Crumble z jabłkami i borówką amerykańską 🍎 przepis na udany podwieczorek

crumble z jablkami

Crumble z jabłkami i borówką amerykańską uratuje niejeden naprędce przyrządzony podwieczorek. Dlatego korzystaj z przepisu na ten ekspresowy podwieczorek!

Crumble z jabłkami i borówką amerykańską to w zasadzie najprostszy deser, i świetne rozwiązanie na te dni, kiedy pracujesz w domu, z dziećmi pod Twoją opieką. Kiedy dzieci proszą o coś słodkiego, to bardzo trudno jest im odmówić. Zatem – czemu nie nauczyć ich jedzenia zdrowszych (czyli domowych) propozycji, bez sztuczności i wszelakich dodatków o dziwnych nazwach? Takie crumble z jabłkami i borówką amerykańską to świetny sposób, żeby od małego uczyć dzieci, że owoce to też coś na słodko.

Crumble z jabłkami i borówką amerykańską – składniki:

  • 70g mąki pszennej (tutaj sprawdza się zwykła pszenna mąka krupczatka)
  • 50g łyżki masła + 1 łyżeczka masła (do posmarowania formy)
  • 50g łyżki brązowego cukru (staram się nie stosować cukru, ale tutaj właśnie on sprawdza się najlepiej)
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej (bądź jagód, jeśli posiadasz)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta imbiru

A jeśli Twoje dziecko lubi jabkła, to sprawdź też jak myć jabłka i podawać je dzieciom.

crumble z jablkami i borowka amerykanska

Crumble z jabłkami i borówką amerykańską – przygotowanie:

  1. Zaczynam, jak zwykle, od nagrzania piekarnika. Nastawiam go na temperaturę 180 stopni.
  2. Jabłka obieram. Borówki (lub jagody) myję.
  3. Foremkę smaruję niewielką ilością masła.
  4. Jabłka kroję na drobne kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Staram się, żeby to były dosyć cienkie plasterki. Plasterki układam na dnie naczynia. Posypuję je cynamonem, kurkumą i imbirem. Na tak przygotowane jabłka wsypuję też rodzynki i borówki.
  5. Wszystko przysypuję kruszonką. Do jej zrobienia mieszam ze sobą po prostu te trzy składniki, tzn. mąkę, cukier, oraz masło. Te trzy składniki wsypuję do urządzenia miksującego w tej właśnie kolejności, i wyrabiam na średnich obrotach.
  6. Tak przygotowaną kruszonką posypuję owoce w foremce.
  7. Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W piekarniku wszystko przebywa ok. 30 – 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków owoców, i od Twojego piekarnika.
  8. Jeśli to danie ma służyć jako podwieczorek w domu, to podaję jeszcze lekko ciepłe. Jeśli pakuję jako lunchbox do szkoły, to pakuję mniejszą porcję. Ale jeśli idę z kruszonką w gości, to wkładam do dużego pojemnika, a do zachowania świeżości stosuję też wkłady chłodzące.

Crumble z jabłkami i borówką amerykańską – smakowita porada:

Nie martw się, jeśli nie masz w domu ani borówki amerykańskiej ani też jagód! Zobacz, jakie owoce masz pod ręką. W zestawieniu z jabłkami sprawdzą się też:

  • pożeczki
  • wiśnie
  • czereśnie
  • śliwki
  • truskawki
  • rabarbar.

crumble z jablkami przepis

prezenty na gwiazdkę dla dzieci