DOCEŃ PRZEPIS: 752

Lody mandarynkowe. Przepis na lody, które wyczarujesz w 3 minuty!

lody mandarynkowe przepis

Wskakuj po przepis na szybkie lody. Potrzebujesz do nich jedynie mandarynki, jogurt naturalny i listki mięty!

Lody mandarynkowe w tym wydaniu to idealny i można powiedzieć… ekspresowy… podwieczorek (nie licząc czasu na mrożenie lodów). To moja alternatywa dla „śmieciowych” lodów ze sklepu, pełnych sztucznych dodatków, barwników, no i zmory naszych czasów czyli syropu glukozowo-fruktozowego. Kiedy je robię, wyciskając sok z mandarynki, dalekie są mi wyrzuty sumienia że kupiłam gotowca z supermarketu! A kiedy gotową masę przelewam w silikonowe foremki do lodów na patyku, to aż sama nie mogę się nadziwić temu, z jaką łatwością rodzice mogą teraz wyczarować przepyszne lody, pozbawione cukru!

 

foremki i wykrawaczki

 

Lody mandarynkowe – składniki: 

Poniżej podaję składniki na dwa lody, które zrobisz z użyciem foremek do lodów na patyku

  • 1 duża soczysta mandarynka (jeśli masz małe, to potrzebne Ci będą trzy mandarynki)
  • 25g jogurtu naturalnego
  • kilka mniejszych listków mięty (opcjonalnie)

 

Lody mandarynkowe przepis na domowe lody dla dzieci

 

Lody mandarynkowe – przygotowanie: 

  1. Wybieram mandarynkę, która „na oko” wydaje się największa i najbardziej soczysta.
  2. Wyciskam sok z mandarynki na wyciskarce do owoców. Otrzymuję jakieś 25g soku z mandarynki. Sok przelewam do szklanki.
  3. Do szklanki z sokiem wlewam 25g jogurtu naturalnego. Wszystko mieszam.
  4. Masę w zasadzie mam gotową. Przelewam je do foremek, do których wcześniej wkładam patyczki z zestawu.
  5. Kiedy foremki są już zalane masą, do każdego gniazda dodaję jeszcze kilka niewielkich listków mięty. Moja LUNCH MUNCHowa córka lubi miętę, dlatego je dodaję. Mi również lody w tym wydaniu smakują z dodatkiem listków mięty, zatem serdecznie polecam!
  6. Wszystko zakrywam pokrywką z zestawu i wkładam do zamrażarki na kilka godzin.
  7. Wyjmuję po kilku godzinach, kiedy widzę, że moje domowe lody mandarynkowe są porządnie zmrożone.
  8. Wyjmuję z silikonowej foremki i podaję do ręki swojej pociechy. Sama zajadam się drugim!

Sprawdź też mój przepis na lody z mrożonych owoców leśnych, do których przygotowania używam tych samych foremek!

 

Lody mandarynkowe – smakowita porada: 

Są takie narzędzia, które uważam za niezbędne w swojej kuchni, w tym do przygotowania lodów. Z pewnością należą do nich następujące akcesoria:

Po pierwsze: (porządny i o dużej mocy) blender. Taki o dużej mocy pozwala mi w kilka sekund zmiksować (czasem na aksamit) wszystkie składniki.

Drugi ważny sprzęt to wyciskarka do owoców. Ten niewielki gadżet pozwala na szybki wycisk soków z owoców:)

Po trzecie: foremki do lodów. To zdecydowanie coś, bez czego (szczególnie latem) się nie obchodzę. Dlaczego? Bo nawet jeśli zrobię te same lody co ostatnio, ale w innej foremce, to moja córka patrzy na mnie z wdzięcznością, tak jakbym wyczarowała coś zupełnie innego!

Zastanawiasz się, gdzie maszyna do lodów? Otóż… nie posiadam takowej… a mimo to, bez niej i tak czuje się jak prawdziwa mistrzyni sorbetów i lodów!

Lody mandarynkowe przepis szybki

05/22/2022

DOCEŃ PRZEPIS: 752

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *