Szybkie ciasto bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto bananowe z orzechami włoskimi to jedno z tych ciast, które robię zarówno zimą, jak i latem.
Szybkie ciasto bananowe z orzechami włoskimi to prosty przepis na smaczne i zdrowe słodkości. Dla mnie ważne jest to, że z podanych składników wychodzi jedna foremka ciasta, które… szybko znika! A co najważniejsze, to szybkie ciasto mogę spokojnie spakować w lunchbox dla dzieci na różne okazje.
Szybkie ciasto bananowe – składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub mąki uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki rozdrobnionych włoskich orzechów
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sprawdź też, jak robię puree z dyni.
Szybkie ciasto bananowe – smakowita porada:
Jajka z przepisu możesz zastąpić siemieniem lnianym. Zmiel dwie łyżki ziaren. Zalej je sześcioma łyżkami gorącej wody. Wszystko wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 minut.
Jak widać, to szybkie ciasto bananowe wymaga wielu składników. Ale nie ma się co zrażać, bo w przygotowaniu ciasto jest całkiem łatwe, a co najważniejsze – szybkie. Samo przygotowanie go zajęło mi około 12 min, a pieczenie (w którym nie uczestniczę :)) to około godziny. A więc… do dzieła!
Szybkie ciasto bananowe – przygotowanie:
- Zaczynam od włączenia piekarnika na 170 stopni.
- Na początku zajmuję się suchymi składnikiami. Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodatkowo dodaję cukier i rozdrobnione orzechy.
- Do osobnej miski dodaję jaja, olej, pokrojone na małe kawałki banany, mleko i waniliowy ekstrakt. Wszystko rozdrabniam, dokładnie ze sobą mieszam, a kiedy masa ładnie się ze sobą łączy, to te składniki dodaję do miski z suchymi składnikami.
- Surowe ciasto przekładam do foremki (o długości ok 20cm) którą wcześniej smaruję olejem i wykładam papierem do pieczenia.
- Na koniec delikatnie wyrównuję ciasto szpatułką, tak aby równo się upiekło.
- Ciasto bananowe z orzechami wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zostawiam do upieczenia na około 1 godzinę. W tym czasie powinno urosnąć i nabrać pięknego, złocistego koloru.
- Po wyjęciu odstawiam w foremce na jakiś czas, tak aby przestygło. Następnie, wyjmuję z formy.
Lekko ciepłe ciasto smakujemy z rodzinką. Ja najczęściej jem je z zimnym mlekiem, ale również wyśmienicie smakuje solo. Nic się nie zmarnuje, bo porcja jest niewielka, a to ciasto bananowe doskonale smakuje na drugi dzień, spakowane w lunchbox do szkoły.
SMACZNEGO!!!
01/06/2021