DOCEŃ PRZEPIS: 0

Placki ziemniaczane przepis na powrót do chrupkich smaków dzieciństwa

Placki ziemniaczane to smaki mojego dzieciństwa. Proste w przygotowaniu, choć dość czasochłonne… dlatego w moim domu nie gościły zbyt często. Ale kiedy już się pojawiły, to zajadałem się nimi do syta. Teraz robię je dla swojej córki, sprawdź przepis.

Placki ziemniaczane to potrawa stara jak świat. Dawniej były dość czasochłonne, głównie ze względu na ograniczenia sprzętowe. Dziś możesz je przygotować szybko i sprawnie. Przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty, wystarczą: ziemniaki, jajko, mąka, patelnia i gotowe! Ale wersji na placki ziemniaczane jest bez liku. I mimo, że prawdopodobnie zrobiłeś je w swoim  życiu co najmniej raz, to ja postanowiłem pokazać Ci swoją tradycyjną wersję tych pysznych placków.

Placki ziemniaczane – składniki:

  • 500g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 biała cebula
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 szczypty soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

przepis na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrałem i starłem na tarce o dużych oczkach. Nie starłem ziemniaków na jednolitą masę, a jedynie na niewielkie wiórki. Dzięki temu placki będą bardziej chrupkie, a co za tym idzie – smaczniejsze.
  2. Odstawiłem starte ziemniaki na kilka minut, tak aby puściły nadmiar wody, którą następnie delikatnie odlałem. Możesz powtórzyć to jeszcze raz, tak aby wody było jak najmniej.
  3. Następnie dodałem drobno startą marchew i cebulę. Dodałem też jajko i mąkę, a wszystko dokładnie wymieszałem.
  4. Na koniec dodałem 3 szczypty soli i trochę pieprzu.
  5. Na dobrze rozgrzanym oleju na patelni nakładałem placki ziemniaczane z 1 łyżki delikatnie rozprowadzając aby placki nie były zbyt grube. Z ilości składników wyjdzie kilka patelni po 4-5 placków. Ważne aby na kolejne porcje olej na patelnie dolewać prze nałożeniem placków bo inaczej świeży olej obniży temperaturę i placki zaciągną zbyt dużo oleju.
  6. Smażyłem na średnim ogniu po ok 2 min z każdej strony tak aby uzyskały złoto-pomarańczowy kolor.
  7. Po usmażeniu, przełożyłem placki na ręcznik papierowy tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i posypałem lekko solą morską.
  8. Placki najlepiej smakują prosto z patelni. Są pyszne i chrupiące.

placki ziemniaczane przepis

Placki ziemniaczane do lunch boxa:

Placki ziemniaczane wyśmienicie smakują z gęstą śmietaną. Ale jeśli pakujesz jedzenie w pojemnik na obiad, to pamiętaj żeby izolowac składniki mokre od suchych. Dlatego, jeśli placki pakujesz dziecku, to porcję takiej śmietany zapakuj do oddzielnego pojemnika. Najlepiej się do tego sprawdzi pojemnik zakręcany.

Placki ziemniaczane – smakowita porada:

Z obierków, które powstały przy obieraniu ziemniaków, łatwo zrobisz chipsy z obierek ziemniaków. Tylko pamiętaj, żeby przy obieraniu zwrócić uwagę na obieraną grubość skórki, tak aby wszystkie obierki miały zbliżoną do siebie grubość.

placki ziemniaczane przepis tradycyjny

Torba termiczna na lunch dla dzieci

 

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *