Ciasto pomidorowe dla dzieci z 6 składników. Przepis do śniadaniówki na słodko

Ciasto pomidorowe dla dzieci szybko znika z talerza i śniadaniówki. Jego przygotowanie jest proste, a smak zostaje w pamięci na długo. Zatem padaj po przepis!
Choć może nie potrafisz wyobrazić sobie ciasta z pomidorów, ono naprawdę istnieje i co więcej, jest niezwykle smaczne! Na pewno kojarzysz ciasto marchewkowe, którym z uśmiechem zajadają się wszyscy twoi domownicy. Ciasto pomidorowe bardzo je przypomina! Choć tak samo szybko znika z talerza, wyróżnia się jednak bardziej intensywnym kolorem. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zrobisz je z zaledwie sześciu składników. To świetny pomysł na śniadanie do szkoły na słodko z jednoczesnym przemyceniem wartościowych warzyw do śniadaniówki dla dzieci!
Autorka przepisu:
Natalia Goździak
Dietetyczka i LUNCH MUNCHowa Ciocia
Jeśli twoje dziecko ma awersję do pomidorów, z pomocą ciasta pomidorowego łatwiej wprowadzisz to warzywo do menu malucha. Obędzie się bez płaczu i grymasów, a twoja pociecha na pewno chętnie sięgnie po złociste ciasto o aromatycznym zapachu cynamonu i imbiru, i nawet nie skojarzy, że ten pachnący wypiek bazuje na nielubianych warzywach. Ten przepis lubię również za to, że do jego zrobienia wystarczy Ci sześć składników (nie licząc przypraw).
Ciasto pomidorowe dla dzieci – składniki (na 1 keksówkę ciasta):
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 banan
- ½ szklanki oleju
- garść suszonych daktyli
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszenna typ 1850 graham drobna)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta soli
Sprawdź też przepis na szybkie ciasto bananowe.
Ciasto pomidorowe dla dzieci – przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, góra – dół.
- Garść daktyli przełóż do niewielkiej miseczki i zalej gorącą wodą. Zostaw w miseczce, żeby daktyle poleżały chwilę, w tym czasie przygotuj resztę składników.
- Pomidory, banana i olej zblenduj na gładką, gęstą masę.
- Daktyle zblenduj na wysokich obrotach i dodaj do reszty masy. Wszystko jeszcze raz ze sobą wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąka, soda, cynamon, imbir, sól). Do suchych składników dodaj wcześniej zblendowany krem i wymieszaj. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 50 minut (aż ciasto będzie miało złotawy kolor).
- Przed upieczeniem, na ciasto możesz wyłożyć bakalie lub płatki migdałów, aby je ozdobić i nadać ciastu dodatkowego aromatu. Płatki ładnie podpieką się na cieście.
Autorka przepisu:
Natalia Goździak
Magister dietetyki z zamiłowaniem do pisania.
Natalia pasjonuje się przepisami, które stanowią zdrowe alternatywy powszechnie znanych smakołyków. Miłośniczka dobrego jedzenia, fotografii i książek.
08/30/2022