Kotleciki z jajek 鉁╬rosty spos贸b na wykorzystanie jajek na twardo

kotelciki z jajek

Kotleciki z jajek to spos贸b na wykorzystanie wcze艣niej ugotowanych na twardo jajek. A te na pewno pozosta艂y Wam jeszcze po 艣wi臋tach! Zatem, w gospodarnym po艣wi膮tecznym duchu, si臋gajcie po jajka, by wyczarowa膰 z nich od偶ywcze i zdrowe kotleciki jajeczne.

kotleciki z jajek przepis na kotlety z jaj

Kotleciki z jajek to spos贸b na ugotowane wcze艣niej w zbyt du偶ej ilo艣ci jajka. Czy Ty te偶 nie lubisz, kiedy jedzenie si臋 marnuje? Jeszcze kilka lat temu nie zwraca艂em na to szczeg贸lnej uwagi, dzi艣 tak gotuj臋 i planuj臋 zakupy, 偶eby wykorzystywa膰 mo偶liwie wszystko to, co wcze艣niej zakupi臋, i 偶eby nic si臋 nie marnowa艂o. Dlatego, po 艣wi臋tach wielkanocnych, kotleciki z jajek to potrawa w sam raz. S膮 mega proste, a co dodatkowo wa偶ne – zdrowe i smaczne. A zatem, je艣li zosta艂y Ci jajka (czy to ze 艣niadania, czy to po 艣wi臋tach), to wykorzystaj je w jajecznych kotlecikach dla dzieci!

kotleciki z kalafiora dla dzieci

Sprawd藕 te偶 inne moje przepisy, takie jak: co zrobi膰 z twarogu.

kotleciki z jajek przepis

Kotleciki z jajek – sk艂adniki:

  • 鈥 4 jaja ugotowane na twardo
  • 鈥 1 jajo surowe
  • 鈥 1 cebula
  • 鈥 1 z膮bek czosnku
  • 鈥 szczypiorek
  • 鈥 natka pietruszki lub koperek
  • 鈥 pieprz i s贸l
  • 鈥 bu艂ka tarta

Sprawd藕 te偶 m贸j: przepis na szpinak dla dzieci.

kotleciki z jajek gotowanych

Kotleciki z jajek – przygotowanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupek.
  2. Siekam cebul臋 i czosnek.
  3. Na patelni臋 wrzucam odrobin臋 mas艂a i oliw臋. Po rozgrzaniu si臋 t艂uszczu na patelni, podsma偶am na niej聽 posiekan膮 drobno cebul臋 i czosnek.
  4. W misce rozdrabniam jajka widelcem. Dodaj臋 do nich jedno surowe jajko, oraz wcze艣niej podsma偶one na patelni cebul臋 i czosnek. Wszystko dok艂adnie mieszam. Do tych sk艂adnik贸w, dodaj臋 te偶 skrojony szczypiorek i pietruszk臋 oraz du偶膮 艂y偶k臋 bu艂ki tartej.
  5. Na koniec wszystko doprawiam sol膮 i pieprzem, dok艂adnie mieszam i formuj臋 oko艂o pi臋ciu dosy膰 sporych kotlecik贸w. Tobie mo偶e wyj艣膰 ich wi臋cej, je艣li maj膮 trafi膰 do mniejszej bu藕ki, warto 偶eby mia艂y mniejsze rozmiary :).聽 Kotlety obtaczam w bu艂ce tartej i sma偶臋 na oleju.
  6. Podaj臋 z pomidorkami.

Kotleciki super smakuj膮 na ciep艂o i na zimno, szczeg贸lnie z sosem domowej roboty.聽 Standardowo, zapakowa艂bym je w lunchbox dla dzieci, tyle 偶e wirus pokrzy偶owa艂 plany, wi臋c do szko艂y (tymczasowo, mam nadziej臋), nie chodzimy :).

kotleciki z jajek i cebuli

Kotleciki z jajek – moja smakowita porada:

W wersji dla doros艂ych, kotleciki z jajek sprawdz膮 si臋 w towarzystwie pomidor贸w, mozzarelli i w艂asnej roboty sosem. Sos to kolejna banalna sprawa! Po prostu wymieszaj:

  • 鈥 oko艂o 200 ml 艣mietany 18%
  • 鈥 p贸艂 艂y偶eczki majonezu
  • 鈥 ma艂a 艂y偶eczka musztardy sto艂owej
  • 鈥 starty z膮bek czosnku
  • 鈥 odrobina 艣wie偶o zmielonego pieprzu.

Po wymieszaniu, odstaw na kilka minut, a偶 czosnek przebije si臋 w smaku.

Smacznego!

04/14/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci