Szybkie ciasto bananowe dla dzieci. Na drugie śniadanie lub podwieczorek do lunch boxa malucha.
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi to jedno z tych ciast, które pakuję i na drugie śniadanie, i na podwieczorek. Idealne do lunch boxa malucha.
Szybkie ciasto bananowe dla dzieci to prosty przepis na smaczne i zdrowe słodkości, bo łatwo w nim przemycisz porcję orzechów włoskich. Dla mnie ważne jest to, że z podanych składników wychodzi jedna foremka ciasta, które… szybko znika! A co najważniejsze, to szybkie ciasto mogę spokojnie spakować w lunchbox dla dzieci na różne pory dnia – zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek. Jakieś minusy? Dla mnie minusem jest zawartość cukru, ale ten możesz pominąć zawsze wtedy, kiedy masz bardzo dojrzałe banany – te będą dużo słodsze od młodych.
Szybkie ciasto bananowe dla dzieci – składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (lub też orkiszowej)
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki rozdrobnionych włoskich orzechów
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany (im dojrzalsze tym lepiej – ciasto będzie naturalnie słodsze)
- pół szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki mleka (jak najbardziej sprawdzi się też roślinne)
Sprawdź też, jak robię puree z dyni.
Jak widać, to szybkie ciasto bananowe wymaga niemałej liczby składników. Ale nie ma się co zrażać, bo w przygotowaniu ciasto jest całkiem łatwe, a co najważniejsze – szybkie. Samo przygotowanie go zajmuje mi zwykle około 15 minut. Gorzej z pieczeniem – pieczenie (w którym nie uczestniczę :)) to około godziny. A więc… do dzieła!
Szybkie ciasto bananowe dla dzieci – przygotowanie:
- Zaczynam od włączenia piekarnika na 170 stopni C.
- Na początku zajmuję się suchymi składnikami. Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodatkowo dodaję cukier i rozdrobnione orzechy.
- Do osobnej miski dodaję jaja, olej, pokrojone na małe kawałki banany, mleko. Wszystko rozdrabniam, dokładnie ze sobą mieszam, a kiedy masa ładnie się ze sobą łączy, to te składniki dodaję do miski z suchymi składnikami.
- Surowe ciasto przekładam do foremki (o długości ok 20cm) którą wcześniej smaruję olejem i wykładam papierem do pieczenia.
- Na koniec, ciasto w foremce delikatnie wyrównuję, tak aby wszystko równo się upiekło.
- Ciasto bananowe z orzechami wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zostawiam do upieczenia na około 1 godzinę. W tym czasie powinno urosnąć i nabrać pięknego, złocistego koloru.
- Po wyjęciu odstawiam w foremce na jakiś czas, tak aby przestygło. Następnie, wyjmuję z formy.
Lekko ciepłe ciasto smakujemy z rodzinką. Ja najczęściej jem je z zimnym mlekiem, ale również wyśmienicie smakuje solo. Nic się nie zmarnuje, bo porcja jest niewielka, a to ciasto bananowe doskonale smakuje na drugi dzień, spakowane w lunchbox do szkoły.
Szybkie ciasto bananowe dla dzieci – smakowite porady:
Jajka z przepisu możesz zastąpić siemieniem lnianym. Wówczas ciasto będzie miało nieco inną konsystencję i kolor. Zmiel dwie łyżki ziaren. Zalej je sześcioma łyżkami gorącej wody. Wszystko wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 minut. Wykorzystaj do ciasta zamiast jajek.
Oprócz porcji orzechów włoskich, w tym chlebku przemycisz też sporą ilość bakalii dla dziecka. W tym celu, do składników chlebka dołóż też 2 łyżki rodzynek, łyżkę nasion goji i/lub żurawiny.
SMACZNEGO!!!
01/06/2021