Crumble z jabłkami i borówką amerykańską: przepis na udany podwieczorek dziecka

Crumble z jabłkami i borówką amerykańską uratuje niejeden naprędce przyrządzony podwieczorek. Dlatego korzystaj z przepisu na ten ekspresowy podwieczorek!
Crumble z jabłkami i borówką amerykańską to w zasadzie najprostszy deser, i świetne rozwiązanie na te dni, kiedy pracujesz w domu, z dziećmi pod Twoją opieką. Kiedy dzieci proszą o coś słodkiego, to bardzo trudno jest im odmówić. Zatem – czemu nie nauczyć ich jedzenia zdrowszych (czyli domowych) propozycji, bez sztuczności i wszelakich dodatków o dziwnych nazwach? Takie crumble z jabłkami i borówką amerykańską to świetny sposób, żeby od małego uczyć dzieci, że owoce to też coś na słodko.
Crumble z jabłkami dla dziecka – składniki:
- 70g mąki pszennej (tutaj sprawdza się zwykła pszenna mąka krupczatka)
- 50g łyżki masła + 1 łyżeczka masła (do posmarowania formy)
- 50g łyżki brązowego cukru (staram się nie stosować cukru, ale tutaj właśnie on sprawdza się najlepiej)
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 1 szklanka borówki amerykańskiej (bądź jagód, jeśli posiadasz)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta imbiru
A jeśli Twoje dziecko lubi jabłka, to sprawdź też jak myć jabłka i podawać je dzieciom.
Crumble z jabłkami dla dziecka – przygotowanie:
- Zaczynam, jak zwykle, od nagrzania piekarnika. Nastawiam go na temperaturę 180 stopni.
- Jabłka obieram. Borówki (lub jagody) myję.
- Foremkę smaruję niewielką ilością masła.
- Jabłka kroję na drobne kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Staram się, żeby to były dosyć cienkie plasterki. Plasterki układam na dnie naczynia. Posypuję je cynamonem, kurkumą i imbirem. Na tak przygotowane jabłka wsypuję też rodzynki i borówki.
- Wszystko przysypuję kruszonką. Do jej zrobienia mieszam ze sobą po prostu te trzy składniki, tzn. mąkę, cukier, oraz masło. Te trzy składniki wsypuję do urządzenia miksującego w tej właśnie kolejności, i wyrabiam na średnich obrotach.
- Tak przygotowaną kruszonką posypuję owoce w foremce.
- Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W piekarniku wszystko przebywa ok. 30 – 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków owoców, i od Twojego piekarnika.
- Jeśli to danie ma służyć jako podwieczorek w domu, to podaję jeszcze lekko ciepłe. Jeśli pakuję jako lunchbox do szkoły, to pakuję mniejszą porcję. Ale jeśli idę z kruszonką w gości, to wkładam do dużego pojemnika, a do zachowania świeżości stosuję też wkłady chłodzące.
Crumble z jabłkami i borówką amerykańską – smakowita porada:
Nie martw się, jeśli nie masz w domu ani borówki amerykańskiej ani też jagód! Zobacz, jakie owoce masz pod ręką. W zestawieniu z jabłkami sprawdzą się też:
- porzeczki
- wiśnie
- czereśnie
- śliwki
- truskawki
- rabarbar.
11/10/2020