Muffinki szpinakowe dla dzieci do lunch boxa. Na drugie śniadanie niejadka i nie tylko.
Tu znajdziesz przepis na muffinki szpinakowe dla dzieci do lunch boxa. Idealne na drugie śniadanie dzieci do szkoły, również dla niejadka. Potrzebujesz tylko 6 składników!
Jeśli w domu masz niejadka, lub jeśli chciałabyś dziecku podać dawkę szpinaku w ciekawej formie, to koniecznie zapamiętaj przepis na muffinki szpinakowe dla dzieci, który podaję poniżej. Przygotuj dziecku babeczki w takim wydaniu i podaj z wykorzystaniem ciekawych widelczyków do bento, żeby mieć pewność, że dziecko drugie śniadanie spałaszuje ze smakiem.
Autorka przepisu:Natalia Goździak
Dietetyczka i LUNCH MUNCHowa Ciocia
Muffinki szpinakowe dla dzieci – składniki:
300 g świeżego szpinaku
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
ulubione zioła (u mnie papryka słodka, sól, pieprz)
Muffinki szpinakowe dla dzieci – akcesoria:
różowe foremki do babeczek PENELOPE THE STAR
zielone silikonowe foremki do babeczek WENDY THE STAR
widelczyki do bento SPORTS FAN BENTO
Babeczki szpinakowe dla dzieci – przygotowanie:
- Rozpoczynam od nagrzania piekarnika. Nastawiam go na temperaturę 180 stopni C.
- Do miski wbijam jajka i dodaję pozostałe składniki.
- Mieszam wszystkie składniki.
- Gotową masę przekładam w foremki do babeczek. Jeśli zastosujesz silikonowe foremki do babeczek, to masa nie przyklei się do papilotek, przez co dziecku będzie te babeczki po prostu łatwiej jeść.
- Piekę w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Piekę przez ok. 20 minut, do suchego patyczka.
- Tak przygotowane babeczki możesz włożyć w bento box dziecka.
- Nie ma chyba lepszego sposobu na zapakowanie frajdy do lunch boxa, jak zapakowanie mini widelczyków czy wykałaczek bento. Tu na zdjęciach podaję przykład z zastosowaniem mini-widelczyków SPORTS FAN BENTO, które znajdziesz w sklepie ze śniadaniówką LUNCH MUNCH!
https://lunchmunch.pl/produkt/widelczyki-bento-sports-fan-bento/
Muffinki szpinakowe dla dzieci – garść smakowitych porad:
Zależnie od preferowanej w Waszym domu konsystencji, możesz dodać szpinak w całości bądź najpierw go zblendować. W obu wariantach, babeczki wychodzą przepyszne.
Silikonowe foremki do babeczek lubię za to, że masa nie przykleją się do papilotek. Jeśli zastosujesz je do szpinakowej masy, to po ich wyrośnięciu, dziecko łatwo wyjmie je z kształtnej foremki i wygodnie zje.
11/17/2022