Smażony ryż z warzywami 🥗 przepis na skrobiowy dodatek do obiadu dzieci

Smażony ryż z warzywami z całą pewnością zastąpi ziemniaki na niejednym talerzu dziecka. Wpadajcie po aromatyczny przepis na ten ryżowy dodatek do potraw.
Smażony ryż z warzywami to bardzo fajny i prosty przepis na słodziutki i aromatyczny skrobiowy dodatek do potrawy. Ryż w tym wydaniu doprawiam odrobiną zdrowej kurkumy, dzięki czemu moja córka polubiła ten składnik i zna jego smak już od najmłodszych lat. To danie ma jeszcze jedną ważną zaletę – jest na mojej liście tych produktów, które sprawdzają się do przenoszenia, dlatego śmiało pakuję je w pojemnik na obiad, który moja LUNCH MUNCHowa Córka zabiera do szkoły.
Smażony ryż z warzywami – składniki:
- • pół szklanki ryżu (porcja na trzy osoby)
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 duża cebula biała
- • pół czerwonej papryka
- • pół zielonej papryki (opcjonalnie – tym razem ja zrobiłem bez)
- • 1 duża marchew
- • pieprz i sól do smaku
- • 50g masła
- • olej
A jeśli szukasz pomysłów na inne aromatyczne potrawy dla siebie i dziecka, to sprawdź też jajka sadzone w chmurce.
Smażony ryż z warzywami – przygotowanie:
- Ryż ugotowałem al dente. Ważne aby się nie rozgotował. Potrawa ma być lekko chrupiąca. W czasie kiedy gotuje się ryż, na drobną kostkę kroję warzywa: cebulę, czosnek, marchew i paprykę.
- Na patelnię wrzuciłem w kolejności. Oliwę, masło, oraz drobno skrojone: cebulkę, czosnek, marchew, paprykę. Posoliłem i smażyłem na średnim ogniu jakieś 5 min. Następnie przykryłem i smażyłem kolejne 5 minut, często mieszając.
- Następnie, na patelnię dołożyłem ryż, dokładnie wymieszałem i przytrzymałem na patelni jeszcze około 5 minut.
- Na koniec doprawiłem solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszałem. Nie bój się użyć soli i pieprzu, gdyż papryka i przede wszystkim marchew dają dużo słodyczy i pięknego, lekko pomarańczowego koloru.
- Jeśli ryż pakuję jako obiad dla córki do szkoły, to porcję przekładam w lunch box dla dzieci.
Smażony ryż z warzywami – smakowita porada:
Ten przepis to prosty sposób na minimalizację marnowania jedzenia w domu, na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia, ale… nie tylko! Do tego dania wykorzystuję wszelkie resztki, które akurat mi się pojawiły w naszym zaradnym pudełku. Podstawą są z pewnością cebulka i czosnek, ale reszta składników zależy od Ciebie i preferencji Twoich domowników!
05/22/2020