DOCEŃ PRZEPIS: 0

Lody z mrożonych owoców leśnych dla dzieci

Lody z mrozonych owocow lesnych domowe

Lody z mrożonych owoców leśnych to sposób na lodowe co nieco zimą. Wpadaj po prosty przepis!

Lody z mrożonych owoców leśnych to ratunek na słodkie i zdrowe co nieco, szczególnie zimą – kiedy trudno o świeże owoce w sezonie. Wprawdzie zimą lody robimy znacznie rzadziej niż latem, ale kiedy je robimy, to sięgamy po owoce z zamrażalnika. A tam… zimową porą przeważają… latem zbierane (lub kupione) owoce leśne. Dlatego dziś przedstawiam przepis na lody z ich wykorzystaniem.

 

Lody z mrożonych owoców leśnych – składniki:

Poniżej podaję składniki na cztery porcje lodów. W zależności od wielkości foremek, u Ciebie może ich być nieco mniej lub więcej. Jeśli wybieram silikonowe foremki do lodów na patyku jak na zdjęciu, to z podanych składników mam spokojnie cztery lody, dlatego wypełniam dwie takie foremki. 

  • pół szklanki mrożonych jagód
  • pół szklanki mrożonych jeżyn
  • ćwiartka szklanki jogurtu naturalnego
  • syrop klonowy lub syrop z agawy (do smaku – ilość syropu dopasuj do kubków smakowych swoich domowników). Możesz też z nich zupełnie zrezygnować – ja często tak robię, ale my raczej nie lubimy mega słodkich smaków.

Sprawdź też przepis na lody jagodowe dla dzieci.

Lody z mrozonych owocow lesnych przepis

 

Lody z mrożonych owoców leśnych – przygotowanie:

  1. Mrożone jagody wsypuję do miksera o dużej mocy. To samo robię z jeżynami. Miksuję bardzo krótko w mikserze na dużej mocy.
  2. Po krótkim zmiksowaniu owoców, dodaję również jogurt naturalny. Jeszcze raz wszystko miksuję, nieco dłużej.
  3. Sprawdzam smak powstałej masy. Jeśli jest za mało słodka, to dodaję syrop klonowy i jeszcze wszystko razem miksuję.
  4. Przygotowaną masę przekładam do przygotowanych foremek. Ich przygotowanie to włożenie patyczka do każdego gniazda. Ponieważ całość nie jest rozmrożona, a tylko przemiksowana, to masa jest mimo wszystko dosyć zwarta. W związku z tym posługuję się łyżką, żeby z łatwością wszystko ułożyć w foremkach.
  5. Tak przygotowane foremki wkładam do zamrażalnika na około jednej godziny. W tym przepisie wykorzystuję wcześniej mrożone owoce, a przy przygotowaniu wszystkiego nie rozmrażam tylko miksuję na dużej mocy, to godzinka zazwyczaj zupełnie wystarczy do zgęstnienia masy w foremkach.
  6. Gotowe, wyjmuję z zamrażarki. Podaję dziecku do ręki. Gotowe!

Lody z mrozonych owocow lesnych proste

Lody z mrożonych owoców leśnych – smakowite porady:

.

Takie lody z mrożonych owoców warto też robić latem (pomimo tego, że lato obfituje w świeże leśne owoce). Jaki jest ich plus letnią porą? No właśnie taki, że jeśli korzystam z mrożonych owoców, to wystarczy godzinka do zastygnięcia kształtu w dziecięcych foremkach. A dzieci nie lubią się niecierpliwić… Także staram się mieć porcję zdrowych mrożonek zimą, ale życie mi pokazało, że latem też się przydają!

.

Mam kilka różnych rodzajów i kształtów foremek do lodów. Wybieram silikonowe foremki do lodów z pokrywką, bo są bardzo wygodne. Mam wrażenie, że dzięki temu, nawet kiedy powtarzam te same lody, ale w innych foremkach, to mojemu dziecku wydaje się, że zrobiłam inne. Nie ma nic bardziej rozczulającego niż usłyszeć: „O… dzięki, Mamo, za lody!”, kiedy tak naprawdę przemycam porcję zdrowych owoców i podaję je zamiast sklepowych słodyczy! Taka moja mała wygrana dnia, a strasznie cieszy!

.

Zwróć uwagę na to, żeby owoców nie rozmrażać, bo za chwilę ponownie pójdą do zamrożenia. Dlatego, lody z przepisu wykonaj zaraz po wyjęciu ich z zamrażarki, i miksuj krótko – tylko po to, żeby zmieszać je z jogurtem i nieco rozdrobnić, dla wygody wkładania w dziecięce foremki.

Lody z mrozonych owocow lesnych dla dzieci

02/05/2022

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.