Jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki

jajka sadzone w chmurce z marchwi

Wpadajcie na przepis na jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki. Jedno z najlepszych i jednocześnie najprostszych dań na ciepło. Idealne na późne rodzinne śniadanko!

Jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki są proste do wykonania i rewelacyjne w smaku, wyglądzie i w ogóle… niebo w gębie! Przepis dostałem po rodzinie (dzięki Diana!), ale w każdym z przepisów staram się coś zakombinować, i tak też stało się tym razem. Wam również polecam popuszczenie wodzy fantazji i doprawianie potraw takimi przyprawami, które lubicie Wy i Wasze dzieci. Ale do rzeczy:

Jajka sadzone w chmurce z marchewki – składniki:

  • — 6 jajek
  • — 2 średniej wielkości marchewki
  • — 1 duża cebula
  • — 2 ząbki czosnku
  • — pieprz
  • — sól
  • — opcjonalnie: kurkuma, papryka słodka, carry lub inne przyprawy, które lubi Twoje dziecko
  • opcjonalnie: plasterki boczku do posypania jajek
  • — opcjonalnie: szczypiorek i pietruszka do posypania jajek

A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie marchewki, to sprawdź też mój przepis na kotlety z marchewki.

Jajka sadzone w chmurce z marchewki – składniki:

  1. Na małych oczkach starłem marchew.
  2. Na patelni lekko podsmażyłem drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po wystudzeniu dodałem wszystko do marchwi, lekko posoliłem oraz popieprzyłem. Dodałem kilka szczypt kurkumy, łyżeczkę oliwy oraz dokładnie wymieszałem.
  3. Następnie umieściłem uzyskaną „masę” w foremkach smarując ich dno oliwą. Pozostawiałem odrobinę miejsca na surowe jajko.
  4. Włożyłem do piekarnika na ok 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąłem foremki i delikatnie wlałem surowe jajka, tak żeby żółtko pozostało w stanie dziewiczym. Ja miałem dość małe formy, więc odlałem odrobinę białka, tak aby reszta się zmieściła. Ponownie posoliłem, posypałem świeżo mielonym pieprzem, dodałem plasterki boczku i ponownie umieściłem w rozgrzanym już piekarniku.
  5. Trzymałem na oko do czasu kiedy białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Delikatnie wyjąłem przy użyciu łyżki stołowej, i przełożyłem… tym razem nie do śniadaniówki, tylko prosto na talerz. Wszystko posypałem szczypiorkiem i pietruszką. 

Zobacz też: co zrobić z twarogu.

Jajka sadzone w chmurce w tym wydaniu to jedna z najlepszych i jednocześnie najprostszych ciepłych przekąsek, jakie kiedykolwiek zrobiłem. Nadają się świetnie na tzw. niedzielny brunch (kiedy jesz śniadanie o 11.30 to trochę to niby jeszcze śniadanie, ale to w zasadzie już lunch). Słodycz ciepłej marchewki, przegryziona smakiem chrupiącej cebulki, czosnku, boczku… a do tego jajko sadzone… smakują zaskakująco dobrze! Dlatego polecam to danie dla całej rodziny. 

SMACZNEGO!!

jajka sadzone w chmurce przygotowanie

04/21/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci