Placki z dyni dla dziecka na słodko. Treściwe i sycące placki do lunch boxa

Jeśli Twoje dziecko lubi dynię w potrawach na słodko, to zapewne i te placki przypadną maluchowi do gustu. Sprawdź, jak łatwo w plackach przemycisz porcję dyni – warzywnej królowej jesieni!
Placki z dyni dla dziecka w wersji na słodko. Placki są treściwe i sycące, dlatego często pakuję je w lunchbox dla dzieci, a moja LUNCH MUNCHowa Córka zjada je w szkole. A jeśli szukasz dyniowych inspiracji na placki, to sprawdź też: wytrawne placuszki z dyni.
Placki z dyni dla dziecka na słodko – składniki:
- 1 szklanka puree z dyni (u nas piżmowa)
- 1 jabłko
- 1/3 kubeczka jogurtu (najlepiej kokosowego)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodziwa, którego lubicie używać, np. miodu)
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka wiórek kokosowych
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Placki z dyni dla dziecka na słodko – przygotowanie:
- Na początek przygotowuję dwie sporej wielkości miski.
- W jednym naczyniu mieszam puree z dyni z jogurtem oraz oliwą.
- Dodaję jajka oraz miód, cynamon i wiórki kokosowe. Mieszam.
- Obieram jabłko i kroję je w drobną kostkę, a następnie wrzucam je do miski z przygotowanymi składnikami.
- W drugiej misce mieszam mąkę i sodę.
- Przesypuję szybko przez sito do miski z mokrymi składnikami. Wszystko mieszam.
- Placki smażę na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Nakładam łyżką. Jedna łyżka na jeden placek.
- Czekam kilka minut, aż placki urosną i lekko się zarumienią. Wtedy przewracam je na drugą stronę.
- Jeśli podaję od razu, to gotowe placki z dyni przekładam na talerz do wystygnięcia.
- Jeśli placki przygotowuję na później, to jeszcze gorące przekładam w pojemniki na jedzenie. Do pojemnika obok wkładam też owoce lub warzywa na przekąskę, na to wkładam pokrywki, przez co zapachy nie mieszają się. Na sam koniec, gotowy lunchbox przykrywam wkładem termicznym, do torby i do szkoły marsz!
Placki z dyni dla dziecka na słodko – smakowita porada:
Jeśli nie mam pod ręką jogurtu kokosowego, to do placków z dyni daję jogurt naturalny lub serek waniliowy (typu ROLMLECZ). Wtedy, zamiast łyżki wiórek kokosowych, daję ich aż trzy. Wiórki kokosowe dodają słodkości, i jednocześnie smakowicie komponują się ze smakiem dyni i cynamonu.
Smacznego!
10/05/2021