DOCEŃ WPIS: 7

Co zamiast jajek do ciast i do dań obiadowych? Lista zamienników jajek – do potraw do lunch boxów i nie tylko.

Co zamiast jajek do ciast i do dan obiadowych

W tym wpisie znajdziesz podpowiedź na to, czym zastąpić jajka w przepisach, zarówno tych obiadowych, jak i do wypieków.

Tym razem poszukamy zamienników jajek. Powodów do dokonywania sprytnych podmianek jest mnóstwo, czasem to alergie lub nietolerancje pokarmowe (tak jak w naszym LUNCH MUNCHowym domu), a niekiedy po prostu brak niezbędnych składników w lodówce czy chęć posmakowania potrawy w nieco innym wydaniu. Ale jak zamieniać, to tak, żeby nie wpaść z deszczu pod rynnę. Zatem dziś podejmujemy temat: co zamiast jajek do ciast i do dań obiadowych.

 

Autorka wpisu:
LUNCH MUNCHowa mama Ania
Lubuje się w najprostszych i najszybszych przepisach.

 

co zamiast jajek do dan obiadowych

 

Co zamiast jajek do ciasta oraz wypieków?

 

Jajka w ciastach i wypiekach (tj. babeczki) mają wiązać, spulchniać i zagęszczać. I choć jajka pojawiają się w większości przepisów, takich jak ciasteczka, babeczki, naleśniki, czy spody, to możesz je spokojnie zastąpić innymi składnikami. Jakimi?

 

Po pierwsze: 

owocowe musy.

Zmiksowany banan, mus jabłkowy zadziałają jak spoiwa i zagęszczacze, zatem nadadzą się do wypieków. Warunek: dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, bo bez nich Twoje ciasto nie urośnie. Minus? Owocowe musy sprawią, że Twoje wypieki nabiorą nieco innego smaku. Trzy łyżki masy to jedno jajko.

 

Po drugie: 

warzywne puree.

Puree z dyni czy batatów będzie posiadało właściwości podobne jak puree z owoców, tzn. spoją i zagęszczą, zatem nadadzą się do wypieków. Warunek również taki jak przy puree z owoców –  dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, by Twoje ciasto urosło. Trzy łyżki masy to jedno jajko.

 

Po trzecie: 

mus z tofu. 

Tofu, zblendowane z wodą (na mus) również zadziała jako spoiwo w wypiekach. Jedno jajko zastąpisz połową szklanki musu z tofu.

 

Po czwarte: 

siemię lniane. 

Dzięki nim, Twoje wypieki będą wzbogacone o kwasy tłuszczowe. Do zamiany jednego jajka zmieszaj nasiona chia z 3 łyżkami wody (do gęstości masy). 

 

Po piąte: 

mąka z ciecierzycy.

Sprawdzi się w ciastach. Jedno jajko zastąpisz, kiedy wymieszasz 3 łyżki mąki z ciecierzycy z 3 łyżkami wody. 

 

Co zamiast jajek do ciasta oraz wypiekow

 

Co zamiast jajek do dań obiadowych?

Jajka to również często wiodące składniki potraw obiadowych. Ale i tu znajdziesz alternatywy dla jajek, które urozmaicą obiadki. 

 

Po pierwsze: 

orzechy nerkowca.

Dużą garść namocz i zmiksuj do konsystencji kremu. Taka masa zastąpi jedno jajko. 

 

Po drugie: 

tofu.

Sprawdzi się w sałatkach lub pastach typu „jajeczne”.

 

02/05/2024

 

DOCEŃ WPIS: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *