DOCEŃ PRZEPIS: 1169

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci: przepis na zapas energii dla kilkulatka bez użycia jajek.

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci

Szybka zdrowa przekąska i zapas energii dla dziecka. To właśnie one – muffinki bananowe, do których przygotowania nie potrzebujesz jajek.

Muffinki bananowe dla dzieci, w wydaniu z syropem klonowym, to przepis na zapewnienie najmłodszym zapasu energii. Banany oraz syrop klonowy, zastosowane w tym przepisie, połączą ze sobą wszystkie składniki (podobnie jak jajka w tradycyjnych przepisach na muffinki). Zatem, jeśli Twoje dziecko ma uczulenie na jajka, śmiało wypróbuj ten przepis.

 

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci

Autorka przepisu: 

LUNCH MUNCHowa Mama 

Zabiegana mama. Tworzy i poleca najprostsze przepisy, bo takie lubi najbardziej.

 

Banan to zapewne jeden z tych owoców, po które sięgacie najczęściej? My kupujemy go cały rok i czasem zdarza się, że szukam pamięcią do przepisów, które mogę zrobić z wykorzystaniem tego słodkiego owocu.  Babeczki z banana to właśnie jeden z tych przepisów. Z czystym sumieniem te babeczki spakujesz też w lunch box dla dziecka, bo sprawdzą się jako pożywny zapas energii, zarówno na drugie śniadanie, jak i na przekąskę przed dodatkowymi zajęciami.

 

 

Muffinki bananowe dla dzieci – składniki:

Dzielę składniki na suche i mokre, dla lepszej organizacji 🙂 Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Podobnie jak w przypadku innych babeczek, tj. muffinki o smaku pizzy, nie ma sensu robić ich mniej, bo w sumie będzie się nimi zajadać cała rodzina i szybko się rozejdą. 

Składniki mokre: 

3 banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej – muffinki będą słodsze)

pół szklanki mleka (sprawdzi się zarówno krowie, jak i roślinne)

5 płaskich łyżek syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki suche: 

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

garść żurawiny (opcjonalnie)

3 garści nasion słonecznika (opcjonalnie)

sól

 

Muffinki bananowe dla dzieci przepis do lunch boxa

 

Muffinki bananowe dla dzieci – akcesoria:

Na zdjęciach przedstawiam babeczki w papierowych papilotkach, ale odkąd sięgnęłam po silikonowe i je przetestowałam, to muszę powiedzieć że dużo częściej wybieram foremki do babeczek wykonane właśnie z silikonu. Dlaczego? Po przygotowaniu babeczek, wszystko się ładnie odkleja od formy. W naszym sklepie ze śniadaniówką wybierzesz papilotki w ulubionym kolorze dziecka – od żółtych po granatowe. Jak to mówią – do wyboru do koloru :).

Foremki do babeczek i do lunch boxa LOU THE STAR

Foremki do babeczek i do lunch boxa ARCHIE THE STAR

 

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nastawienia piekarnika na temperaturę 180 stopni C.
  2. W większej misce przygotowuję suche składniki. Mieszam ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, oraz cynamon.
  3. W drugiej misce mieszam ze sobą mokre składniki. Banany obieram i rozgniatam za pomocą widelca, do tego dodaję mleko, syrop klonowy oraz ekstrakt z wanilii.
  4. Mokre składniki dokładam do suchych, i jeszcze raz wszystko mieszam.
  5. Zajmuję się żurawiną: kroję ją na nieco mniejsze cząstki i dorzucam do reszty składników w misce. Wszystko mieszam do gładkiej masy.
  6. Gotową masę przekładam do papilotek w blaszce.
  7. Na koniec, babeczki posypuję nasionami słonecznika i dodatkowo posypuję solą. Taki lekko słonawy posmak zakontrastuje ze słodyczą syropu klonowego.
  8. Tak przygotowane wkładam do nagrzanego piekarnika.
  9. Piekę około 15 – 20 minut do suchego patyczka.
  10. Gotowe, wykładam z piekarnika i studzę.

 

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci skladniki

 

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci – smakowite porady:

Muffinki to potrawa wdzięczna na drugie śniadanie dziecka. Jeśli kilka z nich zostaje, wówczas pakuję je w bento box pojemnik.

W naszym LUNCH MUNCHowym Domu nie przepadamy za zbyt słodkimi przepisami, dlatego rzadko znajdziesz u nas przepisy z zastosowaniem cukru spożywczego (choć oczywiście, coś tam się znajdzie). W każdym razie: syrop klonowy, w połączeniu z żurawiną doskonale go zastępują. Dlatego, jeśli chcesz trochę dosłodzić te bananowe muffinki, to dodaj żurawinę. Ale jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi smakami, to po prostu ją pomiń.

Wszelkiego rodzaju babeczki, w tym te muffinki bananowe z syropem klonowym, są świetnym sposobem na przemycenie nasion słonecznika w menu dziecka. Posyp nimi babeczki, a dodatkowo wszystkie muffinki posyp szczyptą soli przed włożeniem ich do piekarnika. Sól, chrupkość nasion i słodycz masła to to, co dzieci lubią najbardziej!

Pamiętaj, że syrop klonowy, pomimo że nie jest cukrem spożywczym, to zawiera cukier. Dlatego, syrop klonowy znajduje się na liście produktów niezalecanych przez NCEZ w przypadku otyłości (tu przeczytasz o tym więcej). Zapamiętaj, że również w przypadku dzieci bez problemów z otyłością, syrop klonowy nie powinien być stosowany na co dzień i należy spożywać go z umiarem. Jaki z tego wniosek? Wszystko z umiarem, jak zwykle : )

 

Muffinki bananowe dla dzieci

12/21/2021

torba na lunch dla dzieci

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci przepis

Muffinki bananowe z syropem klonowym dla dzieci bez jajek

DOCEŃ PRZEPIS: 1169

Komentarze

  1. Bogna pisze:

    Czy mogę całkiem zrezygnować z cukru?

    1. LUNCH MUNCHowa Mama pisze:

      Hej Bogna, nie robiłam muffinek pomijając syrop klonowy. Stawiam na to, że wyjdą, ale niestety dziś nie mam jak ich zrobić żeby dać Ci znać na 100%.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *