DOCEŃ PRZEPIS: 101

TOP8 przepisów na dziecięce szaszłyki do lunch boxa, do których wykorzystasz wielorazowe wykałaczki

szaszlyki dla dzieci do lunch boxa TOP przepisy

TOP 8 przepisów na szaszłyki do dziecięcego lunch boxa. Sprawdź a zobaczysz, jak koreczki potrafią zdziałać cuda, a do konsumpcji zachęcić nawet największego niejadka.

Co ty na to? Czyż jedzenie nabite „na patyk” nie wygląda zachęcająco? Ja to sprawdziłam i mówię Ci, że takie dziecięce szaszłyki do lunch boxa potrafią zdziałać cuda. Nawet najprostsza kanapka pokrojona w kwadraciki i zaserwowana w formie kolorowego mini szaszłyka zwraca uwagę dziecka i zachęca do konsumpcji. A jeszcze jak ten patyczek-piker czy wykałaczka lub widelczyk (jak zwał tak zwał) ozdobiony jest ulubionym bohaterem lub zwierzątkiem, to szanse na jedzeniowy sukces wzrastają o jakieś milion procent.

 

szaszlyki dla dzieci do lunch boxa

Autorka artykułu:

Karolina Bruchal-Bąk

LUNCH MUNCHowa Ciocia. Mama 10-letniej Marceliny, która do szkoły codziennie zabiera zdrowo i kolorowo spakowaną śniadaniówkę.

 

ozdobne wykalaczki dzieciece

 

Czy szaszłyki do lunch boxa dla dzieci to na pewno dobry pomysł? 

Tak! Wygląd jest w tym przypadku ważny, bo to atrakcyjna forma podania, która znane dotychczas potrawy zamienia w pożądane i zachęcająco wyglądające smakołyki. Dziecięce szaszłyki do lunch boxa to sposób na zapakowanie owoców i warzyw, a pamiętajmy, że wg NCEZ: „dziecko powinno jeść warzywa i owoce kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz podjadania.”. Jednak szaszłykowy zawrót głowy to również:

łatwość w jedzeniu,

bo elementy składowe są wielkości kęsów „na raz” – np. kostka sera, kulki winogrona, mini pulpecik bądź grzanka.

mniej marnowania –

co mam na myśli? Wyobraź sobie dużą bułkę, którą dziecko w pośpiechu, na krótkiej przerwie zdążyło zaledwie ugryźć 2 razy. Czy na kolejnej przerwie ta nadpoczęta bułka będzie nadal zachęcająca do jedzenia? 😉 Nie wydaje mi się. Dlatego niewielkie porcje nanizane na widelczyk i od razu zjedzone, nie nadwyrężą wyglądu pozostałych jeszcze kęsów.

zachęta dla „niejadków”

oj bardzo nie lubię tego słowa i sama staram się go nie używać, ale chciałam zwrócić uwagę na dzieci napotykające pewne trudności jedzeniowe. Dzięki niewielkim i gotowym do jedzenia porcjom, dzieci nie czują się przytłoczone ilością; łatwiej im sięgnąć choćby po jeden gryz, a to w wielu przypadkach już ogromny sukces.

okazja do nawiązywania dobrych relacji –

dzięki szaszłykowemu podaniu śniadania, łatwo podzielić się z ulubioną koleżanką/kolegą, której spodoba się zawartość naszego lunchboxa.

dobra organizacja pudełka,

a co za tym idzie mniej wizualnego bałaganu. Za sprawą widelczyków i wykałaczek łatwiej okiełznać garść borówek lub rozwijające się naleśnikowe roladki.

czystsze rączki –

tak tak! Wiele dzieci nie lubi brudzić sobie rąk podczas jedzenia. Są dzieciaki, które mają opór przed dotykaniem różnych produktów spożywczych, więc kolorowe, dobrej jakości widelczyki są w tej sytuacji idealne. Jedzenie odseparowane od dłoni, trafia z widelczyka prosto do głodnej buzi.

prosty posiłek bez gotowania –

to ważne, jeśli dziecko nie ma możliwości podgrzewania posiłku w szkole.

fajna zabawa i przyjemność –

tematyczne widelczyki z bohaterami z ulubionych bajek lub zwierzątkami to dla dziecka frajda i okazja do oderwania się na chwilę od matematycznych działań i kartkówek z ortografii.

 

Szaszłyki dla dzieci do lunch boxa – TOP 8 przepisów

W takim razie przejdźmy do konkretów. Zobacz moich 8 kolorowych propozycji na mini szaszłykowe przekąski. Zdziwisz się, ile jest możliwości! Zacznę od tych najłatwiejszych.

Przepis #1: 

Owocowe szaszłyk(l)ove

Składniki:

Do wykonania tych banalnie prostych szaszłyczków potrzebujesz tylko… kolorowych owoców. Najlepiej, by były dość twarde, mogą to być przykładowo:

  • winogrono,
  • truskawki,
  • borówki.

Wykorzystaj również owoce pokrojone w kostkę, takie jak:

  • arbuz,
  • melon.

 

Wykonanie:

Wykonanie? Banalne! Nadziewaj na widelczyk na przemian owoce o różnych kolorach np. truskawka- borówka-truskawka lub winogrono-arbuz-kiwi. Twórz takie zestawienia, na jakie masz ochotę. Do pomocy i szykowania mini szaszłyków zaproś dziecko.

 

Owocowe szaszłyki dla dzieci do lunch boxa – smakowita porada:

Malin czy plasterków banana nie polecam w opcji do śniadaniówki, ponieważ są bardzo miękkie i mogą stracić swój atrakcyjny wygląd. A cząstki jabłka lub gruszki – najprawdopodobniej zbrązowieją i nie będą się zachęcająco prezentować.

Arbuza i melona możesz również wykroić specjalną, okrągłą łyżeczką, by otrzymać śliczne, czerwone i pomarańczowe kulki. Jeśli z owoców mocno wycieka sok – osusz je najpierw na ręczniku papierowym.

 

Przepis #2: 

Koreczki – szaszłyki dla dzieci do lunch boxa

Pomysł stary jak świat, ale jary!

Składniki:

  • ser żółty
  • grubszy kabanos
  • oliwki
  • małe korniszony

 

Wykonanie:

  1. Kawałek sera pokrój w grubszą kostkę. Kabanosa podziel na krótsze kawałki. Korniszony/oliwki osącz z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Na wybranego pikera nabijaj na przemian ser, korniszona, kabanosa/oliwkę. Gotowe!

 

Koreczki dla dzieci do lunch boxa – smakowita porada:

Zamiast żółtego sera wykorzystaj ser sałatkowy, a zamiast oliwki np. małe pieczarki.

Do lunchboxa dorzuć kilka krakersów – doskonale uzupełnią ten przekąskowy „bufet”.

 

Przepis #3: 

Naleśnikowe tagiatelle

Składniki:

  • mąka orkiszowa/pełnoziarnista
  • jajko
  • kefir
  • woda gazowana
  • sok z buraka
  • liście szpinaku baby

 

Wykonanie:

  1. Z podanych składników zmiksuj dość lejące ciasto. Możesz podzielić je na 2 części i każdą zabarwić na inny kolor za pomocą soku lub zmiksowanego szpinaku.
  2. Na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej olejem patelni smaż cienkie naleśniki.
  3. Gotowe placki pokrój we wstążki o szer. 1-2 cm.
  4. Naleśnikowe wstążki złóż jak harmonijkę i nakładaj na widelczyk.

 

Smakowita porada:

Tagiatelle możesz posmarować twarożkiem, masłem orzechowym lub czekoladowym kremem (rekomenduję domowym 😉). Dopiero wtedy zwiń je w ruloniki i nabij na pikery.

 

Przepis #4: 

Szaszłykowy kanapnik

Składniki:

  • ulubione pieczywo
  • ser cheddar
  • szpinak/sałata rzymska
  • wędlina drobiowa
  • ogórek

 

Wykonanie:

  1. Pieczywo pokrój na małe, kwadratowe kromeczki
  2. Krojąc cheddara i wędlinę dopasuj ich wielkość do kromek chleba
  3. Ogórka pokrój w grubsze plasterki
  4. Przygotuj kilka listków szpinaku
  5. Z przygotowanych składników złóż mini kanapeczki i przebij kilka na raz za pomocą widelczyka z wąskim końcem.

 

Smakowita porada:

Wykorzystaj różne rodzaje pieczywa jednocześnie np. pumpernikiel i chleb kukurydziany. Efekt wizualny będzie jeszcze ciekawszy.

 

Przepis #5: 

Tortellini

Składniki:

  1. Gotowe tortellini dobrej jakości
  2. Pomidorki koktajlowe
  3. Mini mozzarella
  4. Listki bazylii (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Dodaj łyżeczkę oliwy, żeby pierożki się nie kleiły. Ostudź.
  3. Mini mozzarellę osącz z zalewy
  4. Pomidorki umyj.
  5. Na widelczyk nabijaj po kolei tortellini, pomidorka, mozzarellę.
  6. Dla dodatkowego aromatu dodaj do szaszłyka listek bazylii.

 

Smakowita porada:

Podobnie możesz wykorzystać ugotowane polskie uszka.

 

Przepis #6: 

Omlecikowe przekładańce

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka mąki (kukurydzianej/orkiszowej)
  • łyżka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka erytrolu (opcjonalnie)
  • ekstrakt waniliowy
  • truskawki
  • banan

 

Wykonanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij ze szczyptą soli.
  2. Mąkę wymieszaj z żółtkami, łyżką mleka i słodem.
  3. Do masy dodawaj powoli ubite białka. Delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść.
  5. Łyżeczką nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obu stron mini omleciki.
  6. Truskawki i banany pokrój na plasterki.
  7. Na pikera nabijaj na przemian omlecik, truskawkę, omlecik i banana.

 

Smakowita porada:

Żongluj rodzajami mąk – wypróbuj np. owsianą lub ryżową w wersji bezglutenowej, a owoce zamień na dżem lub masło orzechowe.

 

Przepis #7:

Tosty francuskie inaczej

Składniki:

  • pieczywo tostowe graham
  • jajko
  • mleko
  • pałeczka sera
  • szczypiorek

 

Wykonanie:

  1. Kromki chleba tostowego rozwałkuj.
  2. Jajko roztrzep z chlustem mleka. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pałeczkę sera ułóż na kromce i posyp posiekanym szczypiorkiem.
  4. Zwiń ciasno w rulon.
  5. Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem.
  6. Roladki obtaczaj w roztrzepanym jajku.
  7. Smaż na patelni z każdej strony, obracając co chwilę.
  8. Zdejmij z ognia, lekko przestudź.
  9. Pokrój na krótsze kawałki i nadziej na widelczyk.

 

Smakowita porada:

W ramach urozmaicenia użyj chleba kukurydzianego. Jest delikatny i idealnie nadaje się do zwijania.

 

Przepis #8:

Pulpeciki drobiowe na dziecięce szaszłyki do lunch boxa!

Składniki:

  • 0.5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • natka
  • 1 marchewka
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • przyprawy
  • olej

 

Wykonanie:

  1. W misce umieść mielone mięso, wbij jajko, wsyp trochę tartej bułki.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, natkę posiekaj.
  3. Dodaj warzywa do mięsa.
  4. Dodaj czosnek granulowany, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.
  5. Dobrze połącz. Dłonie natłuść olejem i formuj kuliste klopsiki o niewielkich rozmiarach.
  6. Ostudź.
  7. Nabij na piker. Serwuj w towarzystwie kiszonego ogórka i jogurtowego dipu.

 

Smakowita porada:

Klopsiki to fajny sposób na „przemycenie” warzyw. Dlatego, dodaj do masy posiekaną cebulę, tartą cukinię, szczypiorek lub blanszowanego rozdrobnionego brokuła.

 

Szaszłyki dla dzieci do lunch boxa? Może nie na co dzień, ale zdecydowanie TAK!

I co? Udowodniłam Ci, że takie „patyku-widelczyku” czyli szaszłyki dla dzieci do lunch boxa to prawdziwy game changer w szykowaniu śniadaniówki? 😉 Jestem pewna, że potakująco kiwasz teraz głową…

DOCEŃ PRZEPIS: 101

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *