUNCHowa Córka zabiera ze sobą do szkoły.
Smażony ryż z warzywami dla dziecka – składniki:
- pół szklanki ryżu (porcja na trzy osoby)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula biała
- pół czerwonej papryka
- pół zielonej papryki (opcjonalnie – tym razem ja zrobiłem bez)
- 1 duża marchew
- pieprz i sól do smaku
- 50g masła
- olej do smażenia (ja używam rzepakowego)
- ćwiartka łyżeczki kurkumy
A jeśli szukasz pomysłów na inne aromatyczne potrawy dla siebie i dziecka, to sprawdź też jajka sadzone w chmurce.
Smażony ryż z warzywami dla dziecka – przydatne akcesoria:
Do spakowania ryżu na przykład do szkoły przydadzą Ci się:
- pojemniki na jedzenie z wkładem termicznym;
- drewniane sztućce dla dzieci;
- torba termiczna na posiłki.
https://lunchmunch.pl/produkt/zielone-pojemniki-na-jedzenie/
Smażony ryż z warzywami dla dziecka – przygotowanie:
- Ryż gotuję al dente. Ważne, aby się nie rozgotował. Potrawa ma być lekko chrupiąca. W czasie kiedy gotuje się ryż, na drobną kostkę kroję warzywa: cebulę, czosnek, marchew i paprykę.
- Na patelnię wlewam / wrzucam w kolejności: olej, masło, oraz drobno skrojone: cebulkę, czosnek, marchew, paprykę. Solę i smażę na średnim ogniu jakieś 5 min. Następnie przykrywam i smażę kolejne 5 minut, często mieszając.
- Następnie, na patelnię dokładam ugotowany wcześniej i przestudzony lekko ryż. Wszystko dokładnie mieszam i przytrzymuję na patelni jeszcze jakieś trzy do pięciu minut maksymalnie.
- Na koniec doprawiam wszystko kurkumą, solą i świeżo zmielonym pieprzem (ich ilość zależy od gustu kubków smakowych Twoich domowników). Wszystko dokładnie mieszam. Nie bój się użyć soli i pieprzu, gdyż papryka i przede wszystkim marchew dają dużo słodyczy i pięknego, lekko pomarańczowego koloru.
- Jeśli ryż pakuję jako obiad dla córki do szkoły, to porcję przekładam w lunch box dla dzieci.
Smażony ryż z warzywami dla dziecka – smakowite porady:
Ten przepis to prosty sposób na ograniczanie marnowania jedzenia w domu, na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia, ale… nie tylko! Do tego dania wykorzystuję wszelkie resztki, które akurat mi się pojawiły w naszym zaradnym pudełku. Co jest absolutnym „must have” bez którego to danie nie miałoby swojego charakteru? Podstawą są z pewnością ryż (hi hi), cebulka i czosnek, ale reszta składników zależy od Ciebie i preferencji Twoich domowników!
Jeśli do śniadaniówki pakujesz ryż wraz z innym (ciepłym jeszcze) posiłkiem, to do zachowania ciepła obu potraw zastosuj wkłady termiczne. Dzięki nim, oba składniki w lunch boxie pozostaną ciepłe na dłużej!
Jeśli zechcesz porcję ryżu w lunch boxie urozmaicić dodatkami (takimi jak szczypiorek czy inna zdrowa zielenina), to nie dodawaj ich do ryżu od razu przy pakowaniu. Zamiast tego, małą porcję tych dodatków spakuj specjalny w mini pojemniczek, które dziecko otworzy bezpośrednio przed spałaszowaniem ryżu i posypie nim sobie potrawę.
Pojemniczki na mini deserki i przyprawy do bento boxa MUNCH FARM
05/22/2020
A jeśli zechcesz, żebyśmy zamieścili zdjęcie w Twoim wykonaniu, to koniecznie daj nam znać na social mediach.