Makaron z truskawkami bez cukru 🍓 dziecinnie prosty przepis!

To klasyk lata i smak mojego dzieciństwa, który może również stać się wspomnieniem Twojego dziecka. Dlatego, wskakuj po przepis na makaron z truskawkami, bo to smakowite i dziecinnie proste danie.
Makaron z truskawkami to dziecinnie prosty przepis, który również przypomina mi o czasach mojego dzieciństwa. Dlatego, kiedy tylko uda mi się zakupić świeże i naładowane smakiem truskawki, przychodzi pora na makaron z truskawkami właśnie. Sprawdź też: co zrobić z twarogu?
Makaron z truskawkami bez cukru – w czym tkwi tajemnica tego dania?
Zdecydowanie, tajemnica tkwi w sosie truskawkowym, zrobionym z truskawek dobrej jakości. Słodkie i kwaśne zarazem, ale pełne smaku. Takie właśnie mają być sezonowe truskawki. Ostatnio, przypadkiem, gnając na zajęcia konne swojej córki pod Kampinosem, znalazłem rolnika, który sprzedawał właśnie takie, czerwone i mniam mniam owoce. Nie zdążyłem dojechać z powrotem do domu, a z łubianki ubyło połowy. To nic, że nie myte 🙂 mi nie zaszkodziły, a z pozostałej części zrobiłem makaron z truskawkami bez cukru – klasyk lata. Poniżej podaję przepis na 3 porcje. Jeśli masz większą rodzinę, proporcjonalnie zwiększ liczbę składników.
Makaron z truskawkami bez cukru – składniki:
- 500 g truskawek
- 200 g makaronu (ja najczęściej stosuję makaron z soczewicy, wybierz ulubiony rodzaj i kształt swojego dziecka)
- 4-5 łyżek miodu lub syropu klonowego (możesz też zastosować cukier, ja stosuję go rzadko)
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu greckiego
Makaron z truskawkami bez cukru – przygotowanie:
- Najpierw zajmuję się makaronem. Gotuję go krótko, żeby był al dente. Makaron z soczewicy musi być szczególnie krótko gotowany, tzn. dosłownie 3-4 minuty. Jeśli wybierzesz inny makaron, to możesz gotować nieco dłużej, byle był finalnie al dente :).
- Po przygotowaniu makaronu, nie zalewam go zimną wodą (robię to tylko, jeśli chcę żeby makaron nie kleił się do reszty składników, a tu chodzi mi właśnie o przeciwny efekt).
- Truskawki myję i obieram. Kroję na kawałki nieregularnej wielkości.
- Ponad połowę truskawek wrzucam do miksera, dodaję śmietanę lub jogurt grecki, dolewam miodu lub syropu klonowego i miksuję. Upewniam się, że całość po zmiksowaniu nie jest zbyt płynna. To ma być dosyć delikatne zmiksowanie, tak by czuć było strukturę truskawek.
- Do zmiksowanych składników dodaję pozostałe truskawki i wszystko ze sobą mieszam.
- Na koniec, do wszystkiego dodaję przestygnięty makaron. Mieszam ze sobą wszystkie składniki.
- Gotowe danie podaję na talerze. Posypuję wiórkami kokosowymi, które dodają smaku.
- Jeśli makaron z truskawkami szykuję jako przekąskę pomiędzy zajęciami, to przekładam porcję do śniadaniówki córki.
- Gotowe!
06/26/2020