DOCEŃ PRZEPIS: 1

Kotleciki z jajek dla dzieci ✨prosty sposób na wykorzystanie jajek na twardo

kotelciki z jajek

Kotleciki z jajek to sposób na wykorzystanie wcześniej ugotowanych na twardo jajek. A te na pewno pozostały Wam jeszcze po świętach! Zatem, w gospodarnym poświątecznym duchu, sięgajcie po jajka, by wyczarować z nich odżywcze i zdrowe kotleciki jajeczne.

kotleciki z jajek przepis na kotlety z jaj

Kotleciki z jajek dla dzieci to sposób na ugotowane wcześniej w zbyt dużej ilości jajka. Czy Ty też nie lubisz, kiedy jedzenie się marnuje? Jeszcze kilkanaście lat temu nie zwracałem na to szczególnej uwagi, dziś tak gotuję i planuję zakupy, żeby wykorzystywać możliwie wszystko to, co wcześniej zakupię, i żeby nic się nie marnowało. Dlatego, po świętach wielkanocnych, kotleciki z jajek to potrawa w sam raz – w tym wydaniu smakują również dzieciom. Są mega proste, a co dodatkowo ważne – zdrowe. A zatem, jeśli zostały Ci jajka (czy to ze śniadania, czy to po świętach wielkanocnych), to wykorzystaj je w jajecznych kotlecikach dla dzieci!

kotleciki z kalafiora dla dzieci

Sprawdź też inne moje przepisy, takie jak: co zrobić z twarogu.

kotleciki z jajek przepis

Kotleciki z jajek dla dzieci – składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 jajo surowe
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • natka pietruszki lub koperek
  • pieprz i sól
  • bułka tarta

Sprawdź też mój: przepis na szpinak dla dzieci.

kotleciki z jajek gotowanych

Kotleciki z jajek dla dzieci – przygotowanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupek.
  2. Siekam cebulę i czosnek.
  3. Na patelnię wrzucam odrobinę masła i oliwę. Po rozgrzaniu się tłuszczu na patelni, podsmażam na niej  posiekaną drobno cebulę i czosnek. To ważne, żeby oba składniki tylko przeszklić, a nie spalić! Zatem zwróć na to szczególną uwagę – przeszklone będą delikatne w smaku, nieco słodkie, a zatem takie które dzieci lubią. Spalone staną się gorzkie, a tego dzieci nie zdzierżą 🙂
  4. W misce rozdrabniam jajka widelcem. Dodaję do nich jedno surowe jajko, oraz wcześniej podsmażone na patelni cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie mieszam. Do tych składników, dodaję też skrojony szczypiorek i pietruszkę oraz dużą łyżkę bułki tartej.
  5. Na koniec wszystko doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i formuję około pięciu dosyć sporych kotlecików. Tobie może wyjść ich więcej, jeśli mają trafić do mniejszej buźki, warto żeby miały mniejsze rozmiary :).  Kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju.
  6. Podaję z pomidorkami.

Kotleciki super smakują na ciepło i na zimno. Standardowo, zapakowałbym je w lunchbox dla dzieci, tyle że wirus pokrzyżował plany, więc do szkoły (tymczasowo, mam nadzieję), nie chodzimy :).

kotleciki z jajek i cebuli

Kotleciki z jajek – smakowite porady:

.

W wersji dla dorosłych, kotleciki z jajek sprawdzą się w towarzystwie pomidorów, mozzarelli i własnej roboty sosem. Sos to kolejna banalna sprawa! Po prostu wymieszaj:

  • — około 200 ml śmietany 18%
  • — pół łyżeczki majonezu
  • — mała łyżeczka musztardy stołowej
  • — starty ząbek czosnku
  • — odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

Po wymieszaniu, odstaw na kilka minut, aż czosnek przebije się w smaku.

.

Zwróć uwagę na jakość jajek. Najlepsze w smaku, moim zdaniem, to tzw. „zerówki”: od kur z wolnego wybiegu. Jeśli masz możliwość, zaprzyjaźnij się  z okolicznym rolnikiem, który posiada kury.

Smacznego!

04/14/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *