Szybkie ciasto bananowe z orzechami włoskimi

szybkie ciasto bananowe - przygotowanie

Ciasto bananowe z orzechami włoskimi to jedno z tych ciast, które robię zarówno zimą, jak i latem.

Szybkie ciasto bananowe z orzechami włoskimi to prosty przepis na smaczne i zdrowe słodkości. Dla mnie ważne jest to, że z podanych składników wychodzi jedna foremka ciasta, które… szybko znika! A co najważniejsze, to szybkie ciasto mogę spokojnie spakować w lunchbox dla dzieci na różne okazje.

Szybkie ciasto bananowe – składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub mąki uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki rozdrobnionych włoskich orzechów
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sprawdź też, jak robię puree z dyni.

Szybkie ciasto bananowe – smakowita porada:

Jajka z przepisu możesz zastąpić siemieniem lnianym. Zmiel dwie łyżki ziaren. Zalej je sześcioma łyżkami gorącej wody. Wszystko wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 minut.

szybkie ciasto bananowe skladniki

Jak widać, to szybkie ciasto bananowe wymaga wielu składników. Ale nie ma się co zrażać, bo w przygotowaniu ciasto jest całkiem łatwe, a co najważniejsze – szybkie. Samo przygotowanie go zajęło mi około 12 min, a pieczenie (w którym nie uczestniczę :)) to około godziny. A więc… do dzieła!

Szybkie ciasto bananowe – przygotowanie:

  1. Zaczynam od włączenia piekarnika na 170 stopni.
  2. Na początku zajmuję się suchymi składnikiami. Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodatkowo dodaję cukier i rozdrobnione orzechy.
  3. Do osobnej miski dodaję jaja, olej, pokrojone na małe kawałki banany, mleko i waniliowy ekstrakt. Wszystko rozdrabniam, dokładnie ze sobą mieszam, a kiedy masa ładnie się ze sobą łączy, to te składniki dodaję do miski z suchymi składnikami.
  4. Surowe ciasto przekładam do foremki (o długości ok 20cm) którą wcześniej smaruję olejem i wykładam papierem do pieczenia.
  5. Na koniec delikatnie wyrównuję ciasto szpatułką, tak aby równo się upiekło.
  6. Ciasto bananowe z orzechami wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zostawiam do upieczenia na około 1 godzinę. W tym czasie powinno urosnąć i nabrać pięknego, złocistego koloru.
  7. Po wyjęciu odstawiam w foremce na jakiś czas, tak aby przestygło. Następnie, wyjmuję z formy.

szybkie ciasto bananowe przepis

Lekko ciepłe ciasto smakujemy z rodzinką. Ja najczęściej jem je z zimnym mlekiem, ale również wyśmienicie smakuje solo. Nic się nie zmarnuje, bo porcja jest niewielka, a to ciasto bananowe doskonale smakuje na drugi dzień, spakowane w lunchbox do szkoły.

SMACZNEGO!!!