Cukinia faszerowana mięsem mielonym

cukinia faszerowana miesem mielonym przepis

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest bardzo smaczna i pożywna, a do tego dobrze smakuje na zimno. Wpadaj po przepis.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to przepis prosty. Przypomniałem sobie o nim, kiedy cukinie kupiłem jakoś tak bez konkretnego przeznaczenia. Wcześniej na blogu pisałem już o tym, jak robię placki z cukinii oraz leczo z cukinią. Ale śniadaniówka dla dziewczynki nie zawsze musi być wege :), a tym razem, moja córka miała ochotę na coś z mięsem. Tak więc, postanowiłem przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem. No i muszę powiedzieć, że to był doskonały pomysł, a wykonanie jeszcze prostsze.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – składniki:

  • • 3 cukinie
  • • 250g mięsa mielonego z łopatki
  • • 100-150g ryżu
  • • 200g pieczarek
  • • 1 cebula
  • • 2 ząbki czosnku
  • • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • • 1 łyżka słodkiej papryki
  • • pieprz i sól do smaku
  • • garść startego żółtego sera (opcjonalnie)

 

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – przygotowanie:

  1. Na początek, cukinie przekroiłem wzdłuż, na połowę. Następnie łyżką delikatnie wyjąłem miąższ cukinii, tak aby zrobić miejsce na farsz. Miąższ odłożyłem do naczynia, aby później uzupełnić nim nadzienie.
  2. Na już lekko rozgrzaną patelnię wrzuciłem drobno skrojoną cebulę, a następnie posiekany czosnek.
  3. Lekko to wszystko podsmażyłem, a następnie dołożyłem drobno pokrojone pieczarki oraz uzyskany wcześniej miąższ z cukinii. Wszystko doprawiłem słodką papryką, solą i pieprzem.
  4. Smażyłem do momentu, aż zredukował się nadmiar wody z cukinii i pieczarek, a następnie dodałem mięso mielone.
  5. Wszystko smażyłem jeszcze przez około 8 minut, dokładnie mieszając, aby mięso ładnie doszło.
  6. Na koniec dodałem ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze raz dokładnie wymieszałem wszystkie składniki.
  7. Po wystudzeniu gotowego farszu, nałożyłem go do wcześniej przygotowanej wyżłobionej cukinii i włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. bez termoobiegu na 20min.
  8. Na 5 min przed końcem posypałem moje cukinie starym żółtym serem.

cukinia faszerowana miesem mielonym do lunch boxa

Taka cukinia faszerowana mięsem mielonym jest bardzo smaczna i pożywna, a do tego dobrze smakuje na zimno. Tak więc, bez względu na temperatury, możesz ją zapakować w pojemnik na lunch i zabrać np. na wycieczkę, czy jako posiłek pomiędzy zajęciami dziecka.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – smakowita porada:

Jest to potrawa, która sprawdzi się również latem i wiosną, na grilla, jako pożywna przekąska dla dorosłych i dzieci. Wtedy cukinię pokrój na grubsze kawałki, ale wszerz, a nie wzdłuż. Na cukinię nałóż mniejszą ilość nadzienia, a każdy dostanie poręczną przekąskę, wsam raz na jeden raz :).

cukinia faszerowana miesem mielonym

SMACZNEGO!!

Torba termiczna na lunch dla dzieci