Skrzydełka dla dzieci pieczone według przepisu Cioci Dianki

skrzydelka dla dzieci pieczone wedlug przepisu cioci dianki

Skrzydełka dla dzieci to sprawdzony sposób na obiad dla dzieci, czy w domu czy w lunch boxie. Przygotowane według wskazówek LUNCH MUNCHowej Cioci, są soczyste i chrupkie z zewnątrz, ale mięciutkie w środku. Brzmi smakowicie? Sprawdź przepis!

Baner_LunchMunch_Back-to-school

Skrzydełka dla dzieci mogą uratować niejeden obiad, czy to w domu czy poza nim! Wprawdzie czas pieczenia to 45 minut, ale samo ich przygotowanie jest banalnie proste. Skrzydełka dla dzieci w tym wydaniu to wdzięczna potrawa do lunch boxa, i dlatego śmiało pakujemy je w pojemnik na obiad.

skrzydelka dla dzieci jak zrobic

Skrzydełka dla dzieci – składniki:

  • 1kg skrzydełek (najlepiej ciętych-idealne do pieczenia)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 6 łyżek oliwy
  • 1-2 łyżki miodu naturalnego

Sprawdź też: przepis na nuggetsy “pycha chrup chrup”.

skrzydelka dla dzieci pieczone przygotowanie

Skrzydełka dla dzieci – przygotowanie:

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika. Włącz i nagrzej go do ok. 180-190 stopni, góra i dół.
  2. Składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszaj. Powinna być dość gęsta. Jeśli masz miód gęsty/ nielejący się to myślę, że wystarczy jedna solidna łyżka.
  3. Umyte, osuszone skrzydełka natrzyj przygotowaną marynatą i zostaw w misce w lodówce najlepiej na całą noc (a jeśli nie możesz, to wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny).
  4. Kurczaki wyjmij z lodówki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 45 minut, w zależności od piekarnika, aż kurczaki będą mięciutkie w środku i skórka na nich zbrązowieje.

skrzydelka dla dzieci pieczone przepis

Gotowe, wszystko przełóż na talerz lub do lunch boxa! My do tego najczęściej podajemy swojej LUNCH MUNCHowej Córce ryż i surówkę marchewkę z jabłkiem.

SMACZNEGO!

09/04/2021