Dlaczego torba termiczna to coraz częściej niezbędny element szkolnej wyprawki?

torba termiczna dla pierwszoklasisty

Dlaczego torba termiczna staje się coraz częściej niezbędnym elementem szkolnej wyprawki? W tym artykule znajdziesz TOP5 powodów!

Torba termiczna jest świetnym sposobem na zapakowanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków, które dodadzą energii w czasie pobytu poza domem. Dlaczego torba termiczna coraz częściej okazuje się niezbędnym elementem wyprawki do szkoły? O tym przeczytasz w tym artykule!

torba termiczna

 

Oto TOP 5 powodów, dla których torba termiczna staje się niezbędnym elementem szkolnej wyprawki:

  1. Szkoły wycofują się z utrzymywania własnych stołówek i zamawiają cateringi.
  2. Posiłki w szkolnych stołówkach nie smakują dzieciom, w związku z czym rodzice pakują im do szkoły domowe posiłki. 
  3. Dzieci z alergiami pokarmowymi mają problem z zakupem obiadów.
  4. Dzieci przebywają bardzo długo poza domem.
  5. Wiele Polskich dzieci cierpi na nadwagę i otyłość.

 

Powód 1:

Szkoły wycofują się z gotowania na miejscu i zamawiają cateringi

Jeszcze kilkanaście lat temu kuchnia i kucharki w szkole były czymś normalnym. Obecnie w coraz mniejszej liczbie szkół znajdziemy kuchnie, w których posiłki dla dzieci przygotowują kucharki. Dyrektorzy wielu szkół tłumaczą się tym, że wysokie koszty prowadzenia stołówek są główną przyczyną rezygnacji ze szkolnych kuchni. Alternatywą stają się firmy cateringowe, które przywożą zamówione z wyprzedzeniem posiłki.

Kiedy w szkole brakuje kuchni z prawdziwego zdarzenia, a posiłki serwowane przez firmy cateringowe  pozostawiają wiele do życzenia (pod kątem ceny oraz jakości dostarczanych posiłków), to rodzice sięgają po sprawdzone rozwiązanie – zapas jedzenia z domu. A jak spakować pełny obiad dziecka (często z zupą i podwieczorkiem)? Rozwiązaniem jest torba termiczna. 

 

Powód 2:

Posiłki na szkolnych stołówkach nie smakują dzieciom

Wiele dzieci i rodziców narzeka na nie smaczne obiady w stołówkach szkolnych. Uczniowie często przynoszą do szkoły własne przyprawy, aby doprawić nimi dania. Zdarza się również, że rodzice nie chcą płacić za posiłki, które dziecko zjada tylko częściowo, np. tylko zupę, a drugie danie zostaje oddane. W 2019 roku specjaliści z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego wraz z firmą Venturis HoReCa przeprowadzili badanie, które wykazało, że w stołówce, z której korzystało 130 uczniów, marnowało się rocznie 5 ton jedzenia o wartości 94 tys. złotych!

Kiedy dziecko odmawia obiadów na szkolnych stołówkach (bo zdaniem dziecka są niesmaczne i wyglądają nieapetycznie), to z pomocą przychodzi właśnie torba termiczna.

 

Powód 3:

Dzieci z alergiami pokarmowymi mają problem z zakupem obiadów

Szkolne stołówki są bardzo dużym wyzwaniem dla małego alergika. W wielu placówkach jest problem z żywieniem dzieci, które mają różne alergie pokarmowe, dlatego tak ważne jest przygotowanie zdrowych posiłków przez rodzica, które nie zawierają alergenów.

Jeśli brakuje możliwości profilowania jedzenia ze szkolnej stołówki czy firmy cateringowej, to rodzice sięgają po torbę termiczną. Codzienne przygotowywanie odpowiednich posiłków, pozbawionych alergenów uchroni dziecko przed niepotrzebnymi napadami głodu.

 

Powód 4:

Dzieci przebywają poza domem, w szkole oraz na zajęciach pozalekcyjnych

W niektórych szkołach pierwszoklasiści nie kończą lekcji wcześniej niż przed 13.00. W wielu placówkach zajęcia odbywają się w systemie dwuzmianowym, dlatego dzieci chodzą, np. na 10.00 lub 11 do szkoły i spędzają w niej czas do 17.00. Dodatkowo, dzieci  uczęszczają na zajęcia dodatkowe m.in. korepetycje z języków obcych, basen lub tańce. Często rodzice nie mają możliwości odebrania dziecka przed skończeniem pracy, dlatego dzieci spędzają czas w szkole i na zajęciach pozalekcyjnych bez możliwości wcześniejszego powrotu do domu i zjedzenia posiłku. 

Kiedy niezbędne jest zjedzenie właściwego i odpowiednio zbilansowanego posiłku w trakcie aktywnego dnia poza domem, to rodzice pakują zapas jedzenia do torby termicznej dziecka. 

torba termiczna do szkolnej wyprawki

 

Powód 5:

Szybki wzrost w Polsce dzieci z nadwagą

NIK alarmuje, że nadwaga i otyłość u dzieci jest coraz większym problemem. Według danych Instytutu Żywienia i Żywności z 2018 r. polskie dzieci są jednymi z najszybciej tyjących na świecie. Z raportu wynika, że w 2018 roku nadwagę miało ponad 30% dzieci z polskich szkół. Dlatego rodzice wielu dzieci zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zmieniają nawyki swoich pociech, pakując im zdrowe i pożywne posiłki do torby termicznej. 

 

Jak w związku z tym zmieniają się codzienne nawyki związane z żywieniem dzieci w szkołach?

 

Po pierwsze: 

Coraz więcej szkół zapewnia mikrofalówki, umożliwiające podgrzanie posiłków

W wielu prywatnych placówkach i małych publicznych szkołach dzieci mają możliwość korzystania z kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu mogą sobie podgrzać posiłek przyniesiony z domu. Najczęściej kuchenki mikrofalowe znajdują się na świetlicy szkolnej, gdzie uczeń korzysta z tego urządzenia wyłącznie pod kontrolą nauczyciela.

 

Po drugie:

Szkoły wydłużają przerwy, aby ułatwić dzieciom zjedzenie obiadu

20 minut na obiad to mało. W wielu szkołach zostały już wprowadzone 25 i 30-minutowe przerwy obiadowe… ale to też krótki czas na posiłek dziecka. Zgodnie z zaleceniem MEN zasady korzystania ze stołówki szkolnej określone są w statucie szkoły – dyrektor szkoły ustala korzystania ze stołówki szkolnej. MEN zaleca, aby wprowadzić jedną 40- min długą przerwę lunchową. Dzięki temu dziecko może zjeść obiad i nie marnować przy tym jedzenia. Eksperci przekonują, że wydłużenie przerwy o 5, a nawet o 10 minut pozwala na zmniejszenie marnowania jedzenia.

 

Po trzecie: 

Zmiana przepisów odnośnie ciepłych posiłków dziecka

Z dniem 1 września 2022 roku wchodzi zmiana w Prawie Oświatowym art. 106 a. Każda szkoła podstawowa ma obowiązek zapewniania jednego gorącego posiłku w ciągu dnia i umożliwienia jego spożycia w szkolnej stołówce. Korzystanie z posiłków w stołówkach szkolnych będzie dobrowolne i odpłatne.

 

05/15/2022