Jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki

Wpadajcie na przepis na jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki. Jedno z najlepszych i jednocześnie najprostszych dań na ciepło. Idealne na późne rodzinne śniadanko!
Jajka sadzone w chmurce z marchewki z przepisu cioci Dianki są proste do wykonania i rewelacyjne w smaku, wyglądzie i w ogóle… niebo w gębie! Przepis dostałem po rodzinie (dzięki Diana!), ale w każdym z przepisów staram się coś zakombinować, i tak też stało się tym razem. Wam również polecam popuszczenie wodzy fantazji i doprawianie potraw takimi przyprawami, które lubicie Wy i Wasze dzieci. Ale do rzeczy:
Jajka sadzone w chmurce z marchewki – składniki:
- — 6 jajek
- — 2 średniej wielkości marchewki
- — 1 duża cebula
- — 2 ząbki czosnku
- — pieprz
- — sól
- — opcjonalnie: kurkuma, papryka słodka, carry lub inne przyprawy, które lubi Twoje dziecko
- — opcjonalnie: plasterki boczku do posypania jajek
- — opcjonalnie: szczypiorek i pietruszka do posypania jajek
A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie marchewki, to sprawdź też mój przepis na kotlety z marchewki.
Jajka sadzone w chmurce z marchewki – składniki:
- Na małych oczkach starłem marchew.
- Na patelni lekko podsmażyłem drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po wystudzeniu dodałem wszystko do marchwi, lekko posoliłem oraz popieprzyłem. Dodałem kilka szczypt kurkumy, łyżeczkę oliwy oraz dokładnie wymieszałem.
- Następnie umieściłem uzyskaną „masę” w foremkach smarując ich dno oliwą. Pozostawiałem odrobinę miejsca na surowe jajko.
- Włożyłem do piekarnika na ok 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąłem foremki i delikatnie wlałem surowe jajka, tak żeby żółtko pozostało w stanie dziewiczym. Ja miałem dość małe formy, więc odlałem odrobinę białka, tak aby reszta się zmieściła. Ponownie posoliłem, posypałem świeżo mielonym pieprzem, dodałem plasterki boczku i ponownie umieściłem w rozgrzanym już piekarniku.
- Trzymałem na oko do czasu kiedy białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Delikatnie wyjąłem przy użyciu łyżki stołowej, i przełożyłem… tym razem nie do śniadaniówki, tylko prosto na talerz. Wszystko posypałem szczypiorkiem i pietruszką.
Zobacz też: co zrobić z twarogu.
Jajka sadzone w chmurce w tym wydaniu to jedna z najlepszych i jednocześnie najprostszych ciepłych przekąsek, jakie kiedykolwiek zrobiłem. Nadają się świetnie na tzw. niedzielny brunch (kiedy jesz śniadanie o 11.30 to trochę to niby jeszcze śniadanie, ale to w zasadzie już lunch). Słodycz ciepłej marchewki, przegryziona smakiem chrupiącej cebulki, czosnku, boczku… a do tego jajko sadzone… smakują zaskakująco dobrze! Dlatego polecam to danie dla całej rodziny.
SMACZNEGO!!
04/21/2020