Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest bardzo smaczna i pożywna, a do tego dobrze smakuje na zimno. Wpadaj po przepis.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to przepis prosty. Przypomniałem sobie o nim, kiedy cukinie kupiłem jakoś tak bez konkretnego przeznaczenia. Wcześniej na blogu pisałem już o tym, jak robię placki z cukinii oraz leczo z cukinią. Ale śniadaniówka dla dziewczynki nie zawsze musi być wege :), a tym razem, moja córka miała ochotę na coś z mięsem. Tak więc, postanowiłem przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem. No i muszę powiedzieć, że to był doskonały pomysł, a wykonanie jeszcze prostsze.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – składniki:
- • 3 cukinie
- • 250g mięsa mielonego z łopatki
- • 100-150g ryżu
- • 200g pieczarek
- • 1 cebula
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- • 1 łyżka słodkiej papryki
- • pieprz i sól do smaku
- • garść startego żółtego sera (opcjonalnie)
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – przygotowanie:
- Na początek, cukinie przekroiłem wzdłuż, na połowę. Następnie łyżką delikatnie wyjąłem miąższ cukinii, tak aby zrobić miejsce na farsz. Miąższ odłożyłem do naczynia, aby później uzupełnić nim nadzienie.
- Na już lekko rozgrzaną patelnię wrzuciłem drobno skrojoną cebulę, a następnie posiekany czosnek.
- Lekko to wszystko podsmażyłem, a następnie dołożyłem drobno pokrojone pieczarki oraz uzyskany wcześniej miąższ z cukinii. Wszystko doprawiłem słodką papryką, solą i pieprzem.
- Smażyłem do momentu, aż zredukował się nadmiar wody z cukinii i pieczarek, a następnie dodałem mięso mielone.
- Wszystko smażyłem jeszcze przez około 8 minut, dokładnie mieszając, aby mięso ładnie doszło.
- Na koniec dodałem ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze raz dokładnie wymieszałem wszystkie składniki.
- Po wystudzeniu gotowego farszu, nałożyłem go do wcześniej przygotowanej wyżłobionej cukinii i włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. bez termoobiegu na 20min.
- Na 5 min przed końcem posypałem moje cukinie starym żółtym serem.
Taka cukinia faszerowana mięsem mielonym jest bardzo smaczna i pożywna, a do tego dobrze smakuje na zimno. Tak więc, bez względu na temperatury, możesz ją zapakować w pojemnik na lunch i zabrać np. na wycieczkę, czy jako posiłek pomiędzy zajęciami dziecka.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – smakowita porada:
Jest to potrawa, która sprawdzi się również latem i wiosną, na grilla, jako pożywna przekąska dla dorosłych i dzieci. Wtedy cukinię pokrój na grubsze kawałki, ale wszerz, a nie wzdłuż. Na cukinię nałóż mniejszą ilość nadzienia, a każdy dostanie poręczną przekąskę, wsam raz na jeden raz :).
SMACZNEGO!!
12/22/2020