DOCEŃ PRZEPIS: 0

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci: przepis na zapas energii dla kilkulatka bez użycia jajek.

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci

Szybka zdrowa przekąska i zapas energii dla dziecka. To właśnie one – muffinki bananowe, do których przygotowania nie potrzebujesz jajek.

Muffinki bananowe z syropem klonowym w tym wydaniu to przepis na zapewnienie dla dzieci zapasu energii. Banany oraz syrop klonowy, zastosowane w tym przepisie, połączą ze sobą wszystkie składniki (podobnie jak jajka w tradycyjnych przepisach na muffinki). Zatem, jeśli Twoje dziecko ma uczulenie na jajka, śmiało wypróbuj ten przepis. Z czystym sumieniem te babeczki spakujesz też w lunch box dla dziecka, bo sprawdzą się jako pożywny zapas energii, zarówno na drugie śniadanie, jak i na przekąskę przed dodatkowymi zajęciami.

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci – składniki:

Dzielę składniki na suche i mokre, dla lepszej organizacji 🙂 Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Podobnie jak w przypadku innych babeczek, tj. muffinki o smaku pizzy, nie ma sensu robić ich mniej, bo w sumie będzie się nimi zajadać cała rodzina i szybko się rozejdą. 

Składniki mokre: 

  • 3 banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej – muffinki będą słodsze)
  • pół szklanki mleka (sprawdzi się zarówno krowie, jak i roślinne)
  • 5 płaskich łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki suche: 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść żurawiny (opcjonalnie)
  • 3 garści nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • sól

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci przepis

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nastawienia piekarnika na temperaturę 180 stopni C.
  2. W większej misce przygotowuję suche składniki. Mieszam ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, oraz cynamon.
  3. W drugiej misce mieszam ze sobą mokre składniki. Banany obieram i rozgniatam za pomocą widelca, do tego dodaję mleko, syrop klonowy oraz ekstrakt z wanilii.
  4. Mokre składniki dokładam do suchych, i jeszcze raz wszystko mieszam.
  5. Zajmuję się żurawiną: kroję ją na nieco mniejsze cząstki i dorzucam do reszty składników w misce. Wszystko mieszam do gładkiej masy.
  6. Gotową masę przekładam do papilotek w blaszce.
  7. Na koniec, babeczki posypuję nasionami słonecznika i dodatkowo posypuję solą. Taki lekko słonawy posmak zakontrastuje ze słodyczą syropu klonowego.
  8. Tak przygotowane wkładam do nagrzanego piekarnika.
  9. Piekę około 15 – 20 minut do suchego patyczka.
  10. Gotowe, wykładam z piekarnika i studzę.

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci skladniki

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci – smakowite porady:

.

W naszym LUNCH MUNCHowym Domu nie przepadamy za zbyt słodkimi przepisami, dlatego rzadko znajdziesz u nas przepisy z zastosowaniem cukru (choć oczywiście, coś tam się znajdzie). W każdym razie: syrop klonowy, w połączeniu z żurawiną doskonale go zastępują. Dlatego, jeśli chcesz trochę dosłodzić te bananowe muffinki, to dodaj żurawinę. Ale jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi smakami, to po prostu ją pomiń.

.

Wszelkiego rodzaju babeczki, w tym te muffinki bananowe z syropem klonowym, są świetnym sposobem na przemycenie nasion słonecznika w menu dziecka. Posyp nimi babeczki, a dodatkowo wszystkie muffinki posyp szczyptą soli przed włożeniem ich do piekarnika. Sól, chrupkość nasion i słodycz masła to to, co dzieci lubią najbardziej!

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci bez jajek

12/21/2021

torba na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.