Szybkie ciasto bananowe dla dzieci. Na drugie śniadanie lub podwieczorek do lunch boxa malucha.

szybkie ciasto bananowe - przygotowanie

Ciasto bananowe z orzechami włoskimi to jedno z tych ciast, które pakuję i na drugie śniadanie, i na podwieczorek. Idealne do lunch boxa malucha.

Szybkie ciasto bananowe dla dzieci to prosty przepis na smaczne i zdrowe słodkości, bo łatwo w nim przemycisz porcję orzechów włoskich. Dla mnie ważne jest to, że z podanych składników wychodzi jedna foremka ciasta, które… szybko znika! A co najważniejsze, to szybkie ciasto mogę spokojnie spakować w lunchbox dla dzieci na różne pory dnia – zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek. Jakieś minusy? Dla mnie minusem jest zawartość cukru, ale ten możesz pominąć zawsze wtedy, kiedy masz bardzo dojrzałe banany – te będą dużo słodsze od młodych.

Szybkie ciasto bananowe dla dzieci – składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (lub też orkiszowej)
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki rozdrobnionych włoskich orzechów
  • 1 szklanka brązowego cukru (opcjonalnie, pomiń cukier jeśli banany są dojrzałe)
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany (im dojrzalsze tym lepiej – ciasto będzie naturalnie słodsze)
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki mleka (sprawdzi się też roślinne)

Sprawdź też, jak robię puree z dyni.

szybkie ciasto bananowe skladniki

Jak widać, to szybkie ciasto bananowe wymaga wielu składników. Ale nie ma się co zrażać, bo w przygotowaniu ciasto jest całkiem łatwe, a co najważniejsze – szybkie. Samo przygotowanie go zajmuje mi zwykle około 15 minut. Gorzej z pieczeniem –  pieczenie (w którym nie uczestniczę :)) to około godziny. A więc… do dzieła!

Szybkie ciasto bananowe dla dzieci – przygotowanie:

  1. Zaczynam od włączenia piekarnika na 170 stopni C.
  2. Na początku zajmuję się suchymi składnikami. Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodatkowo dodaję cukier i rozdrobnione orzechy.
  3. Do osobnej miski dodaję jaja, olej, pokrojone na małe kawałki banany, mleko. Wszystko rozdrabniam, dokładnie ze sobą mieszam, a kiedy masa ładnie się ze sobą łączy, to te składniki dodaję do miski z suchymi składnikami.
  4. Surowe ciasto przekładam do foremki (o długości ok 20cm) którą wcześniej smaruję olejem i wykładam papierem do pieczenia.
  5. Na koniec, ciasto w foremce delikatnie wyrównuję, tak aby wszystko równo się upiekło.
  6. Ciasto bananowe z orzechami wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zostawiam do upieczenia na około 1 godzinę. W tym czasie powinno urosnąć i nabrać pięknego, złocistego koloru.
  7. Po wyjęciu odstawiam w foremce na jakiś czas, tak aby przestygło. Następnie, wyjmuję z formy.

szybkie ciasto bananowe przepis

Lekko ciepłe ciasto smakujemy z rodzinką. Ja najczęściej jem je z zimnym mlekiem, ale również wyśmienicie smakuje solo. Nic się nie zmarnuje, bo porcja jest niewielka, a to ciasto bananowe doskonale smakuje na drugi dzień, spakowane w lunchbox do szkoły.

Szybkie ciasto bananowe dla dzieci – smakowita porada:

.

Jajka z przepisu możesz zastąpić siemieniem lnianym. Zmiel dwie łyżki ziaren. Zalej je sześcioma łyżkami gorącej wody. Wszystko wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 minut. Wykorzystaj do ciasta zamiast jajek.

.

Oprócz porcji orzechów włoskich, w tym chlebku przemycisz też sporą ilość bakalii dla dziecka. W tym celu, do składników chlebka dołóż też 2 łyżki rodzynek, łyżkę nasion goji i/lub żurawiny.

 

SMACZNEGO!!!