Lody mandarynkowe. Przepis na lody, które wyczarujesz w 3 minuty!
Wskakuj po przepis na szybkie lody. Potrzebujesz do nich jedynie mandarynki, jogurt naturalny i listki mięty!
Lody mandarynkowe w tym wydaniu to idealny i można powiedzieć… ekspresowy… podwieczorek (nie licząc czasu na mrożenie lodów). To moja alternatywa dla „śmieciowych” lodów ze sklepu, pełnych sztucznych dodatków, barwników, no i zmory naszych czasów czyli syropu glukozowo-fruktozowego. Kiedy je robię, wyciskając sok z mandarynki, dalekie są mi wyrzuty sumienia że kupiłam gotowca z supermarketu! A kiedy gotową masę przelewam w silikonowe foremki do lodów na patyku, to aż sama nie mogę się nadziwić temu, z jaką łatwością rodzice mogą teraz wyczarować przepyszne lody, pozbawione cukru!
Lody mandarynkowe – składniki:
Poniżej podaję składniki na dwa lody, które zrobisz z użyciem foremek do lodów na patyku.
- 1 duża soczysta mandarynka (jeśli masz małe, to potrzebne Ci będą trzy mandarynki)
- 25g jogurtu naturalnego
- kilka mniejszych listków mięty (opcjonalnie)
Lody mandarynkowe – przygotowanie:
- Wybieram mandarynkę, która „na oko” wydaje się największa i najbardziej soczysta.
- Wyciskam sok z mandarynki na wyciskarce do owoców. Otrzymuję jakieś 25g soku z mandarynki. Sok przelewam do szklanki.
- Do szklanki z sokiem wlewam 25g jogurtu naturalnego. Wszystko mieszam.
- Masę w zasadzie mam gotową. Przelewam je do foremek, do których wcześniej wkładam patyczki z zestawu.
- Kiedy foremki są już zalane masą, do każdego gniazda dodaję jeszcze kilka niewielkich listków mięty. Moja LUNCH MUNCHowa córka lubi miętę, dlatego je dodaję. Mi również lody w tym wydaniu smakują z dodatkiem listków mięty, zatem serdecznie polecam!
- Wszystko zakrywam pokrywką z zestawu i wkładam do zamrażarki na kilka godzin.
- Wyjmuję po kilku godzinach, kiedy widzę, że moje domowe lody mandarynkowe są porządnie zmrożone.
- Wyjmuję z silikonowej foremki i podaję do ręki swojej pociechy. Sama zajadam się drugim!
Sprawdź też mój przepis na lody z mrożonych owoców leśnych, do których przygotowania używam tych samych foremek!
Lody mandarynkowe – smakowita porada:
Są takie narzędzia, które uważam za niezbędne w swojej kuchni, w tym do przygotowania lodów. Z pewnością należą do nich następujące akcesoria:
Po pierwsze: (porządny i o dużej mocy) blender. Taki o dużej mocy pozwala mi w kilka sekund zmiksować (czasem na aksamit) wszystkie składniki.
Drugi ważny sprzęt to wyciskarka do owoców. Ten niewielki gadżet pozwala na szybki wycisk soków z owoców:)
Po trzecie: foremki do lodów. To zdecydowanie coś, bez czego (szczególnie latem) się nie obchodzę. Dlaczego? Bo nawet jeśli zrobię te same lody co ostatnio, ale w innej foremce, to moja córka patrzy na mnie z wdzięcznością, tak jakbym wyczarowała coś zupełnie innego!
Zastanawiasz się, gdzie maszyna do lodów? Otóż… nie posiadam takowej… a mimo to, bez niej i tak czuje się jak prawdziwa mistrzyni sorbetów i lodów!
05/22/2022