Zupa krem z marchewki kryzysowa, czyli prosta i pożywna zupa gotowa w 15 minut!

Zupa krem z marchewki to to danie, po które będziesz sięgać w sytuacjach kryzysowych. Dlaczego? Bo tą pożywną zupę zrobisz dosłownie w 15 minut… i to z zaledwie kilku składników!
Zupa krem z marchewki jest dobra nie tylko dlatego, że jest z jednego z najbardziej osiągalnych (i tanich) warzyw w naszym kraju! Przewaga właśnie tej zupy nad innymi to to, że… udaje mi się ją zrobić dosłownie w 15 minut! To kolejna z moich „kryzysowych” potraw, kiedy moja LUNCH MUNCHowa Córka pyta: „Tato, co na obiad?” ja patrzę na zegarek i jest już po 13tej, a przecież jeszcze niedawno szykowałem śniadanie!!!
Zupa krem z marchewki – składniki:
- • ok. 5 dużych marchewek (tak żeby w sumie ich było na niecały kilogram)
- • łyżka oliwy
- • puszka mleka kokosowego
- • pestki dyni, migdały w płatkach lub czarny sezam (do posypania nimi zupy)
- • łyżeczka kurkumy
- • sól i pieprz do smaku
A jeśli lubisz gotować sezonowo, to sprawdź też pomysły na pomarańczowe jedzenie.
Zupa krem z marchewki – przygotowanie:
- Piekarnik nastawiam na temperaturę 220 stopni. W tym czasie szykuję składniki.
- Marchewkę myję i szoruję skórkę. Obieram tylko w niektórych miejscach. Kroję na mniejsze cząstki (mniejsze ćwiartki szybciej zrobią się w piekarniku)
- Pokrojone na mniejsze części marchewki układam na blaszce do pieczenia. Skrapiam oliwą.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika. Zostawiam je tam na około 10 minut, zazwyczaj po tym czasie stają się już miękkie.
- Marczewki wyjmuję, i jeszcze gorące wrzucam do naczynia miksującego o dużej mocy.
- Miksuję marchew, a następnie zalewam mlekiem kokosowym, dodaję kurkumę i znowu miksuję.
- Wszystko gotuję. Jeśli wychodzi zbyt gęste, to miksuję jeszcze raz, już na mega gładki krem.
- Na koniec, posypuję tym co mam, a najczęściej wykorzystuję do tego pestki dyni lub sezam.
- Jeśli zupę szykuję do lunch boxa dla córki, to kiedy lekko ostygnie, przelewam ją w pojemnik na jedzenie. Natomiast pestki, sezam czy migdały w płatkach wsypuję do osobnego pojemnika, tak żeby mogła sobie to zmieszać dopiero przed posiłkiem (inaczej się wszystko rozciapcia, czego pewnie się domyślasz).
Zupa krem z marchewki – smakowita porada:
Właściwie to najwięcej czasu zajmuje obieranie marchewek. A przecież najbardziej wartościowe substancje znajdują się w zewnętrznej części korzenia! Dlatego staram się marchwi nie obierać, tylko porządnie wyszorować jej skórkę. A to dodatkowo skraca czas szykowania tej zupy! Hurra!
11/06/2020