Domowa lemoniada dla dzieci

Nasza córka uwielbia pić i przygotowywać lemoniadę. Latem jest niezastąpiona i upragniona. Podajemy sprawdzone przepisy.

W tym roku cieszymy się długim i słonecznym latem, a chłodzimy się… domową lemoniadą! Najbardziej uniwersalna lemoniada, która przygotowujemy w domu, to ta do której nasza córka Amelia wrzuca świeże owoce, kostki lodu i listki mięty. Znamy również inne sposoby na dobrą domową lemoniadę. Domowa lemoniada – jak ją robimy i podajemy? Ponieważ jesteśmy pomysłowi – to mamy dla Was wiele pomysłów!

Oto nasze sprawdzone przepisy na domową lemoniadę:

Lemoniada cytrynowa – składniki:

3 cytryny
1 pomarańcza
1 garść świeżej mięty
100g miodu
1 l wody niegazowanej (jeśli lubisz wodę gazowaną, możesz ją wymieszać pół na pół z niegazowaną)

Sposób przyrządzenia:

W garnku wymieszaj miód z połową szklanki wody. Następnie przelej miksturę do dzbanka, dodaj sok z cytryny wraz z pozostałą wodą. Włóż napój do lodówki na około 3 godziny. Do lemoniady dodaj kostki lodu, aby cieszyć się przyjemnym chłodem. Na koniec, do dekoracji użyj listki świeżej mięty.

Lemoniada arbuzowa – składniki:

1/4 arbuza
2 cytryny
1/4 szklanki cukru brązowego
2 szklanki wody
kostki lodu

Sposób przyrządzenia:

W wysokim naczyniu zmiksuj kawałki arbuza, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji sok pozyskany z arbuza przelej do dzbanka i odstaw. Do szklanki wyciśnij sok z cytryny, który następnie przelej do dzbanka i po dodaniu wody i cukru wszystko razem wymieszaj. Lemoniadę najlepiej podawaj schłodzoną, z kostkami lodu. Możesz też dodać listki świeżej mięty, którą możesz łatwo uprawiać w parapetowej doniczce.

Lemoniada z mango – składniki:

pół szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki cukru kokosowego
2 sztuki mango
2 szklanki zimnej wody
kostki lodu

Przeczytaj też wpis: Drugie śniadanie dla dziecka – Jak je przygotować i o czym pamiętać?

Sposób przyrządzenia:

W wysokim naczyniu zmiksuj razem pokrojone w kawałki mango, sok z cytryny i cukier z dodatkiem 1 szklanki wody. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dolej resztę wody i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Napój serwuj z dodatkiem kostek lodu. Pamiętaj, aby udekorować napój plasterkami cytrusów i listkami świeżej mięty.

Lemoniada to dla nas świetne rozwiązanie na lato, i być może dla Was też takim się stanie. My podajemy ją w czasie grilla z rodziną lub przyjaciółmi i na przyjęciach urodzinowych naszych dzieci. U nas lemoniada sprawdza się jako uzupełnienie każdego posiłku, gdy akurat mamy ochotę na coś zimnego, a od wody chcielibyśmy chwilowo odpocząć.