Koktajl z jagód dla dzieci ⁕ super na oczy

Jagodowy koktajl to świetna propozycja z kategorii „na oczy”. Wystarczy jeden przycisk, za sprawą którego składniki zmiksujesz na jedwabisty i zdrowy dla oczu koktajl.
Koktajl z jagód dla dzieci to kolejna świetna propozycja z kategorii „na oczy”. Podobnie jak w lodach z jagód, tak i w koktajlu, przemycisz jagody. I chyba nie ma łatwiejszego sposobu na jagody niż ten koktajl właśnie.
Dlaczego lubię stosować jagody w menu?
Jagody to owoce wspomagające wzrok – tego nauczyli mnie okuliście dawno… dawno temu, a potem powtarzała mi to mama, przygotowując jagodowe smakołyki różnego typu. Teraz, kiedy moje LUNCH MUNCHowe dziecko wróciło do nauki zdalnej i spędza kilka godzin przy komputerze, jagody staram się przemycać szczególnie często.
Koktajl z jagód – składniki:
Poniżej przedstawiam składniki na 1 koktajl. Jeśli szykujesz go dla większej ilości osób w domu, odpowiednio zwiększ liczbę składników.
- 1 szklanka jagód (zimą wybieram mrożone)
- 1 szklanka mleka (może być krowie, a jeśli Twoje dziecko nie może go spożywać – sprawdzi się migdałowe)
- pół banana
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Koktajl z jagód – przygotowanie:
- Świeże jagody myję. Jeśli jagody mam mrożone, to wyjmuję z zamrażarki i przesypuję do miski na jakieś 30 minut do lekkiego rozmrożenia.
- Do blendera wsypuję lekko rozmrożone jagody oraz połówkę obranego banana, pokrojonego na mniejsze kawałki. Wszystko miksuję. Po zmiksowaniu owoców, do blendera dodaję również mleko.
- Na koniec, jeśli koktajl wydaje się wyjątkowo niesłodki, dosładzam wiórkami kokosa.
- Gotowe, podaję w wysokiej szklance (i wtedy koniecznie ze słomką), albo przelewa do bidonu (to opcja w dni bez szkoły w domu).
Koktajl z jagód – smakowita porada:
Słodyczy w tym napoju dodaje banan. Im będzie dojrzalszy tym słodszy. Jeśli natomiast nie masz mocno dojrzałego, a Twoje dziecko lubi koktajle na słodko, możesz też sięgnąć po łyżeczkę (lub nieco mniej) syropu klonowego, daktylowego, lub z agawy. Syropy w niewielkiej ilości dosłodzą, ale nie „zabiją” smaku owoców.
02/04/2022