DOCEŃ PRZEPIS: 0

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego ?Na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie

Rozyczki z jabłek i ciasta francuskiego przepis

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego polecają się na drugie śniadanie do pojemnika na jedzenie! Wpadaj po prosty przepis!

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego są dosyć wdzięczne w przygotowaniu (bo szybkie), a jednocześnie efektowne. Kiedy robiłam je po raz pierwszy (dobre kilka lat temu) ze swoją LUNCH MUNCHową Córką, obie nie mogłyśmy się ich doczekać. Do tej pory są jej sprawdzoną przekąską do szkoły. Za każdym razem, kiedy je ze sobą zabiera, jej pudełko śniadaniowe wraca puste. Do tego, są szybkie w przygotowaniu (właściwie to najwięcej czasu zabiera mi obieranie jabłek i krojenie ich w drobne paseczki). Dlatego, w mojej ocenie, te różyczki z jabłek i ciasta francuskiego to kolejny hicior do lunch boxa!

rozyczki z jablek i ciasta francuskiego

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego – składniki:

  • ciasto francuskie (staram się wybierać to z dobrym składem)
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • masło (do wysmarowania formy do muffinek)
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia różyczek

A jeśli, tak jak my, lubicie jabłka, to wpadaj po przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży.

rozyczki z jablek i ciasta francuskiego przepis

 

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego – przygotowanie:

  1. Standardowo, zaczynam od włączenia piekarnika. Nastawiam go na temperaturę 200 stopni. W tym czasie biorę się za przyszykowanie składników.
  2. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, wykrajam gniazda nasienne i kroję na cienkie paseczki (to bardzo ważne, żeby kawałki jabłek były możliwie cieniutkie!)
  3. Cienkie plastry jabłek wrzucam do garnka. Skrapiam sokiem z cytryny. Zalewam wodą i gotuję kilka minut, aby plasterki jabłka stały się elastyczne.
  4. Ciasto francuskie dzielę na kilka pasków, każdy o szerokości mniej więcej 8cm.
  5. U mnie wychodzą zazwyczaj 3 paski, które kroję jeszcze na pół. Dzięki temu, z porcji ciasta  wychodzi mi 6 dosyć sporych różyczek.
  6. Każdy pas posypuję mieszanką brązowego cukru z cynamonem.
  7. Elastyczne już plasterki jabłka ochładzam, wtedy śmiało biorę się za ich układanie ręką.
  8. Następnie, na każdym pasie, wzdłuż długiej krawędzi układam plastry jabłka. Zauważyłam, że jeśli plastry lekko na siebie nachodzą, to potem efekt końcowy wygląda bardzo ciekawie.
  9. Przykrywam ułożone jabłka drugą (dolną) połową paska ciasta.
  10. Każdy pasek roluję i układam do natłuszczonej masłem formy do muffinek.
  11. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Zazwyczaj spędzają tam jakieś 20 do 25 minut.
  12. Po upieczeniu, gotowe różyczki ostrożnie wyjmuję z formy.
  13. Rzadko, ale zdarza się, że gotowe posypuję jeszcze cukrem pudrem.
  14. Przestudzone, wkładam do śniadaniówki córki. Mam gotowe drugie śniadanie lub podwieczorek domowej roboty!

09/08/2021

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *