DOCEŃ PRZEPIS: 923

Jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki. Przekąska na ciepło do lunch boxa.

jajka sadzone w chmurce z marchwi

Wpadajcie na przepis na jajka sadzone w chmurce z marchewki. Jedno z najlepszych i jednocześnie najprostszych dań na ciepło. Idealne na późne rodzinne śniadanko lub do lunch boxu na drugie śniadanie na ciepło.

Jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki są proste do wykonania i rewelacyjne w smaku, wyglądzie i w ogóle… niebo w gębie!

 

Jajka sadzone w chmurce z marchewki

Autor wpisu: 
LUNCH MUNCHowy tata Hubert
Uwielbia gotować i patrzeć jak inni zajadają się przygotowanymi przez niego smakołykami. Często gotuje i przygotowuje posiłki (również na ciepło) z rana, przed szkołą, a wtedy w lunch box do szkoły pakuje jeszcze ciepłe jedzonko.

 

Przepis na te jajka sadzone w chmurce z marchewki dostałem po rodzinie (dzięki Diana!), ale w każdym z przepisów staram się coś zakombinować, i tak też stało się tym razem. Wam również polecam popuszczenie wodzy fantazji i doprawianie potraw takimi przyprawami, które lubicie Wy i Wasze dzieci. Ale do rzeczy.

 

Jajka sadzone w chmurce z marchewki – składniki:

— 6 jajek

— 2 średniej wielkości marchewki

— 1 duża cebula

— 2 ząbki czosnku

— pieprz

— sól

— opcjonalnie: kurkuma, papryka słodka, carry lub inne przyprawy, które lubi Twoje dziecko

opcjonalnie: plasterki boczku do posypania jajek

— opcjonalnie: szczypiorek i pietruszka do posypania jajek

A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie marchewki, to sprawdź też mój przepis na kotlety z marchewki.

 

Jajka sadzone w chmurce z marchewki – składniki:

  1. Na małych oczkach starłem marchew.
  2. Na patelni lekko podsmażyłem drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po wystudzeniu dodałem wszystko do marchwi, lekko posoliłem oraz popieprzyłem. Dodałem kilka szczypt kurkumy, łyżeczkę oliwy oraz dokładnie wymieszałem.
  3. Następnie umieściłem uzyskaną „masę” w silikonowe foremki, smarując ich dno oliwą. Pozostawiałem odrobinę miejsca na surowe jajko. Jedno jajko do jednej foremki. 
  4. Włożyłem do piekarnika na ok 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąłem foremki i delikatnie wlałem surowe jajka, tak żeby żółtko pozostało w stanie dziewiczym. Ja miałem dość małe formy, więc odlałem odrobinę białka, tak aby reszta się zmieściła. Ponownie posoliłem, posypałem świeżo mielonym pieprzem, dodałem plasterki boczku i ponownie umieściłem w rozgrzanym już piekarniku.
  5. Trzymałem na oko do czasu kiedy białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Delikatnie wyjąłem przy użyciu łyżki stołowej, i przełożyłem… tym razem nie do śniadaniówki, tylko prosto na talerz. Wszystko posypałem szczypiorkiem i pietruszką. 

 

jajka sadzone w chmurce przygotowanie

Zobacz też: co zrobić z twarogu.

 

Jajka sadzone w chmurce z marchewki – garść smakowitych porad: 

Jajka sadzone w chmurce w tym wydaniu to jedna z najlepszych i jednocześnie najprostszych przekąsek na ciepło. Nadają się świetnie na tzw. niedzielny brunch (kiedy jesz śniadanie o 11.30 to trochę to niby jeszcze śniadanie, ale to w zasadzie już lunch). Sprawdzą się również w opcji na drugie śniadanie do szkoły. Słodycz ciepłej marchewki, przegryziona smakiem chrupiącej cebulki, czosnku, boczku… a do tego jajko sadzone… smakują zaskakująco dobrze! Dlatego polecam to danie dla całej rodziny. 

Do przygotowania tego dania wykorzystuję foremki do babeczek. Kształt nie ma znaczenia, natomiast jeśli nie masz silikonowych, to papierowe włóż do stalowej większej formy, żeby nic nie wypłynęło poza papierową formę.

Foremki do babeczek i do lunch boxa WENDY THE STAR

 

SMACZNEGO!!

04/21/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 923

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *