Kolorowe kulki mocy dla dzieci. Zdrowy zastrzyk energii w przekąsce bez pieczenia

Kolorowe kulki mocy dla dzieci. Przepis bez pieczenia

Kulki mocy zachwycają kolorami. Przygotujesz je szybko, sprawdzą się na przyjęcie i na co dzień do szkolnego lunch boxa.

Kolorowe kulki mocy dla dzieci zachwycają dzieci (kolorem i smakiem) i rodziców (prostotą wykonania). Zdecydowanie robią wrażenie. Zatem poznaj i zapamiętaj ten przepis!

Kolorowe kulki mocy dla dzieci bez pieczenia

Kolorowe kulki mocy lubimy w naszym LUNCH MUNCHowym domu z trzech powodów:

  • Po pierwsze:
  • Nie wymagają pieczenia. Właściwie ich przygotowanie ogranicza się do zmiksowania wszystkich składników i ulepienia z nich kulek.
  • Po drugie:
  • W dekorowanie kulek (zapewne również i w ich lepienie) zaangażujesz dziecko (lub dzieci), bo zabawa w dekorowanie kulek zdrowymi barwnikami przypomina nieco dekorowanie wielkanocnych jajek. Zatem dziecięca radocha w kuchni – murowana.
  • Po trzecie:
  • To kolejna z tych potraw, która sprawdzi się na dziecięcej imprezce.

 

Kolorowe kulki mocy dla dzieci – składniki:

Poniżej przedstawiam składniki na około 10 kulek.

  • 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej sprawdzą się górskie)
  • garść orzechów (ja wybieram mix, sprawdzą się każde ulubione orzechy Twojego dziecka)
  • łyżka syropu klonowego
  • garść daktyli (mocz je co najmniej godzinę – w ciepłej lub gorącej wodzie – przed przygotowaniem przepisu)
  • 4 łyżki kakao
  • pół łyżeczki soli

 

Kolorowe kulki mocy dla dzieci – dodatki do obtoczenia kulek (opcjonalne):

Wprawdzie podane poniżej składniki są opcjonalne, ale siłą kulek mocy w tym wydaniu jest właśnie ich kolor. Stąd, mocno rekomenduję naturalne barwniki, które w połączeniu z wiórkami kokosowymi, robią mega robotę.

  • naturalne barwniki spożywcze
  • wiórki kokosowe
  • posypka waflowa (naturalnie barwiona)
  • ziarna słonecznika
  • mak
  • sezam
  • płatki migdałowe
  • kakao
  • pikery i wykałaczki

 

Kolorowe kulki mocy dla dzieci – przygotowanie:

  1. Tym razem zaczynam od namoczenia daktyli w gorącej wodzie. Zalewam je gorącą wodą jakąś godzinę wcześniej. Dzięki temu staną się miękkie i ładnie połączą się z resztą składników w kulkach mocy.
  2. Po godzinie odlewam nadmiar wody (jeśli nie wszystko zostało wsiąknięte), i do naczynia miksującego o dużej mocy wrzucam namoczone daktyle, płatki owsiane oraz orzechy i wszystko miksuję. Po zmiksowaniu dodaję też kakao i sól. Jeszcze raz wszystko miksuję.
  3. Zwołuję LUNCH MUNCHową Córkę i jej znajomych (jeśli akurat u nas są) i daję im zadanie pod tytułem: ulepcie kulki. Wygrywa ten, kto ulepi więcej. Zazwyczaj to działa, ja przygotowuję składniki do kolorowania kulek w czasie, kiedy młodzi kucharze szykują kulki.
  4. Przygotowuję posypki do kolorowania kulek. Moim zdaniem, super robotę robią naturalne barwniki spożywcze, które wystarczy połączyć z niewielką ilością wody oraz wiórkami kokosowymi. Inny super wariant to wielokolorowa posypka waflowa. Tą też przygotowuję po prostu wysypując do płaskiego naczynia. W kolejnych płaskich miseczkach podaję mak, kakao, sezam. Do wyboru do koloru.
  5. Dzieci obtaczają kulki w przygotowanych przeze mnie składnikach i wkładają je do mini papilotek.
  6. Na koniec dostają też pikery i wykałaczki do dekoracji. Tak przygotowane kulki mocy ustawiają na tacy.
  7. Jeśli kulki mocy przygotowuję jako przekąskę do szkoły, to przygotuję je wieczorem i wkładam w lunchbox do szkoły. Spakowane w pojemnik, kulki mocy spokojnie zachowają świeżość do trzech dni.

Kolorowe kulki mocy dla dzieci – smakowita porada:

Wspomniałam, że do tego przepisu stosuję płatki górskie. To dlatego, że płatki górskie wymagają zaledwie kilku minut w wodzie (nie wymagają gotowania), a zatem są szybsze w przygotowaniu od płatków zwykłych. Możesz zastosować płatki błyskawiczne. Pamiętaj tylko o tym, że płatki błyskawiczne mają wyższy indeks glikemiczny niż płatki górskie, bo są produktem bardziej przetworzonym.

12/30/2021