Ciasteczka owsiane dla dzieci. Najprostsze ciasteczka owsiane z jabłkiem

Poznaj i zapamiętaj ten przepis na najprostsze ciasteczka owsiane, idealne do śniadaniówki na dziecięce przyjęcie.
Ciasteczka owsiane dla dzieci uratują niejedno drugie śniadanie lub dziecięce przyjęcie. Takie jak lubimy – czyli bez dodatku cukru. Zrobione z tego, co w zasadzie zawsze jest pod ręką. Poniżej podaję przepis na najprostsze i najszybsze ciasteczka owsiane, gdzie główną rolę odgrywa jabłko.
Ciasteczka owsiane dla dzieci – składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 40g masła
- 1 duże jabłko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
Ciasteczka owsiane z jabłkiem – przygotowanie:
- Zaczynam od nastawienia piekarnika. Włączam tryb góra-dół i włączam piekarnik tak, żeby ogrzał się do temperatury 180 stopni C. W tym czasie zajmuję się przygotowaniem wszystkich składników. Zanim piekarnik się nagrzeje, ja już będę miała gotowe wszystkie składniki.
- W dużej misce mieszam ze sobą płatki z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Masło lekko roztapiam w garnuszku.
- W drugim naczyniu mieszam ze sobą jajka oraz masło.
- Łączę zawartość obu naczyń w większej misce.
- Do wszystkich składników w dużej misce ścieram jeszcze jabłko na dużych oczkach.
- Z uzyskanej masy formuję ciastka (każde mniej więcej o średnicy 4cm).
- Układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 15-20 min. w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudzone podaję do ręki dziecku lub pakuję do śniadaniówki.
Ciasteczka owsiane dla dzieci – smakowite porady:
Ile ciasteczek wychodzi z podanych składników?
W zależności od wielkości pojedynczego ciasteczka, mi zazwyczaj wychodzi od 10 do 16 ciasteczek.
Jakie zdrowe składniki możesz przemycić w owsianych ciasteczkach?
Jako dodatkowe składniki w tych ciasteczkach dla dzieci sprawdzą się również:
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki sezamu
Nie podałam ich w liście składników, bo zależało mi na pokazaniu najprostszych, ze składników najbardziej powszechnych w kuchni. Jeśli masz rodzynki i sezam, śmiało dodaj je na koniec – do masy – wraz ze startym jabłkiem.
Moje dziecko lubi, kiedy ciasteczka są twarde i chrupkie. Czy te ciasteczka takie są?
Zauważyłam, że twardość tych ciasteczek jest powiązana z soczystością jabłka. Jeśli zetrzesz jabłko wcześniej, po starciu pozbędziesz się soku, i tak przygotowane jabłko dodasz do reszty składników – Twoje ciastka wyjdą bardziej twarde i chrupkie. Ja zazwyczaj tak nie robię, bo zależy mi głównie na czasie. Ciasteczka nieco miękkie smakują naszym domownikom doskonale.
07/23/2022